Back to top

Brexit - Nőhet a növényvédőszerhasználat

Az élelmiszerbiztonsági előírások lazulásától félnek a Brexit miatt. Egy nemrégiben közzétett jelentés arra figyelmeztet, hogy a Brexitet követően több növényvédőszer maradvány fordulhat elő az élelmiszerekben, mivel zűrzavar mutatkozik abban a tekintetben, hogy milyen előírások vonatkoznak majd a kilépés után az Egyesült Királyságra.

A kormány ugyan biztosította a lakosságot, hogy a Brexitet követően is magas környezetvédelmi standardok lesznek érvényben, de a kételkedők szerint ez kevés, és az is félő, hogy az esetleges joghézagok miatt a gazdálkodók több vegyszert használhatnak a termelés során.

Attól is tartanak, hogy az EU-szabályozásban foglaltnál több növényvédő szer-maradványt tartalmazó importélelmiszer is bekerülhet az Egyesült Királyságba.

Repceföld
Fotó: Hevesi Mihály

“A koktélhatás” című jelentésben két környezetvédő szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy fejleszteni kellene a növényvédőszerek ellenőrzését, mérsékelni használatukat, illetve a kormánynak is támogatnia kellene az ezirányú kutatásokat. Josie Cohen, a jelentés vezető szerzője szerint “az Egyesült Kirányságnak vagy új intézményeket és szervezeteket kell felállítania, amelyek betöltik a Brexit utáni irányítási rést, vagy legalább biztosítani, hogy legyen olyan rendszerek, amelyek teljesítik a korábbi EU-szervek funkcióit.” 

A jelentésben azt is kiemelik, hogy az országban jelentősen nőtt a növényvédőszer-használat az utóbbi három évtizedben, aminek káros követkeményei vannak az emberi egészségre és a környezetre.

Azon földterületek nagysága, amelyen növényvédő szert használnak, kétharmadával emelkedett 1990 és 2016 között, és manapság jóval gyakrabban is használják ezeket a szereket. 1990-ben a repce egyötödét és a gabonafélék csaknem harmadát kezelték négynél többször növényvédő szerrel egy szezon alatt. 2016-ban már a repce négyötödére és a gabonafélék több mint felére volt ez igaz, míg

a burgonyánál háromszorosára nőtt a növényvédőszerhasználat 1990 és 2016 között.

Ennek ellenére fontos hozzátenni, hogy három évtized alatt maguk a növényvédőszerek is változtak: a gyakoribb használatből nem feltételenül következik, hogy a növényekben több a szermaradvány, hanem arra is utalhat, hogy sokkal célzottabban használják őket.

Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Árutőzsde: emelkedő gabonajegyzések

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Közepes gabonatermés várható Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A szélsőséges időjárás ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban Jász-Nagykun-Szolnok megyében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden Szolnokon, aki abban bízik, hogy az aratás ideje alatt nem lesz további esőzés.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Újabb találgatások a Tesco jövőjéről: marad vagy megy?

A londoni tőzsde szakértői továbbgombolyították a Tesco áruházlánc kelet-közép-európai vállalkozásainak jövőjével kapcsolatos találgatásokat. Úgy gondolják, hogy a kiskereskedő távozik a régióból.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Betett a home office a kávénak

Jelentősen visszaesett a kávéfogyasztás a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén, illetve otthoni munkavégzés miatt. Csaknem egy évtizede először a fogyasztás visszaesésére számítanak.

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.