Back to top

Halott fákból műalkotás

Egy olasz művész, Andrea Gandini öreg fákból, farönkökből alkotja meg szobrait szülővárosában, Rómában. A fiatal szobrász 22 éves korára már több mint 66 fát faragott ki a Villa Pamphili parkban azzal a céllal, hogy új életre keltse az elfelejtett farönköket.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Gufi” Forano, Lazio #owl #guforeale #barbagianni #owlcarving #andreagandini #troncomorto

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

Andrea Gandini az utóbbi pár évben egyidejűleg dolgozott óriási fákkal és kisebb farönkökkel, hogy megalkossa a saját művészetét – írja az Euronews a Reutersre hivatkozva. Az Instagram oldalán megtekinthetők a korábbi munkái, beleértve azt a fát, amiből egy lófejet faragott ki, illetve egy tágra nyitott kézfejet, amit a művész Magyarországon, Vásárosnaményban alkotott.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Mano” The second piece I’ve done in Hungary

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

A munkái között találhatunk állatokat is, például macskákat és kutyákat, sőt egy életnagyságú modellt egy épp dzsúdót gyakorló férfiról.

A római szobrász szomorúnak tartja, hogy olyan sok fa megöregszik, és hogy elhanyagolja őket a város. Számára nehéz csak hátradőlni, és tétlenül nézni a gyenge és haldokló fákat.

Róma valójában az egyik legzöldebb város Európában, körülbelül 313 ezer fa található az utcáin, a parkjaiban és az erdőiben. A művész úgy véli, hogy a farönköket sajnos figyelmen kívül hagyják, a faragáshoz viszont ideálisak.

„Rómában sok farönk van, amik arra várnak, hogy műalkotássá váljanak”

– mondta.

Gandini gyerekkora óta szobrászkodik, kezdetben csak a garázsban alkotott, később pedig eldöntötte, hogy kifarag egy rönköt, ami kinn volt az utcán. A 22 éves fiatal számára társas szempontból is fontos a kinti alkotómunka, mivel a járókelők figyelik, képeket készítenek, és szeret új emberekkel megismerkedni.

„Körülbelül egy hét amíg befejezek egy szobrot, ami aztán mindenki másé lesz. Ez egy szenvedély, egy kisebb megszállottság”

– mondta Gandini.

A szobrok mostanra népszerű turistalátványossággá is váltak. A rendőrség azonban felhívta a művész figyelmét arra, hogy a történelmi helyeken mellőzze a fafaragást.

 

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Színkavalkád a Gyöngyösi sétányon

A főváros XIII. Kerületi Önkormányzata immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. A vírusjárvány ellenére idén 60 809 egynyári növényt ültettek ki a kerület közterületeire, ennek harmada a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét borítja.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.