Back to top

Jobban szennyeznénk a környezetet, ha csak "biogazdálkodnánk"

Az organikus gazdálkodásról úgy tartják, hogy egészségesebb, környezetbarátabb, mint a hagyományos változat. Noha ez bizonyos tekintetben igaz, egy új, brit kutatás szerint a bioételek szerepe a bolygó segítésében sokkal komplexebb, mint ahogy az első látásra tűnik.

Egy új tanulmány szerint, amit október végén publikáltak a Nature Communications folyóiratban, ha egy egész ország teljesen átállna az organikus élelmiszer termesztésre (jelen esetben Angliáról van szó), akkor az az üvegházhatású gázok kibocsátásának a növekedéséhez vezetne, ami hozzájárulna a további klímaváltozáshoz – olvasható az IFL Science oldalán.

Habár az organikus gazdálkodás kevesebb kibocsátással jár, mint a hagyományos gazdálkodás – 20 százalékkal kevesebb a növénytermesztésben és 4 százalékkal az állattenyésztésben –, de lényegesen kevesebb élelmiszert is termel.

A Cranfield Egyetem kutatói Angliára és Walesre vonatkoztatva vizsgálták az adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy

a teljes organikus gazdálkodás, a jelenlegi táplálkozási szokásokat figyelembe véve, 40 százalékkal kevesebb élelmiszert biztosítana.

Ennek következtében az országoknak növelniük kellene az élelmiszerimportot, ami nagyobb globális üvegházhatású gázkibocsátást eredményezne.

Az organikus gazdálkodás ugyan elősegíti a szén-dioxid megkötését, amely azt a folyamatot jelenti, amely során a növények „kiszívják” a légkörből a szén-dioxidot, majd megkötik a talajban, azonban ez csak kis mértékben ellensúlyozná az import által megemelkedő kibocsátást. Mindemellett fontos azt is megjegyezni, hogy az organikus gazdálkodás továbbra is hasznos előnyökkel jár a környezetre nézve.

Összefoglalva a tanulmány azt sugallja, hogy az organikus gazdálkodás továbbra is kulcsszerepet fog játszani a világ környezeti problémáinak a megoldásában, de a teljes megoldásnak csak egy részét képezi.

Forrás: 
IFL Science

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fajtaklubot alapítottak az őshonos baromfifajta-tenyésztők

Összefogtak a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül a magyar fajtákat tenyésztő gazdák. Kezdeményezésük mögött semmiféle anyagi megfontolás nincs, céljuk tisztán a hazai baromfi génkincs megőrzése, bemutatása és népszerűsítése.

Gyomok: azaz növények rosszkor, rossz helyen

Gyomok: azaz növények épp rossz helyen... A gyom fogalma szubjektív, hiszen minden növény gyom, amelyik ott van, ahol nem kellene lennie. Egyesek kertészeti szempontból nem igazán tekinthetők károsnak, de akadnak olyanok is, melyek megjelenése és szaporodása súlyos problémát okozhat a kultúrnövényeinknek.

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Rangos elismeréseket osztott ki az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Milyen a kínai vásárló – avagy miért vesznek egyre több külföldi terméket?

A digitális nemzedék költekezik, és köreikben menő külföldi, drága terméket vásárolni. Az idősek meggondoltabbak, de ők is kedvelik a külföldi árut, viszont fontos az ár. Aki Kínába exportál jó, ha tisztában van a trendekkel.

Újabb találgatások a Tesco jövőjéről: marad vagy megy?

A londoni tőzsde szakértői továbbgombolyították a Tesco áruházlánc kelet-közép-európai vállalkozásainak jövőjével kapcsolatos találgatásokat. Úgy gondolják, hogy a kiskereskedő távozik a régióból.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Betett a home office a kávénak

Jelentősen visszaesett a kávéfogyasztás a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén, illetve otthoni munkavégzés miatt. Csaknem egy évtizede először a fogyasztás visszaesésére számítanak.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.