Back to top

Méz kurkumával: a megfázás és túlsúlyosság ellenszere?

Idén már nyár végén olyan vírusok, baktériumok fertőzhettek, melyek feltűnően sok megfázásos betegséget okoztak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy az orvoshoz való forduláson kívül, mit is tehetnénk ellene. A „házi” megoldások segíthetnek ilyen esetekben? Mire ügyeljünk ezzel kapcsolatban? Hogyan kezeljük vagy előzzük meg a megfázást?

Az interneten több olyan keverék receptje kering, mely gyógyulást ígér a megfázásra illetve olyan népbetegségekre, mint a túlsúlyosság. Az egyik a kurkumás méz, mely állítólag mindkettőre gyógyír. Nem árt azonban szkeptikusan fogadni minden csodaszer hírét. Kár lenne azonban, ha a fürdővízzel együtt a gyereket is kidobnánk. Ennek jegyében vizsgálta meg a kurkuma-méz keveréket Elina Fütterer, táplálkozási szakember.

A méz kurkumás elegye az ájurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme. A kurkuma a természetgyógyászatban hagyományosan diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javallott. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is bevethető tehát.

A méz szintén rendelkezik antibakteriális hatással, és égési sérülések és sebek gyógyulását is segíti.

Hatását azonban akkor fejti ki a legjobban, ha teljes értékű, normál hőmérséketen pörgették és nem tartották folyamatosan magasabb hőfokon. Érdemes közvetlenül olyan méhésztől beszerezni, aki ezt garantálni tudja.

Tehát a két anyagnak a keveréke hozhat gyógyulást megfázásos vagy emésztési panaszainkra.

Hogy a túlsúlyosságon is segítene ez a keverék? Ezzel kapcsolatban már szkeptikus a szakember és szerinte az alkalmanként bevett magas cukor tartalmú keveréknek inkább gyors vércukor növelő majd azt hirtelen csökkentő hatása épphogy intenzív éhségérzetet válthat ki. Óriási akaraterő szükséges tehát, ha valaki ezt szedve csökkenteni szeretné a táplálékbevitelét.  

Az ájurvédikus recepttel kapcsolatban a táplálkozási szakember megjegyzi még, hogy a méz-kurkuma keverék csakis akkor lesz hatékony az őszi megfázásos tünetekkel szemben, ha életmódunkon is változtatunk. 

Egy elhanyagolt, túlterhelt immunrendszeren hasonló keverékek nem tudnak segíteni. A rendszeres mozgásra, helyes táplálkozásra, és a kielégítő alvásra is fontos odafigyelni.

Végezetül pedig azt javasolja, hogy a recepthez adjunk egy kis őrölt borsot is, annak felszívódássegítő hatása miatt.  

A recept tehát az ő javaslata alapján a következő:

Kurkumás méz:

100 gramm teljes értékű méz;

2 evőkanál kurkumapor;

¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel. 

A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban. 

Fontos tapasztalat még a megfázás korai megelőzésében, hogy ha az első tünetek jelentkeznek, (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) érdemes félóránként/óránként  szódabikarbónás vízzel gargarizálni fejünket alaposan hátrahajtva, hogy a kórokozók  kimosásra kerüljenek. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.

Számos esetben, amikor valakinél rendszeresen jelentkezik a torokgyulladás, orrdugulás, stb., érdemes olyan szakorvoshoz fordulni, aki át tudja mosni az arcüreg járatait. Az is előfordul, hogy gyerekeknél pl. az ilyesfajta  akár évekig tartó betegség néhány tengeri fürdés után magától elmúlik.

Az immunrendszer erősítéséről lásd még cikkünket: A méhcsípések dicsérete címmel.

Forrás: 
Fitforfun.de cikke alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése Magyarországon, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

OMME-küldöttgyűlés: a „nemek” diadala a szavazásokon

Szinte minden beterjesztett javaslatot elutasított az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) őszi küldöttgyűlése november 16-án, Budapesten tartott tanácskozásán. Egyetlen lényeges változás az egyesület szakmai lapjának, a Méhészújságnak a kiadásában várható.

Mi legyen az Év rovara 2020-ban?

A 2020. év rovarát ismét három faj közül választhatják ki az érdeklődő szavazók. A mostani téma a lebontás – a jelöltek mindannyian e fontos, mégis kevés figyelmet kapó feladatkör szakértői. A szavazatokat december 6. éjfélig lehet leadni.

A méhek számának csökkenése milliárdos kárt okozhat a mezőgazdaságnak

Milliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak a méhek számának csökkenése a növények beporzásának elmaradása miatt - mondta Haász Ferenc, a Békés megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke az MTI-nek.

A kolbászverseny, ahol még a kerítés is kolbászból volt

Bár többen is kijelentették, hogy a legfinomabb kolbászt házi disznóvágáson lehet készíteni, természetesen az „ősi családi recept” alapján, Vonyarcvashegyen sem volt panasz a minőségre és az ízekre a kóstolók és a zsűri szerint sem.

Szakmai mestereket avattak

Patkolókovácsok, méhészek és pékek, összesen 21 ember vehetett át mesteroklevelet kedden Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében szerzett mesterlevél a szakmák hírnevét öregbíti.