Back to top

Tanszékvezető, aki „beitta” magát a borásztársadalomba

Sok jó történet mellett megyünk el az életünk során és már csak akkor csodálkozunk rá a dolgokra, amikor késő. Az elmúlt közel 30 év a hazai borkultúrában sok sikert hozott, de sajnos ezek kovácsai közül sokan már nincsenek közöttünk.

Egy időtálló kezdeményezés: Kállay Miklós és Nyikos István a beszélgetésen
Fotó: viniczai
Pedig milyen jó lett volna megörökíteni azokat az arcokat, akik hittel tették a dolgukat és bíztak a megújulásban és tettek is ezért.

Ugyanakkor nem szabad elhallgatni a megoldatlan, szőnyeg alá söpört problémahalmazt sem, amiben jó lenne rendet rakni.

„Célunk egy olyan archívum létrehozása, ami segíti a témában tájékozódni kívánó jövőbeni érdeklődők tisztánlátását”

- hívta fel a figyelmet Nyikos István a Bachus Art Stúdió első embere. Ezekről szeretném majd kérdezni beszélgetőpartnereimet a Borászportrék sorozatban, amiben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum segítségére számíthatok. Reményei szerint ezzel a beszélgetéssel egy sorozatot índit el, amelynek célja, hogy a jövő számára rögzitsék az elmúlt évek történéseit, azoknak a szakembereknek a segítségével, akik aktív részesei voltak az elmúlt évtizedek borászati közéletének és tapasztalatuk, meglátásaik mások számára is megszívlelendőek. A beszélgetésekről a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum készít felvételt, amelyet vágatlanul archivál és a jövőben minden érdeklődő számára elérhetővé tesz.

A havi rendszerességgel tervezett, rögzítésre váró beszélgetések szolgálnak annyi információval és élménnyel, hogy a jövőben a téma iránt érdeklődők ismeretei gyarapodjanak. Erre volt bizonyíték az első riportalany, Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Az élelmiszervegyészként végzett szakember két évtizedet a borászatban, majd negyed évszázadot a felsőoktatásban töltött. Úgy tartja, katedrára csak az álljon, aki gyakorlati tapasztalattal is rendelkezik. „Évek alatt négy egyetem közalkalmazottja voltam, miközben ki sem tettem a lábam a Villányi útról”- magyarázta, hogy bár „beitta” magát a borász társadalomba, s számtalan borász diplomáján szerepel az aláírása, magát mégsem nevezheti borásznak. Pedig a kémiai, biokémiai alapok közösek.

Kállay Miklós, egy korszakalkotó tanárember
Fotó: viniczai
A borász megnevezéshez a jogok és a kötelességek tisztázására van szükség. Ma népszerű terület a bor, sokan akarnak vele foglalkozni. Itt Kállay Miklós a bibliai Kánai menyegző csodáját említette, a többség azt gondolja egyszerű dolog borászkodni. Ha sikerül, büszkén kihúzza magát, ha elrontja, meghúzza a vállát. Ez is szakma, tudomány. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban törvény szabályozza, kit lehet borásznak nevezni.

Évtizedeken keresztül a szőlészet és a borászat elvált egymástól.

Ezt a minisztériumi rendszer is meghatározta, hiszen két szaktárcához is tartozott az ágazat. Kállay Miklós feladatának tekintette, hogy ezt a különállást – és az ebből fakadó feszültséget – megszüntesse, amire tanszékvezetői munkásságának utolsó éveiben sor is került.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Munkaerőmegtartási jó gyakorlat, testközelből

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az élelmiszeripari tagság számára a „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” programsorozat keretében kamarai finanszírozással 2019. november 19-én újabb gyárlátogatást szervezett az Eisberg Hungary Kft. gyáli üzemébe.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Szakmai mestereket avattak

Patkolókovácsok, méhészek és pékek, összesen 21 ember vehetett át mesteroklevelet kedden Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében szerzett mesterlevél a szakmák hírnevét öregbíti.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

Több tízmilliárd forintból fejleszthetnek a borászok

A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatok számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón, pénteken, Somlójenőn.

A karácsonyi asztal dísze – a tokaji aszú

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.