Back to top

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A most nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme 104,0 millió euró, az egy részvényre jutó eredmény pedig 3,15 euró lett.

Vetés
„Vállalkozásunk jól teljesített a kihívást jelentő mezőgazdasági környezetben” - mondta Eva Kienle, a KWS pénzügyi igazgatója.

„Minden termékcsoportnál növekedést értünk el, és a működési bevételek jelentősen növekedtek. A folyó pénzügyi évben további növekedésére számítunk a változatos termékportfólió, a fajtáink jóváhagyásának ígérete és a zöldségmag-üzletbe való belépésünk eredményeként.”

A 2018/19-es pénzügyi évben a KWS több mint 5500 alkalmazottal 70 országban 1,1 milliárd euró nettó árbevételt realizált. A kamat és adó előtti eredménya (EBIT) 150 millió euró volt. A KWS hagyományosan családi tulajdonban van, több mint 160 éve működik önállóan. Növénytermesztéssel, valamint kukorica, cukorrépa, gabonafélék, repcemag, napraforgó és zöldségfélék vetőmagjának előállításával és értékesítésével foglalkozik.

A KWS beszállt a zöldségmag-üzletbe is
Növekedési adatok ágazatonként 2018/19-ben:

A cég kukorica ágazatbéli nettó árbevétele 0,7% -kal, 739,0 (734,2) millió euróra növekedett a vizsgált évben. Ez a növekedés elsősorban a dél-amerikai pozitív üzleti teljesítménynek tulajdonítható. Észak-Amerikában - különösen az Egyesült Államok középnyugati részén - a vetésidőszakban bekövetkezett nedves időjárási viszonyok miatt a kukoricatermesztési terület jelentősen csökkent, ami a nettó árbevétel jelentős csökkenését eredményezte. Másrészt pozitív árfolyamhatások voltak az amerikai dollár euróhoz viszonyított értékének növekedése miatt. Európában és Kínában a KWS üzlete az év folyamán összességében stabil volt. A kukorica ágazat jövedelme 22% -kal 57,9 millió euróra nőtt.

A cukorrépa-ágazat nettó árbevétele kissé emelkedett, 461,2 millió euróra. Míg a nettó árbevétel az EU-ban csökkent a nehéz termesztési körülmények, a cukorárak csökkenése és a cukoriparban a többletkapacitások megszűnése miatt, a nettó árbevétel Kelet-Európában hirtelen növekedett a CONVISO® SMART bevezetésének köszönhetően. Észak-Amerikában a nettó árbevétel javulást mutatott a termesztési terület enyhe növekedése és az erősebb amerikai dollár miatt. Az ágazat bevétele 179,6 millió euróra nőtt

Gabonamag
A gabonaágazat nettó árbevétele hirtelen, 13,0% -kal, 170,8 millió euróra emelkedett. A rozsmag nettó árbevétele 24% -kal nőtt a termesztési terület növekedésének és a magasabb piaci részesedésnek köszönhetően. A búza- és repcemag bevétele a tárgyévben változatlan maradt, míg az árpa üzlet hirtelen növekedett. Az EBIT 25% -kal 23,0 millió euróra nőtt.

Az úgynevezett vállalati szegmens nettó árbevétele 3,9 millió euró volt. Elsősorban a KWS gazdaságaiból származnak. Mivel a KWS Csoport központi funkcióinak és az alapvető kutatási kiadásoknak a költségei a vállalati szegmenst terhelik, a bevétel általában negatív. Ezt a 3018/19-es pénzügyi évben növelte az is, hogy a cég átszervezést hajtott végre, jogi váltott és növelte informatikai kiadásait.

A KWS tőkeköltsége a 2018/2019-ös költségvetési évben összhangban volt hosszú távú növekedési terveivel, és a termelési, kutatási és fejlesztési kapacitások felállítására és bővítésére összpontosított. Többek között a társaság folytatta a cukorrépavetőmag-termelés kiterjesztését Einbeckben, egy többéves projektben, amelynek teljes volumene körülbelül 40 millió euró. A KWS kibővítette kukoricamag-szárítási és termelési kapacitásait Brazíliában és Argentínában. A 2018/2019-es pénzügyi évben a teljes tőkeköltség 96,6 millió EUR volt.

Forrás: 
KWS/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.