Back to top

Folyamatos fejlesztések – Nemzetközi piacokon a Chemark

Tudatos fejlesztési politikával, a kapacitások bővítésével és a hatékonyság növelésével jutott el oda a Chemark Zrt., hogy termelőüzemei mára a nyugat-európai versenytársakkal is felveszik a versenyt. A növényvédő szerek formálásával és csomagolásával, növényvédőszer-bérgyártással foglalkozó vállalat ma már jelentős exporttevékenységet bonyolít és kapcsolatban áll a legnagyobb piaci szereplőkkel.

A Chemark Zrt. Európában a második legnagyobb növényvédőszer-bérgyártó, és kizárólag magyar magánszemélyek tulajdonában áll. A mostani helyzet elérésében nagy segítséget jelentett az EXIM finanszírozási konstrukciói által biztosított stabilitás.

Az évente 38 ezer tonna növényvédő szert előállító cég mára partnerei közt tudhatja a nagy multinacionális, originális készítménygyártók mellett a feltörekvő, generikus készítményekkel foglalkozó vállalatokat is. A cég tevékenysége nyomán az árbevétele kezdetektől fogva töretlenül nő.

A cég az 1991-es alapítása óta hosszú utat tett meg. A néhány fős kisvállalkozástól több mint háromszáz embernek munkát biztosító vállalatig, a kicsiny bérelt irodától a több tízezer négyzetmétert meghaladó beépített területig, az ismeretlen kezdőtől a piacvezető pozícióig jutott el a Chemark Zrt.

A hazai piac duplája

A berhidai üzemben gyártott évi 38 ezer tonnányi növényvédő szer több mint duplája a Magyarországon összességében felhasznált évi 18 ezer tonnás mennyiségnek. A fennmaradó részt exportálják, főleg az uniós tagállamokba, valamint Ukrajnába és Oroszországba. A vállalat eredményes tevékenysége révén ma már több mint háromszáz embernek biztosít megélhetést.

A vállalkozás szolgáltatásai közé tartozik például a növényvédő szerek formálása és csomagolása, az ezekhez kapcsolódó logisztikai tevékenység, illetve a csomagolás- és formulációfejlesztés, valamint a növényvédő szerekhez kapcsolódó analitikai szolgáltatások.

A növényvédőszer-formálás során fizikai és kémiai eljárásokkal, illetve különböző adalékanyagok segítségével alakítják az eredeti formájában felhasználhatatlan hatóanyagokat könnyen kijuttatható és alkalmazható készítményekké. A vállalat árbevételének döntő részét, mintegy 80 százalékát a növényvédőszer-formálás jelenti, míg hozzávetőleg 10–15 százalékát a csomagolás és nagyjából 5–6 százalékát a raktározás, a logisztika, valamint a kiskerti célokra használható készítmények forgalmazása teszi ki.

Tudatos fejlesztési politika

Agrárügyfelek az EXIM-nél

Az EXIM 2015 elején hirdette ki agrárstratégiáját, amely szerint kiemelt szerepet szán az agrárágazat finanszírozásának. Az agrárgazdaságnak komoly tőke- és forgóeszközigénye van. Az ágazatban működő vállalkozások legfontosabb igénye az innovatív fejlesztésekhez, beruházásokhoz és birtokrendezéshez kapcsolódó tartós, kiszámítható finanszírozás megléte.

Az EXIM termékpalettájának jelentős átalakítása lehetővé tette, hogy 2018 második felétől a feldolgozatlan mezőgazdasági termékeket exportálók és azok első körös beszállítói is finanszírozhatóak legyenek.

A Chemark régóta és tudatosan építette a nemzetközi pozícióit. Az EU csatlakozás alapvetően előnyösen érintette a vállalatot. A nagy növényvédőszer-gyártó nemzetközi vállalatok ellátási stratégiája régiókban gondolkodik. Egy nagyobb régió egyben sokkal nagyobb potenciális gyártási lehetőséget is teremt. Természetesen a kihívások is nagyobbak, de megfelelő fejlesztési stratégiával és kedvező forrásokkal lehetségessé vált a nyugat-európai műszaki színvonal elérésére. A magyar munkaerő akkori ár-érték aránya pedig jelentős versenyelőnyt biztosított. A kiút tehát a fejlesztésben volt, ezért 2003-tól egy folyamatos, napjainkban is tartó fejlesztési programot indítottak el, amelynek keretében lépésről lépésre bővítik kapacitásaikat és modernizálják üzemeiket. Az eredmény a növekvő kibocsátás és a javuló hatékonyság együttese.

