Back to top

Növényvédő szerek - a zárt áttöltő rendszer biztonságosabb és környezetbarátabb

Az ADAMA, a BASF, a Corteva Agriscience, a Nufarm és a Syngenta a zárt áttöltő rendszer (Closed Transfer System – CTS) technológia támogatásával fognak össze a növényvédelmi termékek biztonságos kezelésének további fejlesztése érdekében Európában. A CTS „easyconnect” megoldást egyes országokban már tesztelik annak érdekében, hogy az a későbbiekben a felhasználók, a gazdálkodók, és a környezet hasznára lehessen.

Az „easyconnect” rendszer két részből áll: az egyedi – tartályra szerelhető - csavarkupakból, valamint a csatlakozóból, amelyek együtt alkotják a zárt áttöltő rendszert.

A tervek szerint 2021/2022-re a Dániában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban forgalmazott (IS 63 ipari szabvány szerinti) tartályok lesznek standardizált előszerelt csavarkupakkal ellátva, és ezt a gyakorlatot valószínűleg más országok is követik majd.

„A zárt áttöltő rendszerek, mint az „easyconnect” lehetővé teszik a növényvédő szerek közvetlen átöntését eredeti tartályukból a permetező tartályba, valamint az átfejtett növényvédő szer mennyiségének pontos mérését.

Ezzel jelentősen csökkenthető az esetleges fröccsenésekből vagy kiömlésből adódó felhasználói kockázat és a környezet veszélyeztetése” – fejtette ki Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke.

„Egy zárt áttöltő rendszernek a termékek széles körében történő bevezetése valós előnyökkel jár a környezet számára, mivel jelentősen csökkenti a növényvédő szerek kezelése során előforduló kiömlés kockázatát.

További előnyöket látunk a beépített öblítő rendszerben, amellyel a csomagolás könnyebben tisztítható és öblíthető”

– mondta Xavier Leprince, a Syngenta Vállalati Fenntarthatósági Osztályának Európáért, a Közel-Keletért, és Afrikáért felelős vezetője.

„Napjainkban nagy érdeklődés mutatkozik a hatékony gazdálkodás iránt. A permetező gépek kezelői a permetezésre alkalmas napokon a földeken töltött idő maximalizálása érdekében a betöltés idejét anélkül szeretnék csökkenteni, hogy az a biztonság rovására menne. Ebben segít az „easyconnect” zárt áttöltő rendszer. Biztosak vagyunk abban, hogy a gazdálkodók is hasznosnak fogják találni” – mondta Louise Brinkworth, a Corteva Agriscience Észak-Európáért felelős Termékirányítási vezetője.

Bertrand Lombard, az ADAMA Dél-Európáért felelős alelnöke hozzátette: „Jelentős előnyt jelent a gazdálkodónak, ha a zárt betöltő rendszer használata egyszerű; az „easyconnect” technológia megkönnyíti a növényvédő szerek kezelését, elkerülhető a kannák gyakori emelgetése.”

„Nagy örömmel vennénk, ha a gazdálkodók bevezetnék a zárt betöltő rendszert. Az iparág öt legnagyobb szereplője ezért tesz most további lépéseket az „easyconnect” rendszer szélesebb körű független vizsgálata, és a növényvédő szerek kezelésének folyamatos fejlesztése érdekében” – mondta Karina von Detten, a Nufarm Portfólió Megoldások Európáért, a Közel-Keletért, és Afrikáért felelős vezetője.

A BASF által külső berendezésgyártókkal együttműködésben kifejlesztett „easyconnect” rendszer tesztelése egyes országok gazdaságaiban már 2015 óta széles körben folyik.

A gazdálkodók visszajelzése alapján a rendszer kezelése és gyorsasága terén folyamatos fejlődés tapasztalható, így az áttöltés gyorsabb, mint az általánosan használt indukciós garattal.

Örömmel vesszük, ha a növényvédelmi iparág további szereplői, a berendezésgyártók, és más az „easyconnect” rendszer bevezetésében érdekelt felek felveszik a kapcsolatot az említett öt vállalat bármelyikével.

Forrás: 
sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

„A szakpolitika számára készítünk inputokat”

Király Gábor 2017 tavaszán kezdett el az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos segéd­munkatársaként dolgozni, és az elmúlt évek szervezeti átalakításai során végül a Környezeti és Humán Erőforrások Kutatása Osztályon kötött ki, immár a NAIK-AKI keretrendszerében.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.