Back to top

Jobban szennyeznénk a környezetet, ha csak "biogazdálkodnánk"

Az organikus gazdálkodásról úgy tartják, hogy egészségesebb, környezetbarátabb, mint a hagyományos változat. Noha ez bizonyos tekintetben igaz, egy új, brit kutatás szerint a bioételek szerepe a bolygó segítésében sokkal komplexebb, mint ahogy az első látásra tűnik.

Egy új tanulmány szerint, amit október végén publikáltak a Nature Communications folyóiratban, ha egy egész ország teljesen átállna az organikus élelmiszer termesztésre (jelen esetben Angliáról van szó), akkor az az üvegházhatású gázok kibocsátásának a növekedéséhez vezetne, ami hozzájárulna a további klímaváltozáshoz – olvasható az IFL Science oldalán.

Habár az organikus gazdálkodás kevesebb kibocsátással jár, mint a hagyományos gazdálkodás – 20 százalékkal kevesebb a növénytermesztésben és 4 százalékkal az állattenyésztésben –, de lényegesen kevesebb élelmiszert is termel.

A Cranfield Egyetem kutatói Angliára és Walesre vonatkoztatva vizsgálták az adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy

a teljes organikus gazdálkodás, a jelenlegi táplálkozási szokásokat figyelembe véve, 40 százalékkal kevesebb élelmiszert biztosítana.

Ennek következtében az országoknak növelniük kellene az élelmiszerimportot, ami nagyobb globális üvegházhatású gázkibocsátást eredményezne.

Az organikus gazdálkodás ugyan elősegíti a szén-dioxid megkötését, amely azt a folyamatot jelenti, amely során a növények „kiszívják” a légkörből a szén-dioxidot, majd megkötik a talajban, azonban ez csak kis mértékben ellensúlyozná az import által megemelkedő kibocsátást. Mindemellett fontos azt is megjegyezni, hogy az organikus gazdálkodás továbbra is hasznos előnyökkel jár a környezetre nézve.

Összefoglalva a tanulmány azt sugallja, hogy az organikus gazdálkodás továbbra is kulcsszerepet fog játszani a világ környezeti problémáinak a megoldásában, de a teljes megoldásnak csak egy részét képezi.

Forrás: 
IFL Science

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jól haladnak a vetési munkákkal a hazai földeken

Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon. A vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, ezáltal sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást - jelentette ki Facebook videójában Nagy István agrárminiszter.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.