Back to top

Tanszékvezető, aki „beitta” magát a borásztársadalomba

Sok jó történet mellett megyünk el az életünk során és már csak akkor csodálkozunk rá a dolgokra, amikor késő. Az elmúlt közel 30 év a hazai borkultúrában sok sikert hozott, de sajnos ezek kovácsai közül sokan már nincsenek közöttünk.

Egy időtálló kezdeményezés: Kállay Miklós és Nyikos István a beszélgetésen
Fotó: viniczai
Pedig milyen jó lett volna megörökíteni azokat az arcokat, akik hittel tették a dolgukat és bíztak a megújulásban és tettek is ezért.

Ugyanakkor nem szabad elhallgatni a megoldatlan, szőnyeg alá söpört problémahalmazt sem, amiben jó lenne rendet rakni.

„Célunk egy olyan archívum létrehozása, ami segíti a témában tájékozódni kívánó jövőbeni érdeklődők tisztánlátását”

- hívta fel a figyelmet Nyikos István a Bachus Art Stúdió első embere. Ezekről szeretném majd kérdezni beszélgetőpartnereimet a Borászportrék sorozatban, amiben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum segítségére számíthatok. Reményei szerint ezzel a beszélgetéssel egy sorozatot índit el, amelynek célja, hogy a jövő számára rögzitsék az elmúlt évek történéseit, azoknak a szakembereknek a segítségével, akik aktív részesei voltak az elmúlt évtizedek borászati közéletének és tapasztalatuk, meglátásaik mások számára is megszívlelendőek. A beszélgetésekről a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum készít felvételt, amelyet vágatlanul archivál és a jövőben minden érdeklődő számára elérhetővé tesz.

A havi rendszerességgel tervezett, rögzítésre váró beszélgetések szolgálnak annyi információval és élménnyel, hogy a jövőben a téma iránt érdeklődők ismeretei gyarapodjanak. Erre volt bizonyíték az első riportalany, Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Az élelmiszervegyészként végzett szakember két évtizedet a borászatban, majd negyed évszázadot a felsőoktatásban töltött. Úgy tartja, katedrára csak az álljon, aki gyakorlati tapasztalattal is rendelkezik. „Évek alatt négy egyetem közalkalmazottja voltam, miközben ki sem tettem a lábam a Villányi útról”- magyarázta, hogy bár „beitta” magát a borász társadalomba, s számtalan borász diplomáján szerepel az aláírása, magát mégsem nevezheti borásznak. Pedig a kémiai, biokémiai alapok közösek.

Kállay Miklós, egy korszakalkotó tanárember
Fotó: viniczai
A borász megnevezéshez a jogok és a kötelességek tisztázására van szükség. Ma népszerű terület a bor, sokan akarnak vele foglalkozni. Itt Kállay Miklós a bibliai Kánai menyegző csodáját említette, a többség azt gondolja egyszerű dolog borászkodni. Ha sikerül, büszkén kihúzza magát, ha elrontja, meghúzza a vállát. Ez is szakma, tudomány. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban törvény szabályozza, kit lehet borásznak nevezni.

Évtizedeken keresztül a szőlészet és a borászat elvált egymástól.

Ezt a minisztériumi rendszer is meghatározta, hiszen két szaktárcához is tartozott az ágazat. Kállay Miklós feladatának tekintette, hogy ezt a különállást – és az ebből fakadó feszültséget – megszüntesse, amire tanszékvezetői munkásságának utolsó éveiben sor is került.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az export, alig mozdult az import

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54 százalékkal bővült. A teljes agrárexport is növekedett ugyan, miközben a nemzetgazdasági kivitel visszaesett, de a 6 százalékos átlagos agrár­gazdasági bővülési ütemen belül a borkivitel hatszoros dinamikával bővült.

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

Rangos elismeréseket adott át az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Szőlészet, borászat közösen - Van, aki behozza a szőlőjét és palackozott bort kap vissza

Három fő céllal alakult 2016-ban a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. Borászati szolgáltató központ, közösségi beszerzés és a szőlőművelést segítő gépi szolgáltatás szerepelt a mára megvalósított stratégiában. Az első borászati központ 2018 augusztusában nyílt meg Hercegkúton 5000 hektoliteres kapacitással, tavaly indulhatott a munka Bodrogkisfaludon és Tállyán.

Szőlőár-előrejelzés: segítség a termelőnek

A piacszervezési intézkedésként az elmúlt években meghonosodott intézkedéscsomag eredeti célja nem változott: a piac átláthatóságát és kiszámíthatóságát szeretné biztosítani.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Tokajban a legnépszerűbb idén a zöldszüret

A Világgazdaság információi szerint a borvidékek közül a legnagyobb arányú, a termőterület 15 százalékát kitevő mértékű zöldszüretet jelentettek be Tokaj-Hegyalján.

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.