Back to top

Növényvédő szerek - a zárt áttöltő rendszer biztonságosabb és környezetbarátabb

Az ADAMA, a BASF, a Corteva Agriscience, a Nufarm és a Syngenta a zárt áttöltő rendszer (Closed Transfer System – CTS) technológia támogatásával fognak össze a növényvédelmi termékek biztonságos kezelésének további fejlesztése érdekében Európában. A CTS „easyconnect” megoldást egyes országokban már tesztelik annak érdekében, hogy az a későbbiekben a felhasználók, a gazdálkodók, és a környezet hasznára lehessen.

Az „easyconnect” rendszer két részből áll: az egyedi – tartályra szerelhető - csavarkupakból, valamint a csatlakozóból, amelyek együtt alkotják a zárt áttöltő rendszert.

A tervek szerint 2021/2022-re a Dániában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban forgalmazott (IS 63 ipari szabvány szerinti) tartályok lesznek standardizált előszerelt csavarkupakkal ellátva, és ezt a gyakorlatot valószínűleg más országok is követik majd.

„A zárt áttöltő rendszerek, mint az „easyconnect” lehetővé teszik a növényvédő szerek közvetlen átöntését eredeti tartályukból a permetező tartályba, valamint az átfejtett növényvédő szer mennyiségének pontos mérését.

Ezzel jelentősen csökkenthető az esetleges fröccsenésekből vagy kiömlésből adódó felhasználói kockázat és a környezet veszélyeztetése” – fejtette ki Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke.

„Egy zárt áttöltő rendszernek a termékek széles körében történő bevezetése valós előnyökkel jár a környezet számára, mivel jelentősen csökkenti a növényvédő szerek kezelése során előforduló kiömlés kockázatát.

További előnyöket látunk a beépített öblítő rendszerben, amellyel a csomagolás könnyebben tisztítható és öblíthető”

– mondta Xavier Leprince, a Syngenta Vállalati Fenntarthatósági Osztályának Európáért, a Közel-Keletért, és Afrikáért felelős vezetője.

„Napjainkban nagy érdeklődés mutatkozik a hatékony gazdálkodás iránt. A permetező gépek kezelői a permetezésre alkalmas napokon a földeken töltött idő maximalizálása érdekében a betöltés idejét anélkül szeretnék csökkenteni, hogy az a biztonság rovására menne. Ebben segít az „easyconnect” zárt áttöltő rendszer. Biztosak vagyunk abban, hogy a gazdálkodók is hasznosnak fogják találni” – mondta Louise Brinkworth, a Corteva Agriscience Észak-Európáért felelős Termékirányítási vezetője.

Bertrand Lombard, az ADAMA Dél-Európáért felelős alelnöke hozzátette: „Jelentős előnyt jelent a gazdálkodónak, ha a zárt betöltő rendszer használata egyszerű; az „easyconnect” technológia megkönnyíti a növényvédő szerek kezelését, elkerülhető a kannák gyakori emelgetése.”

„Nagy örömmel vennénk, ha a gazdálkodók bevezetnék a zárt betöltő rendszert. Az iparág öt legnagyobb szereplője ezért tesz most további lépéseket az „easyconnect” rendszer szélesebb körű független vizsgálata, és a növényvédő szerek kezelésének folyamatos fejlesztése érdekében” – mondta Karina von Detten, a Nufarm Portfólió Megoldások Európáért, a Közel-Keletért, és Afrikáért felelős vezetője.

A BASF által külső berendezésgyártókkal együttműködésben kifejlesztett „easyconnect” rendszer tesztelése egyes országok gazdaságaiban már 2015 óta széles körben folyik.

A gazdálkodók visszajelzése alapján a rendszer kezelése és gyorsasága terén folyamatos fejlődés tapasztalható, így az áttöltés gyorsabb, mint az általánosan használt indukciós garattal.

Örömmel vesszük, ha a növényvédelmi iparág további szereplői, a berendezésgyártók, és más az „easyconnect” rendszer bevezetésében érdekelt felek felveszik a kapcsolatot az említett öt vállalat bármelyikével.

Forrás: 
sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elérheti az algavirágzás az egész Balatont

A sekély tavaknak, mint amilyen a Balaton is, két állapotuk van: vagy hínárosak, vagy algásak, attól függően, hogy mennyi tápanyag éri a tavat. Ha sok, akkor az algák szaporodnak el és leárnyékolják a hínárt, ha kevés, akkor a hínár túlnövi az algát, írta a Balaton Televízió.

A lovaglás legősibb bizonyítékára bukkantak Kazahsztánban

Az eddig véltnél jóval korábban lettek a lovaglás mesterei az emberek egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az i.e. 2. évezredi andronovói kultúra síremlékeit Kazahsztánban tanulmányozva jutott erre a következtetésre.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

73 ezer forint jár majd hektáronként a karácsonyfa területek után

Mint ahogy május elején az Agrárminisztérium közzétette, ettől az évtől változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszer. Az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatás helyébe a nemzeti költségvetési forrásokból biztosított támogatási forma lép, melynek feltételeit a 2020. július 10-én megjelent 37/2020. (VII. 10.) AM rendelet tartalmazza.

Internetes gombavilágatlaszt hoztak létre Csehországban

Interneten elérhető gombavilágatlaszt készítettek a Cseh Tudományos Akadémia (AV) kutatói. A Scientific Data című folyóiratban ismertetett GlobalFungi nevű adatbázis több mint 200 tanulmányban szereplő 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Rangos elismeréseket adott át az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert