Back to top

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A most nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme 104,0 millió euró, az egy részvényre jutó eredmény pedig 3,15 euró lett.

Vetés
„Vállalkozásunk jól teljesített a kihívást jelentő mezőgazdasági környezetben” - mondta Eva Kienle, a KWS pénzügyi igazgatója.

„Minden termékcsoportnál növekedést értünk el, és a működési bevételek jelentősen növekedtek. A folyó pénzügyi évben további növekedésére számítunk a változatos termékportfólió, a fajtáink jóváhagyásának ígérete és a zöldségmag-üzletbe való belépésünk eredményeként.”

A 2018/19-es pénzügyi évben a KWS több mint 5500 alkalmazottal 70 országban 1,1 milliárd euró nettó árbevételt realizált. A kamat és adó előtti eredménya (EBIT) 150 millió euró volt. A KWS hagyományosan családi tulajdonban van, több mint 160 éve működik önállóan. Növénytermesztéssel, valamint kukorica, cukorrépa, gabonafélék, repcemag, napraforgó és zöldségfélék vetőmagjának előállításával és értékesítésével foglalkozik.

A KWS beszállt a zöldségmag-üzletbe is
Növekedési adatok ágazatonként 2018/19-ben:

A cég kukorica ágazatbéli nettó árbevétele 0,7% -kal, 739,0 (734,2) millió euróra növekedett a vizsgált évben. Ez a növekedés elsősorban a dél-amerikai pozitív üzleti teljesítménynek tulajdonítható. Észak-Amerikában - különösen az Egyesült Államok középnyugati részén - a vetésidőszakban bekövetkezett nedves időjárási viszonyok miatt a kukoricatermesztési terület jelentősen csökkent, ami a nettó árbevétel jelentős csökkenését eredményezte. Másrészt pozitív árfolyamhatások voltak az amerikai dollár euróhoz viszonyított értékének növekedése miatt. Európában és Kínában a KWS üzlete az év folyamán összességében stabil volt. A kukorica ágazat jövedelme 22% -kal 57,9 millió euróra nőtt.

A cukorrépa-ágazat nettó árbevétele kissé emelkedett, 461,2 millió euróra. Míg a nettó árbevétel az EU-ban csökkent a nehéz termesztési körülmények, a cukorárak csökkenése és a cukoriparban a többletkapacitások megszűnése miatt, a nettó árbevétel Kelet-Európában hirtelen növekedett a CONVISO® SMART bevezetésének köszönhetően. Észak-Amerikában a nettó árbevétel javulást mutatott a termesztési terület enyhe növekedése és az erősebb amerikai dollár miatt. Az ágazat bevétele 179,6 millió euróra nőtt

Gabonamag
A gabonaágazat nettó árbevétele hirtelen, 13,0% -kal, 170,8 millió euróra emelkedett. A rozsmag nettó árbevétele 24% -kal nőtt a termesztési terület növekedésének és a magasabb piaci részesedésnek köszönhetően. A búza- és repcemag bevétele a tárgyévben változatlan maradt, míg az árpa üzlet hirtelen növekedett. Az EBIT 25% -kal 23,0 millió euróra nőtt.

Az úgynevezett vállalati szegmens nettó árbevétele 3,9 millió euró volt. Elsősorban a KWS gazdaságaiból származnak. Mivel a KWS Csoport központi funkcióinak és az alapvető kutatási kiadásoknak a költségei a vállalati szegmenst terhelik, a bevétel általában negatív. Ezt a 3018/19-es pénzügyi évben növelte az is, hogy a cég átszervezést hajtott végre, jogi váltott és növelte informatikai kiadásait.

A KWS tőkeköltsége a 2018/2019-ös költségvetési évben összhangban volt hosszú távú növekedési terveivel, és a termelési, kutatási és fejlesztési kapacitások felállítására és bővítésére összpontosított. Többek között a társaság folytatta a cukorrépavetőmag-termelés kiterjesztését Einbeckben, egy többéves projektben, amelynek teljes volumene körülbelül 40 millió euró. A KWS kibővítette kukoricamag-szárítási és termelési kapacitásait Brazíliában és Argentínában. A 2018/2019-es pénzügyi évben a teljes tőkeköltség 96,6 millió EUR volt.

Forrás: 
KWS/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is panaszkodnak, ha szomjasak

A paradicsomot és a dohányt vették vizsgálat alá tudósok, hogy kiderítsék, hogyan kommunikálnak a növények. Az eredmény új lehetőségeket nyithat meg a precíziós gazdálkodásban.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.

Új kereskedelmi vezető a hazai Glencore Agriculture csoportnál

A Glencore Agriculture magyarországi cégcsoport területi képviselői csoportvezetőjét, Cseresznye Pétert (28) nevezték ki a cég kereskedelmi vezetőjének.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek - Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.

Az elszántság és tudatosság kiváló terméseredményeket adott Vasban

Szinte az összes gabonaféle esetében fölülmúlták a Vas megyei gazdák az országos termésátlagot, őszi búzából 1 tonnával, őszi árpából 9 mázsával, kukoricából 5 mázsával termeltek többet, napraforgóból pedig hozták a 3 tonnás országos hektáronkénti átlagot. A NAK vasszécsenyi gazdatájékoztató fórumán értékelték a legjobbakat, kiosztották az 5. Vas megyei Búzatermelési Verseny díjait is.

Hódít a precízió és a digitalizáció

A szemináriumi szezon közepén, november 20-án, a Holstein Genetika Kft. a Nyakas Farmmal közösen tejtermeléssel kapcsolatos szakmai rendezvényt tartott Hajdúnánáson. A közel ötórás programra négy olyan világszerte számon tartott szakembert hívtak meg, akik a maguk területén a gyakorlati hozzáértésben is élen járnak.

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.