0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Őshonos magyar galambfajtánk belga gyökerekkel

Úgy tűnik, átalakul galambállományunk, hiszen egyre többen vállalkoznak húsgalambfajták tenyésztésére, de eközben egyes őshonos fajtáink tartóinak tábora is növekszik. Ilyen örvendetes jelennel bíró fajta a magyar szarkakeringő. Galambászkörökben különösen nagy becsben tartják a fajtát – elsősorban mint dajkagalambot, a rövidcsőrű galambok tulajdonosai.

Ennek ellenére ez a gyönyörű színezetű és rajzolatú tollas közel sem terjedt el annyira, mint megérdemelné. Viszonylag fiatal galambfajta: 1930-ban történt, hogy Molnár Imre törökszentmiklósi ácsmester portájára Belgiumban élő rokonai révén három pár különböző színű, szarka rajzolatú galamb érkezett. Ezek viszonylag kis testű, klasszikus galambok voltak, melyek különösen nagy feltűnést keltettek a város galambászai körében.

Ebben az időben Törökszentmiklóson a szolnoki keringőt tenyésztették leggyakrabban, s a Molnár-portáról származó szarka rajzolatú galambokat így nemritkán a szolnoki keringővel is keresztezték,

ugyanis ezzel a szaporaságot, a nevelőképességet és az ellenálló képességet is növelhették. A II. világháború nagy károkat okozott a fajtában, így nem meglepő, hogy az 1960-as évekre kezdték csak el jelentősebb mennyiségben tartani és tenyészteni, s lényegében ekkor szilárdult meg a fajtán belül az a típus, melyet ma is gyakorta láthatunk a kiállításokon.

A rendszerváltás után a határok megnyílása nem kedvezett a magyar szarkakeringőnek sem,

állománya zsugorodni kezdett egészen az utóbbi évekig. Most azonban egyre keresettebb,

köszönhetően a Magyar Szarkakeringő Fajtaklubnak is, mely komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy határainkon innen és túl egyre nagyobb számban tartsák és tenyésszék ezeket a ma már leginkább röpdében tartott keringőket. A klasszikusnak számító fekete, sárga, vörös és szürke színek mellett pedig fel-felbukkannak olykor-olykor kékek is, melyek igazi kuriózumnak számítanak a galambrajongók táborában.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság