0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ellepték a darvak a Hortobágyot

Rekord mennyiségű daru érkezett a Hortobágyra, ám nemcsak a madarak, hanem a madarászok, természetkedvelők, turisták is elözönlötték a pusztát, a daruvonulás okán. A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon megpihenve repül tovább. Az eddig megfigyelt legnagyobb, egyszerre ott tartózkodó darutömeg 160 ezer madárból állt. Ez a rekord az idén megdőlhet.

Varázslatos hónap az október a Hortobágyon. Különösen, ha tiszta időben, telihold idején, alkonyatkor érkezünk. Ekkor a sekély tavak adta biztonságot keresve, hatalmas hullámzó V betűket formálva érkeztek a több száz egyedből álló darucsapatok. S mire ránk borul az éj több tízezer madár izeg-mozog előttünk egyetlen gigantikus daru sereget alkotva.

E hét szombaton, október 26-án hagyományos pásztorokkal, őshonos állatokkal is találkozhatunk, valamint darulesre is indulhatunk hiszen Darufesztivál és Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep is várja a látogatókat a Hortobágyon. 

Hortobágyra szeptember közepén kezdenek megérkezni a délceg járású, több mint egy méter magas madarak. Napközben a learatott kukoricaföldeken táplálkoznak. Alkonyatkor nagy csapatokban láthatjuk, ahogyan hangos krúgatás közepette húznak be éjszakázó helyeikre, a sekély vizű halastavakhoz. A Balmazújváros Tiszacsege útvonalon a madárlesre érkezőket több magasles is várja. Ezek előtt gyakorta láthatjuk, amint leszállnak és még csipegetnek kicsit.

Mesék, legendák is születtek e madár éberségéről. A középkorban, amikor még fészkeltek a darvak Magyarországon, a befogott és felnevelt darvak már messziről észrevették a közeledő idegeneket, s riasztották a váz népét. Legendák szólnak arról, hogy az őrszemként álló darvak a felhúzott lábukban követ tartottak. Ha ellenség közeledett leejtették e követ, amelynek zaja riadóztatta a vár népét és őrségét.

Napjaikban ugyan már darufészekre nem bukkanhatunk hazánkban, ám vonulás idején több tíz-száz ezer daru érkezik a Hortobágyra, de az se ritka, hogy egy-egy enyhe tél közepén még darvak tucatjai időznek a sekély halastavak mentén. e vidéken.

A darvak – amelyek fél évszázadra szinte teljesen eltűntek e tájból – az utóbbi másfél évtizedben ismét tízezrével érkeznek Észak-Európából, az ezer-tó vidékéről, Finnországból. A komolyabb fagyok beköszöntéig nálunk időznek, majd átszelik Szicília és a Boszporusz egét, hogy megérkezzenek tunéziai, szudáni telelőterületeikre.

S hogy mi a csáberő, amely visszahozta a hortobágyi pusztába a több, mint egy méter magas madarakat? Talán, hogy a földekről betakarított terményből hullik bőven a tarlóra is, amit csipegethetnek, talán, hogy télire sekélyre eresztik a hatalmas kiterjedésű hortobágyi halastavak vízszintjét és így biztonságban ácsorogva éjszakázhatnak.  

A darvak meglesésére leginkább ideális időszak október, november. Számos kilátóra is felkaptathatunk, vagy besétálhatunk alkonyatkor a Öreg-tavi tanösvényen a Kondás-tóhoz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu