0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kárpát-medencei falugazdászok az OMÉK-on

Az idei OMÉK-on különlegesen szép standokon mutatkoztak be a Kárpát-medencei gazdák és gazdaszövetségek, egyesületek, érdekképviseletek. A „Kárpát-medence kincsei” felirat alatt 500 négyzetméteren kiállító mintegy kétszáz, Kárpátaljáról, Erdélyből (Székelyföld, Partium), Felvidékről és Vajdaságból érkezett gazda termékei, kézműves munkái szemet gyönyörködtetőek, színvonalas kiállításúak voltak.

A 2019-es OMÉK-on a Kárpát-medencei gazdaszervezetek szinte kivétel nélkül képviseltették magukat. Nem véletlen, hogy a kiállítás keretében először került sor a Kárpát-medencei falugazdászok találkozójára, amit az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya és a Szent István Egyetem szervezett.

A 2 évvel ezelőtt indult falugazdászprogram helyzetét és tapasztalatait vitatták meg a szaktárca és a SZIE munkatársai a legilletékesebbekkel, a Kárpát-medencei magyar gazdák és falugazdászok meghívott képviselőivel egy műhely jellegű informális beszélgetés és baráti találkozók keretében.
A tanácskozáson részt vevő Albert Imre, magyarlónai falugazdász, szaktanácsadó 1992 óta terjeszti a biogazdálkodást Romániában, a Romániai Biogazdálkodók Egyesületének képviseletében érkezett a rendezvényre. Elmondta, hogy sok segítséget kapott magyarországi szakemberektől – Solti Gábor, Roszík Péter, Márai Géza nevét külön kiemelte –, akik még 1997-ben rendelkezésükre bocsátották a magyarországi programot, aminek segítségével dolgozni tudtak, és amelynek alapján megismertették a falugazdászokkal a biogazdálkodással kapcsolatos tapasztalatokat. A SZIE képzését és a képzés végrehajtásához nyújtott segítséget példaértékűnek tartja, Kozári Józsefék munkáját nagyra értékeli.

A programon részt vett Belánszky-Demkó Zsolt, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Torda Márta, az AM Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője és munkatársai, Kozári József egyetemi tanár, a SZIE Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ vezetője, valamint Balog Eszter, a SZIE Kárpát-medencei Agrár- és Vidékfejlesztési Innovációs Központ vezetője.

„Érzékelhető, hogy a Kárpát-medence egyre inkább természetes egységgé válik – mondta a helyettes államtitkár –, és ennek a folyamatnak a falugazdászok aktív alakítói.”

Ahogy fogalmazott: „Jó itt élni! Ezúttal a falugazdász-hálózat kérdésköre került napirendre, a 2 éve beindult hálózat falugazdászainak képzési programjával kapcsolatos tapasztalatok, a jövőre vonatkozó javaslatok, tervek”. A képzés iránt óriási érdeklődés mutatkozott, jelezve, hogy a falugazdászok üdvözlik és igénylik ezt a segítséget. A képzést elvégzők tanúsítványainak átadása mellett a tanácskozás célja annak megbeszélése volt, hogy hogyan lehetne jobbá tenni az egyébként is átalakulóban levő hálózatot. A helyi szervezetek eddiginél erőteljesebb bevonását tervezik ebbe a munkába, a feladatok végrehajtásától az ellenőrzésekig.

A föld megművelői, a termelők, és az ő munkájukat segítő falugazdászok tevékenysége Magyarország számára is fontos közös ügy, és a falugazdász-hálózat képezi a versenyképességet céljául tűző Kárpát-medencei magyar gazdálkodás gerincét.

Kozári József a SZIE által szervezett és koordinált képzés tapasztalatairól szólva elmondta, hogy eredményesnek tartja a szaktárca főosztálya, az egyetem munkatársai és a falugazdászok együttműködését. A határon túliak képzését közel 30 éve felvállaló, különböző képzési programokat kidolgozó és összeállító SZIE örömmel üdvözli, hogy a szaktárca a hazaiakhoz hasonló módon kívánja támogatni a határon túli gazdákat. Elmondta, hogy

a tapasztalatok alapján megfogalmazódott az a kérés, hogy anyagi lehetőségei függvényében az Agrárminisztérium bővítse tovább a hálózatot újabb falugazdászokkal, mert nagy szükség lenne rájuk.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

A képzésükkel kapcsolatban komplett javaslatcsomaggal készülnek.

Ezek után Kozári József és Balog Eszter a gazda- és érdekképviseleti szervezetek megjelent képviselőin keresztül adta át a tanúsítványokat annak a 105 falugazdásznak, akik az AM, a SZIE KAVIK és az SZTK által a Kárpát-medencei falugazdászok számára szervezett 40 órás alapképzés követelményeit teljesítették.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság