Back to top

Méz kurkumával: a megfázás és túlsúlyosság ellenszere?

Idén már nyár végén olyan vírusok, baktériumok fertőzhettek, melyek feltűnően sok megfázásos betegséget okoztak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy az orvoshoz való forduláson kívül, mit is tehetnénk ellene. A „házi” megoldások segíthetnek ilyen esetekben? Mire ügyeljünk ezzel kapcsolatban? Hogyan kezeljük vagy előzzük meg a megfázást?

Az interneten több olyan keverék receptje kering, mely gyógyulást ígér a megfázásra illetve olyan népbetegségekre, mint a túlsúlyosság. Az egyik a kurkumás méz, mely állítólag mindkettőre gyógyír. Nem árt azonban szkeptikusan fogadni minden csodaszer hírét. Kár lenne azonban, ha a fürdővízzel együtt a gyereket is kidobnánk. Ennek jegyében vizsgálta meg a kurkuma-méz keveréket Elina Fütterer, táplálkozási szakember.

A méz kurkumás elegye az ájurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme. A kurkuma a természetgyógyászatban hagyományosan diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javallott. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is bevethető tehát.

A méz szintén rendelkezik antibakteriális hatással, és égési sérülések és sebek gyógyulását is segíti.

Hatását azonban akkor fejti ki a legjobban, ha teljes értékű, normál hőmérséketen pörgették és nem tartották folyamatosan magasabb hőfokon. Érdemes közvetlenül olyan méhésztől beszerezni, aki ezt garantálni tudja.

Tehát a két anyagnak a keveréke hozhat gyógyulást megfázásos vagy emésztési panaszainkra.

Hogy a túlsúlyosságon is segítene ez a keverék? Ezzel kapcsolatban már szkeptikus a szakember és szerinte az alkalmanként bevett magas cukor tartalmú keveréknek inkább gyors vércukor növelő majd azt hirtelen csökkentő hatása épphogy intenzív éhségérzetet válthat ki. Óriási akaraterő szükséges tehát, ha valaki ezt szedve csökkenteni szeretné a táplálékbevitelét.  

Az ájurvédikus recepttel kapcsolatban a táplálkozási szakember megjegyzi még, hogy a méz-kurkuma keverék csakis akkor lesz hatékony az őszi megfázásos tünetekkel szemben, ha életmódunkon is változtatunk. 

Egy elhanyagolt, túlterhelt immunrendszeren hasonló keverékek nem tudnak segíteni. A rendszeres mozgásra, helyes táplálkozásra, és a kielégítő alvásra is fontos odafigyelni.

Végezetül pedig azt javasolja, hogy a recepthez adjunk egy kis őrölt borsot is, annak felszívódássegítő hatása miatt.  

A recept tehát az ő javaslata alapján a következő:

Kurkumás méz:

100 gramm teljes értékű méz;

2 evőkanál kurkumapor;

¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel. 

A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban. 

Fontos tapasztalat még a megfázás korai megelőzésében, hogy ha az első tünetek jelentkeznek, (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) érdemes félóránként/óránként  szódabikarbónás vízzel gargarizálni fejünket alaposan hátrahajtva, hogy a kórokozók  kimosásra kerüljenek. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.

Számos esetben, amikor valakinél rendszeresen jelentkezik a torokgyulladás, orrdugulás, stb., érdemes olyan szakorvoshoz fordulni, aki át tudja mosni az arcüreg járatait. Az is előfordul, hogy gyerekeknél pl. az ilyesfajta  akár évekig tartó betegség néhány tengeri fürdés után magától elmúlik.

Egy videót a keverék elkészítéséről itt nézhet meg: Katt ide!

Az immunrendszer erősítéséről lásd még cikkünket: A méhcsípések dicsérete címmel.

Ajánljuk még: Méhészjátékok

Forrás: 
Fitforfun.de cikke alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.