0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A brit borzok messzebbre vándoroltak…

Egy frissen publikált kutatás szerint, a borzok állományának gyérítése, amit az általuk terjesztett szarvasmarha-gümőkór elleni védekezésnek szántak, feltehetően épp az ellenkező hatást érte el.

Az Imperial College London és a Zoological Society of London kutatói által közösen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a túlélő borzok sokkal nagyobb területet járnak be, és így potenciálisan növelik a betegség terjedését.

Mivel a borzról a szarvasmarhára a közös környezet kontaminációja révén terjed át a fertőzés, és a TB baktérium hosszú ideig életképes, a barangolási viselkedésben bekövetkezett növekedés hatása több hónapig is fennmaradó fertőzési forrást jelenthet – ami az adott borz elhullása után is sokáig megmarad. Ezzel szemben a vizsgálatok kimutatták, hogy a vakcinálás nem változtatja meg a borzok területbejáró viselkedését.

A kutatók Cornwallban 67 borzot vizsgáltak 20 szarvasmarha-telepen, ahol a farmerek néhol gyérítették a borzok állományát, és 2013 és 2017 között GPS-nyakörvekkel adatokat gyűjtöttek.

Az eredmények szerint az állománycsökkentés hatására az élve maradt borzok 61 százalékkal nagyobb területen fordultak elő, mint azelőtt.

Az állatok 45 százalékkal több mezőgazdasági területet jártak be havonta, és annak az esélye, hogy egy adott borz minden éjszaka a szomszédos territóriumokat is bejárja, a hússzorosára nőtt – ami potenciálisan növeli a TB átadását a szarvasmarhának és a többi borznak egyaránt.

A kutatók szerint, a beavatkozás során elpusztult borzok territóriuma megnyílt a túlélők számára.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.sciencefocus.com