Back to top

Méz kurkumával: a megfázás és túlsúlyosság ellenszere?

Idén már nyár végén olyan vírusok, baktériumok fertőzhettek, melyek feltűnően sok megfázásos betegséget okoztak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy az orvoshoz való forduláson kívül, mit is tehetnénk ellene. A „házi” megoldások segíthetnek ilyen esetekben? Mire ügyeljünk ezzel kapcsolatban? Hogyan kezeljük vagy előzzük meg a megfázást?

Az interneten több olyan keverék receptje kering, mely gyógyulást ígér a megfázásra illetve olyan népbetegségekre, mint a túlsúlyosság. Az egyik a kurkumás méz, mely állítólag mindkettőre gyógyír. Nem árt azonban szkeptikusan fogadni minden csodaszer hírét. Kár lenne azonban, ha a fürdővízzel együtt a gyereket is kidobnánk. Ennek jegyében vizsgálta meg a kurkuma-méz keveréket Elina Fütterer, táplálkozási szakember.

A méz kurkumás elegye az ájurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme. A kurkuma a természetgyógyászatban hagyományosan diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javallott. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is bevethető tehát.

A méz szintén rendelkezik antibakteriális hatással, és égési sérülések és sebek gyógyulását is segíti.

Hatását azonban akkor fejti ki a legjobban, ha teljes értékű, normál hőmérséketen pörgették és nem tartották folyamatosan magasabb hőfokon. Érdemes közvetlenül olyan méhésztől beszerezni, aki ezt garantálni tudja.

Tehát a két anyagnak a keveréke hozhat gyógyulást megfázásos vagy emésztési panaszainkra.

Hogy a túlsúlyosságon is segítene ez a keverék? Ezzel kapcsolatban már szkeptikus a szakember és szerinte az alkalmanként bevett magas cukor tartalmú keveréknek inkább gyors vércukor növelő majd azt hirtelen csökkentő hatása épphogy intenzív éhségérzetet válthat ki. Óriási akaraterő szükséges tehát, ha valaki ezt szedve csökkenteni szeretné a táplálékbevitelét.  

Az ájurvédikus recepttel kapcsolatban a táplálkozási szakember megjegyzi még, hogy a méz-kurkuma keverék csakis akkor lesz hatékony az őszi megfázásos tünetekkel szemben, ha életmódunkon is változtatunk. 

Egy elhanyagolt, túlterhelt immunrendszeren hasonló keverékek nem tudnak segíteni. A rendszeres mozgásra, helyes táplálkozásra, és a kielégítő alvásra is fontos odafigyelni.

Végezetül pedig azt javasolja, hogy a recepthez adjunk egy kis őrölt borsot is, annak felszívódássegítő hatása miatt.  

A recept tehát az ő javaslata alapján a következő:

Kurkumás méz:

100 gramm teljes értékű méz;

2 evőkanál kurkumapor;

¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel. 

A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban. 

Fontos tapasztalat még a megfázás korai megelőzésében, hogy ha az első tünetek jelentkeznek, (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) érdemes félóránként/óránként  szódabikarbónás vízzel gargarizálni fejünket alaposan hátrahajtva, hogy a kórokozók  kimosásra kerüljenek. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.

Számos esetben, amikor valakinél rendszeresen jelentkezik a torokgyulladás, orrdugulás, stb., érdemes olyan szakorvoshoz fordulni, aki át tudja mosni az arcüreg járatait. Az is előfordul, hogy gyerekeknél pl. az ilyesfajta  akár évekig tartó betegség néhány tengeri fürdés után magától elmúlik.

Az immunrendszer erősítéséről lásd még cikkünket: A méhcsípések dicsérete címmel.

Ajánljuk még: Méhészjátékok

Forrás: 
Fitforfun.de cikke alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészjövőt az ágazaton belül kell formálni

A Méhészet szaklapban „Vagy béke lesz az ágazatban, vagy tönkremegyünk" címmel interjú jelent meg a méhész-agrárminiszterünkkel, Nagy Istvánnal. Erre számos hozzászólás érkezett. A Méhészet szerkesztősége a főbb csomópontokat tartalmazó felvetéseket küldte el Nagy Istvánnak, amelyekről a miniszter úr alább nyilatkozott.

Hubbell, a kiváló húsgalambfajta

A hubbell fajtát az 1910-es években az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában tenyésztették ki a gazdasági típusú (haszontípusú) king fajtából, a texán és mondén fajták felhasználásával. A hubbell fajta elnevezését a kitenyésztőjéről kapta. A hubbell 1983-ban érkezett Európába, és nagyon gyorsan elterjedt az iparszerű húsgalambtenyésztő gazdaságokban.

Sokféleséget, sokszínűséget a kertekbe! – 2020 a biodiverzitás éve „A legszebb konyhakertek” programban

Ismét sikeres évet zárt 2019-ban „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” kertművelést népszerűsítő országos program, aminek az évértékelő és programmeghirdető rendezvényén Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató meghirdette a 2020-as év kiemelt témáját, ami az eddig fölhalmozódott ismeretek esszenciája: Sokféleséget, sokszínűséget a kertekbe!

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Ötszáz kilogramm méz erdélyi árváknak a „Legyen minden nap mézes nap” keretében

A méhészek által felajánlott négyszáz kilogramm mézadományhoz további száz kilogrammot ajánlott fel az Agrármarketing Centrum, így összesen ötszáz kilogramm mézet adományoztak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árváinak.

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban a professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?