Back to top

Méz kurkumával: a megfázás és túlsúlyosság ellenszere?

Idén már nyár végén olyan vírusok, baktériumok fertőzhettek, melyek feltűnően sok megfázásos betegséget okoztak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy az orvoshoz való forduláson kívül, mit is tehetnénk ellene. A „házi” megoldások segíthetnek ilyen esetekben? Mire ügyeljünk ezzel kapcsolatban? Hogyan kezeljük vagy előzzük meg a megfázást?

Az interneten több olyan keverék receptje kering, mely gyógyulást ígér a megfázásra illetve olyan népbetegségekre, mint a túlsúlyosság. Az egyik a kurkumás méz, mely állítólag mindkettőre gyógyír. Nem árt azonban szkeptikusan fogadni minden csodaszer hírét. Kár lenne azonban, ha a fürdővízzel együtt a gyereket is kidobnánk. Ennek jegyében vizsgálta meg a kurkuma-méz keveréket Elina Fütterer, táplálkozási szakember.

A méz kurkumás elegye az ájurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme. A kurkuma a természetgyógyászatban hagyományosan diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javallott. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is bevethető tehát.

A méz szintén rendelkezik antibakteriális hatással, és égési sérülések és sebek gyógyulását is segíti.

Hatását azonban akkor fejti ki a legjobban, ha teljes értékű, normál hőmérséketen pörgették és nem tartották folyamatosan magasabb hőfokon. Érdemes közvetlenül olyan méhésztől beszerezni, aki ezt garantálni tudja.

Tehát a két anyagnak a keveréke hozhat gyógyulást megfázásos vagy emésztési panaszainkra.

Hogy a túlsúlyosságon is segítene ez a keverék? Ezzel kapcsolatban már szkeptikus a szakember és szerinte az alkalmanként bevett magas cukor tartalmú keveréknek inkább gyors vércukor növelő majd azt hirtelen csökkentő hatása épphogy intenzív éhségérzetet válthat ki. Óriási akaraterő szükséges tehát, ha valaki ezt szedve csökkenteni szeretné a táplálékbevitelét.  

Az ájurvédikus recepttel kapcsolatban a táplálkozási szakember megjegyzi még, hogy a méz-kurkuma keverék csakis akkor lesz hatékony az őszi megfázásos tünetekkel szemben, ha életmódunkon is változtatunk. 

Egy elhanyagolt, túlterhelt immunrendszeren hasonló keverékek nem tudnak segíteni. A rendszeres mozgásra, helyes táplálkozásra, és a kielégítő alvásra is fontos odafigyelni.

Végezetül pedig azt javasolja, hogy a recepthez adjunk egy kis őrölt borsot is, annak felszívódássegítő hatása miatt.  

A recept tehát az ő javaslata alapján a következő:

Kurkumás méz:

100 gramm teljes értékű méz;

2 evőkanál kurkumapor;

¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel. 

A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban. 

Fontos tapasztalat még a megfázás korai megelőzésében, hogy ha az első tünetek jelentkeznek, (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) érdemes félóránként/óránként  szódabikarbónás vízzel gargarizálni fejünket alaposan hátrahajtva, hogy a kórokozók  kimosásra kerüljenek. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.

Számos esetben, amikor valakinél rendszeresen jelentkezik a torokgyulladás, orrdugulás, stb., érdemes olyan szakorvoshoz fordulni, aki át tudja mosni az arcüreg járatait. Az is előfordul, hogy gyerekeknél pl. az ilyesfajta  akár évekig tartó betegség néhány tengeri fürdés után magától elmúlik.

Az immunrendszer erősítéséről lásd még cikkünket: A méhcsípések dicsérete címmel.

Ajánljuk még: Méhészjátékok

Forrás: 
Fitforfun.de cikke alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az Eu-s szabályozásban.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Minden sokkal finomabb, ha kézzel-lábbal esszük

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy azok az emberek, akik magas önkontrollal rendelkeznek, hajlamosabbak többet enni, ha kézzel is megérinthetik az ételt. Sőt, finomabbnak találják, mintha evőeszközökkel fogyasztanák el ugyanazt a fogást.

Egyedi ízek a Kárpát-medencéből

Ki merné elvitatni, hogy földműves és állattenyésztő eleinknek a sertés feldolgozása terén igazán maradandót sikerült alkotniuk?! Az elmúlt évszázadok során a dolgok természetes rendje szerint kialakult, hogy a levágott állat egyes részei igazából mire valók, mi az, amiből a legízletesebb étel készíthető.

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.