A Chemark üzemeinek, egységeinek termelési színvonala a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma a nyugat-európai gyárakét is eléri, sőt néhány területen túl is szárnyalja.

Mindez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Chemark nemzetközi partnerkapcsolatai kialakultak és egyre erősebbek lettek.

Nemcsak sikeres, felelős is

„Tudatában vagyunk annak, hogy hosszú távú üzleti fejlődésünk alapvető feltétele a felelős vállalati magatartás, amely döntően meghatározza az egész ipari társadalom jövőjét. Magas színvonalú, környezettudatos, energiahatékony szolgáltatásainkon keresztül kívánjuk elősegíteni a mezőgazdaság fejlődését, szűkebb és tágabb környezetünk megóvását, a jelen és jövő generációk egészséges környezetét”  – írja a Chemark vállalati politikájáról szóló összefoglalójában.

A cég az anyagban hozzáteszi: „munkánkat termékeink és szolgáltatásaink egyenletes minőségének biztosítása és továbbfejlesztése jellemzi, ezért működésünket minden szempontból a minőségelvnek kell áthatnia, azaz korszerű technológiával, magas színvonalú szakmai hozzáértéssel, gondossággal állítjuk elő termékeinket, különös figyelmet fordítva a keresztszennyeződés megelőzésére. Tevékenységünket minden területen megrendelőink elégedettségének kell alárendelnünk, az ehhez való hozzájárulás minden egyes munkatársunk első számú feladata.”

A Chemark törekszik a tevékenysége és termékei okozta negatív környezeti hatások megelőzésére, csökkentésére, ezáltal a környezetterhelésük folyamatos mérséklésére. Ennek érdekében igyekszik a keletkező hulladékok, a káros kibocsátások termelésarányos mennyiségének és azok környezeti hatásainak visszafogására, valamint értékeli az új technológiák bevezetése és a meglévő technológia módosítása előtt a várható környezeti hatásokat is.

A mára csaknem két évtizedes fejlesztési folyamat sikerét jelentős részben az EXIM-nek is köszönhetik, hiszen kereskedelmi banki partnereiken keresztül már régóta jó kapcsolatban állnak a pénzintézettel.

Az elmúlt 10 évben több projekt keretében összesen 49 millió euró hitelt kaptak az EXIM-től, nagyon kedvező, fix kamatozású konstrukciókban.

A kamatok egy-egy hitel esetében a teljes futamidő alatt változatlanok, kiszámíthatóságot biztosítva ezzel a cég számára.

Együttműködés a pénzügyekben

Mint ismert, az EXIM Exportélénkítő Hitelprogramjának keretén belül lehetőség nyílik maximum 5 éves futamidejű forgóeszközhitelek és akár 10 éves futamidejű beruházási hitelek, illetve 8 évre szóló lízingkonstrukció igénybevételére a mezőgazdasági és feldolgozott élelmiszeripari kkv-szegmensbe tartozó exportőr vállalkozásoknak és azok beszállítóinak.

Az exportélénkítő program forrásai elősegítik a cégek új exportpiacokra történő kijutását, nemzetközi értékláncba történő közvetlen és közvetett bekapcsolódását. A program keretében a termékek gyorsabban, rugalmasabban és szélesebb körben, ágazati megkötés nélkül érhetőek el. A forrás igénylése akár a vállalkozások számlavezető bankjainál is elindítható.

A jó feltételeket és az üzleti környezetet megértő hozzáállást emelte ki az együttműködés fő előnyeként Varga Imre, a Chemark Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette:

a projektek, amiket az EXIM-források segítségével valósítottunk meg, mind hozzájárultak ahhoz, hogy kisvállalkozásból az európai piac meghatározó növényvédőszer-bérgyártó cége legyünk. Kevés magyar vállalatnak vannak a saját szektorában hasonló pozíciói.”
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/Pénzmag
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.