Back to top

Sopron: egy izgalmas borvidék

A BorJour csapata Budapestre hozta Sopron borait. Sopron Show! néven 19 soproni és 2 burgenlandi borászat mutatta be legújabb borait: fehéreket, rozékat, pezsgőket, Kékfrankosokat, Syrah-kat, nagy házasításokat… Különleges sétáló kóstoló részesei lehettünk a Hotel Nemzetiben!

Fotó: viniczai
Rendszerváltáskor kicsit féltettük Sopront, sok tehetős fővárosi ember spekulációs céllal vásárolta fel a város környéki területeket. Ezzel önmagában nem is lett volna baj, ám az így tulajdonba került szőlőket nem művelték, s mivel azt gondolták, hamar építési telkek lesznek belőlük, nem is volt érdekük, hogy helyieknek adják bérbe. Ráadásul a borvidék legjobb szakemberei akkor már az osztrák oldalon kamatoztatták tudásukat.

Fotó: viniczai
Az sem segítette a borvidék felemelkedését, hogy a Sopronban a vörösborok almasavbontása általában elmaradt, s húzós, a fogzománcot is lemaró Kékfrankosok kerültek a pohárba. Eközben osztrák oldal borászai felismerve a megváltozott fogyasztói igényeket, nemzetközi hírű borokkal jelentek meg a piacon. Pedig Sopron valaha Ödenburg néven a régió borászati központja volt.

Sopron hazánk legészakabbra fekvő, kiváló adottságokkal rendelkező vörösboros borvidéke.

Ráadásul a klímaváltozás is csak segíti az itt dolgozó borászokat. Sokkal megbízhatóbban érnek be a fajták, s nagy vörösök, késői szüretelésből származó fehérek is megjelentek a palettán. Emellett a kialakult fogyasztói szokások is kedveznek a soproni boroknak, hiszen eljött a könnyed, gyümölcsös nedűk ideje. Emellett egyre terjedőben van a borturizmus, amit a város nevezetességeivel összekötve páratlan élményt nyújt.

Fotó: viniczai

A budapesti show meggyőző képet mutatott Sopron borairól. A könnyed és illatos Irsai Olvér vetekszik a Zöldveltelinivel, a testesebb Tramini a Zenittel. Ezek is bizonyítják, a borvidék fehérekben is kiválót tud alkotni. A vörösök közül nagy érdeklődésre tartott számon a Kékfrankosok sora. Legyen az gyümölcsös, friss, vagy éppen testes és érlelt, csak a legjobbaknak kijáró dícsérő szavakat tudtuk mondani.

Emellett kellemes meglepetéseket okoztak a Cabernet vagy éppen a Syrah borok, a nagy házasítások.

Sopron most is megmutatta, van benne potenciál. Egy-egy ilyen alkalom kiváló lehetőség, hogy letegye kézjegyét a borvidék, már csak a nagy áttörést várjuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

Több tízmilliárd forintból fejleszthetnek a borászok

A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatok számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón, pénteken, Somlójenőn.

A karácsonyi asztal dísze – a tokaji aszú

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.

Szombaton bemutatkoznak az újborok

November utolsó hétvégéje évek óta az újborok bemutatkozója. Az idén a 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált rendezik november 30-án szombaton a budapesti Corinthia Hotelben. Ezen a napon adják át a legjobb hazai és kárpát-medencei újboroknak és sajtoknak járó díjat.

Európa legjobb pincéi közé került a Koch Borászat!

Az Európai Bor- és Gasztonómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) a XVII. Kongresszusán a Legjobb Európai Borászat címet adományozta a Hajós-bajai és a Villányi Borvidéken is aktív Koch Borászatnak.

Bor az űrben

Tizenkét palack Bordeaux-i bort juttattak el a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tudósok azt vizsgálják, hogyan hat az extrám környezet a borok érésére.