Back to top

Digitális technológiákat tesztel az ÖMKI az agrárium zöldítése érdekében

Több párhuzamos projektbe kezd hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amelyek lényege a fenntartható gazdálkodás támogatása digitális technológiák alkalmazásával. A többek között talajszkennerrel és talajszenzorokkal végzett kutatások összhangban állnak a Digitális Agrár Stratégia (DAS) céljaival.

„A digitális forradalom hamarosan gyökeresen átalakítja a mezőgazdazdaságot is. A jövő az okos (öko)gazdáké, új kutatásainkkal számukra dolgozunk ki olyan gyakorlatokat, amelyeket a fenntartható termelés szolgálatába állíthatnak” - mondta el az ÖMKi ügyvezetője, Dr. Drexler Dóra.

A Kormány által augusztus 1-én elfogadott DAS kiemelt célként jelöli meg a következő néhány évre a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, amely elősegíti a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazását. Mindez az ÖMKi ügyvezetője szerint a gazdálkodással kapcsolatos sztereotípiák szertefoszlását vetíti előre:

A jövő gazdálkodói már nem elégedhetnek meg elődeik gyakorlatának átvételével. Informatikai szaktudásra lesz szükségük, precíziós gépekkel és digitális adatokkal kell dolgozniuk, ezek fogják képezni döntéseik alapját.

Ennek megfelelően a gazdálkodásról alkotott képünk is gyökeresen megváltozik a közeljövőben” - hívja fel a figyelmet a szakember.

Fotó: ömki

Mára világszerte sok helyen alkalmaznak például GPS-vezérelt traktorokat, talajtérképeken alapuló precíziós tápanyagellátást, és már a drónok által végzett precíziós növényvédelemhez is adott a fejlesztési háttér. A digitális technológiákat eddig azonban elsősorban a nagyüzemi, konvencionális mezőgazdálkodás keretrendszerében alkalmazták. Az ÖMKi célja kialakítani a precíziós mezőgazdasági eszközök ökogazdálkodást támogató gyakorlatát. „

Az ökogazdálkodás alapelve nem az utólagos kémiai beavatkozás, hanem a megelőzés.

Kiemelten fontos például a talaj termékenységének és minőségének védelme. Projektjeinkben ezért elsősorban a talajt megfigyelő, elemző digitális eszközöket tesztelünk” - mondta el az ÖMKi ügyvezetője.

A szervezet egyedüli magyar partnerként működik közre a berlini Solarvibes startup innovációja, egy mesterséges intelligencián alapuló okos eszközrendszer tesztelésében. A fejlesztés alapja egy napenergiával működő szenzorcsoport, amelynek adatai alapján a mesterséges intelligencia képes az adott helyre és kultúrára szabott agrotechnikai javaslatokat kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag utánpótlás, a betakarítás időzítéséről az optimális terméshozam reményében. Az ÖMKi 500 eszközt helyez ki on-farm parnerhálózatán keresztül a hazai gazdákhoz. Párhuzamos projektben kezdi meg az ÖMKi a vizsgálatokat egy VERIS talajszkennerrel is, amelyet a szári Csoroszlya biofarmon helyez ki. Itt a talaj széntartalmának, vagyis szerves anyag készletének alakulását vizsgálják a kutatók.

Megfigyeléseik és a levont következtetések a szkennernek köszönhetően minden eddiginél pontosabb képet adhatnak az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott művelési módok talajra gyakorolt hatásairól.

A harmadik, az Európai Űrügynökség (ESA) által finanszírozott projektben az ÖMKi kutatói a magyar GeoAdat Kft-vel közösen Sentinel műholdképek segítségével elemzik öko- és konvencionális művelésű területek adatait.

Fotó: ömki

„A digitális technológia nem fogja kiváltani a humánerőt az agráriumban, elősegíti azonban a hatékonyabb döntéshozatalt, és megkönnyíti a munkát. Egyúttal vonzóbbá teszi a fiatalok számára is az agráriumot. A digitális technológiák várhatóan az agrártámogatási rendszerekben is fontos szerepet kapnak. Hasznos gyakorlatok kialakításával nemcsak a magyar agrárium versenyelőnyét fokozhatjuk, de a fenntarthatóságát is” - összegezte a projektek jelentőségét Dr. Drexler Dóra.

 

Forrás: 
ömki

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar alelnököt választott az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége

Dr. Drexler Dórát, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét választotta egyik alelnökének az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe). Az ernyőszervezet több mint 200 tagszervezetet tömörít az Európai Unióban: mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, kereskedőket, tanúsítókat, szaktanácsadókat, kutatókat és fogyasztói érdekképviseleti szervezeteket.

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Túzokmentés - és ami utána következik

Néhány héttel ezelőtt kikeltek az idei esztendő első túzokcsibéi a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomáson, egészen pontosan azokban az új, modern keltetőgépekben, melyekre az igazgatóság a „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE+ projekt révén tehetett szert.

Kincsünk a termőföld - ökogazdálkodási szakmai nap

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet idei szántóföldi szakmai napján online konferenciát rendeztek a talajművelésről és talajminőségről. A résztvevők egyetértettek abban, hogy különféle talaj- és környezeti adottságok mellett különböző művelési módok lehetnek alkalmasak az eredményes növénytermesztéshez.

A jövő kenyere – a kenyér jövője

Az ősbúzák újrafelfedezésének hátterét, jövőbe mutató jellegzetességeit, gasztronómiai értékét bemutató, ősgabonákból készült péktermékek kóstolójával egybekötött tájékoztatót tartott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, amely a jövő kenyerének biztosítására irányuló folyamat szakmai katalizátoraként 2019. februárjában összefogást kezdeményezett gazdák, molnárok és pékek között.

Organikus banán a menő az EU-ban

Az elmúlt évben stagnált az organikus agrárélelmiszerek behozatala az Európai Unióba. Míg az organikus gabonafélék importja csökkent, a trópusi gyümölcsök, cukor, szója behozatala nőtt – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.

Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni?

Hazánk tizenhatodik különleges státuszú, natúrparki területétének létrehozását a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzése, az ezeken alapuló jövedelmezőbb gazdálkodás megvalósítása céljából kezdeményezték. A jövőben agro-túraútvonalak is várják az Őrjegbe érkezőket.

Elfogadhatatlan az Agrárgazdasági Kamara számára Az Európai „Termőföldtől az Asztalig” és Biodiverzitás Stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett a környezetterhelés csökkentését illetően, azonban a köztestület számára a most bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok: a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.