Back to top

Méz kurkumával: a megfázás és túlsúlyosság ellenszere?

Idén már nyár végén olyan vírusok, baktériumok fertőzhettek, melyek feltűnően sok megfázásos betegséget okoztak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy az orvoshoz való forduláson kívül, mit is tehetnénk ellene. A „házi” megoldások segíthetnek ilyen esetekben? Mire ügyeljünk ezzel kapcsolatban? Hogyan kezeljük vagy előzzük meg a megfázást?

Az interneten több olyan keverék receptje kering, mely gyógyulást ígér a megfázásra illetve olyan népbetegségekre, mint a túlsúlyosság. Az egyik a kurkumás méz, mely állítólag mindkettőre gyógyír. Nem árt azonban szkeptikusan fogadni minden csodaszer hírét. Kár lenne azonban, ha a fürdővízzel együtt a gyereket is kidobnánk. Ennek jegyében vizsgálta meg a kurkuma-méz keveréket Elina Fütterer, táplálkozási szakember.

A méz kurkumás elegye az ájurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme. A kurkuma a természetgyógyászatban hagyományosan diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javallott. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is bevethető tehát.

A méz szintén rendelkezik antibakteriális hatással, és égési sérülések és sebek gyógyulását is segíti.

Hatását azonban akkor fejti ki a legjobban, ha teljes értékű, normál hőmérséketen pörgették és nem tartották folyamatosan magasabb hőfokon. Érdemes közvetlenül olyan méhésztől beszerezni, aki ezt garantálni tudja.

Tehát a két anyagnak a keveréke hozhat gyógyulást megfázásos vagy emésztési panaszainkra.

Hogy a túlsúlyosságon is segítene ez a keverék? Ezzel kapcsolatban már szkeptikus a szakember és szerinte az alkalmanként bevett magas cukor tartalmú keveréknek inkább gyors vércukor növelő majd azt hirtelen csökkentő hatása épphogy intenzív éhségérzetet válthat ki. Óriási akaraterő szükséges tehát, ha valaki ezt szedve csökkenteni szeretné a táplálékbevitelét.  

Az ájurvédikus recepttel kapcsolatban a táplálkozási szakember megjegyzi még, hogy a méz-kurkuma keverék csakis akkor lesz hatékony az őszi megfázásos tünetekkel szemben, ha életmódunkon is változtatunk. 

Egy elhanyagolt, túlterhelt immunrendszeren hasonló keverékek nem tudnak segíteni. A rendszeres mozgásra, helyes táplálkozásra, és a kielégítő alvásra is fontos odafigyelni.

Végezetül pedig azt javasolja, hogy a recepthez adjunk egy kis őrölt borsot is, annak felszívódássegítő hatása miatt.  

A recept tehát az ő javaslata alapján a következő:

Kurkumás méz:

100 gramm teljes értékű méz;

2 evőkanál kurkumapor;

¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel. 

A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban. 

Fontos tapasztalat még a megfázás korai megelőzésében, hogy ha az első tünetek jelentkeznek, (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) érdemes félóránként/óránként  szódabikarbónás vízzel gargarizálni fejünket alaposan hátrahajtva, hogy a kórokozók  kimosásra kerüljenek. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.

Számos esetben, amikor valakinél rendszeresen jelentkezik a torokgyulladás, orrdugulás, stb., érdemes olyan szakorvoshoz fordulni, aki át tudja mosni az arcüreg járatait. Az is előfordul, hogy gyerekeknél pl. az ilyesfajta  akár évekig tartó betegség néhány tengeri fürdés után magától elmúlik.

Az immunrendszer erősítéséről lásd még cikkünket: A méhcsípések dicsérete címmel.

Ajánljuk még: Méhészjátékok

Forrás: 
Fitforfun.de cikke alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Budapesti távol-keleti étteremre csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nébih szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

A méhek is taníthatók, akárcsak a kutyák

A kutyákhoz hasonlóan a méhek is taníthatók nyomkövetésre. Egy kutatás során napraforgó illatot alkalmaztak a tudósok, hogy megfigyeljék milyen hatással van az illatanyag a méhekre, a beporzás hatékonyságára, így a terméshozamra is.

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

A kistermelők a járvány hősei

A családi gazdálkodók és a kistermelők az utóbbi hónapok hősei az élelmezésben, mert a korona­vírus-járvány alatt végig a frontvonalban dolgoztak. A nehéz körülmények dacára velük voltak a feldolgozók, a szállítók és a kereskedők is, írja az október 16-i élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

Kerti grillszezon után jöhet az asztali füstölés

A régi jó szalonnasütés mellett a kerti bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés egyre népszerűbbé vált az utóbbi években. Sokan már az őszi téli időszakban is hódolnak e kerti-konyhai szenvedélyüknek. A füstölés még nem érte el ezen ételkészítési technikák népszerűségét, de valószínűleg ami késik, az nem múlik...

Segít a méz az alkohol lebontásában

Ezért is egészséges a méz. Mára már közismert, hogy a méz segít az alkohol lebontásában. Ugyanis a benne lévő fruktóznak (gyümölcscukornak) köszönhetően segít szervezetünknek ecetsavvá alakítani az alkohol fogyasztás során keletkező acetaldehidet, így jelentősen csökkenthet a másnaposság időtartama. Alkoholfogyasztás előtt és után együnk egy-egy kanál mézet!