Back to top

Halott fákból műalkotás

Egy olasz művész, Andrea Gandini öreg fákból, farönkökből alkotja meg szobrait szülővárosában, Rómában. A fiatal szobrász 22 éves korára már több mint 66 fát faragott ki a Villa Pamphili parkban azzal a céllal, hogy új életre keltse az elfelejtett farönköket.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Gufi” Forano, Lazio #owl #guforeale #barbagianni #owlcarving #andreagandini #troncomorto

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

Andrea Gandini az utóbbi pár évben egyidejűleg dolgozott óriási fákkal és kisebb farönkökkel, hogy megalkossa a saját művészetét – írja az Euronews a Reutersre hivatkozva. Az Instagram oldalán megtekinthetők a korábbi munkái, beleértve azt a fát, amiből egy lófejet faragott ki, illetve egy tágra nyitott kézfejet, amit a művész Magyarországon, Vásárosnaményban alkotott.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Mano” The second piece I’ve done in Hungary

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

A munkái között találhatunk állatokat is, például macskákat és kutyákat, sőt egy életnagyságú modellt egy épp dzsúdót gyakorló férfiról.

A római szobrász szomorúnak tartja, hogy olyan sok fa megöregszik, és hogy elhanyagolja őket a város. Számára nehéz csak hátradőlni, és tétlenül nézni a gyenge és haldokló fákat.

Róma valójában az egyik legzöldebb város Európában, körülbelül 313 ezer fa található az utcáin, a parkjaiban és az erdőiben. A művész úgy véli, hogy a farönköket sajnos figyelmen kívül hagyják, a faragáshoz viszont ideálisak.

„Rómában sok farönk van, amik arra várnak, hogy műalkotássá váljanak”

– mondta.

Gandini gyerekkora óta szobrászkodik, kezdetben csak a garázsban alkotott, később pedig eldöntötte, hogy kifarag egy rönköt, ami kinn volt az utcán. A 22 éves fiatal számára társas szempontból is fontos a kinti alkotómunka, mivel a járókelők figyelik, képeket készítenek, és szeret új emberekkel megismerkedni.

„Körülbelül egy hét amíg befejezek egy szobrot, ami aztán mindenki másé lesz. Ez egy szenvedély, egy kisebb megszállottság”

– mondta Gandini.

A szobrok mostanra népszerű turistalátványossággá is váltak. A rendőrség azonban felhívta a művész figyelmét arra, hogy a történelmi helyeken mellőzze a fafaragást.

 

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már itt vannak, a kérdés, hogy mi is akarjuk?

Szinte minden héten újabb és újabb fejlemény kerül napvilágra farkas- és medveügyben. Két éve kezdődött az a bizonyos medvehajsza, ahol helikopterek, rendőrök, természetvédelmi őrök rohangáltak a nőstény Robi után (…), akit Hevestől egészen Csongrádig (Csongrád-Csanád) szinte szó szerint kikergettek az országból. Azóta szerencsére a kergetőzések megszűntek, az észlelések ellenben gyarapodtak.

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny idei győzteseit

Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az idén rendhagyó módon a lakosság számára meghirdetett Virágos Magyarország verseny győzteseit; a legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat - közölte a turisztikai ügynökség az MTI-vel kedden.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Színkavalkád a Gyöngyösi sétányon

A főváros XIII. Kerületi Önkormányzata immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. A vírusjárvány ellenére idén 60 809 egynyári növényt ültettek ki a kerület közterületeire, ennek harmada a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét borítja.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.