0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sopron: egy izgalmas borvidék

A BorJour csapata Budapestre hozta Sopron borait. Sopron Show! néven 19 soproni és 2 burgenlandi borászat mutatta be legújabb borait: fehéreket, rozékat, pezsgőket, Kékfrankosokat, Syrah-kat, nagy házasításokat… Különleges sétáló kóstoló részesei lehettünk a Hotel Nemzetiben!

Rendszerváltáskor kicsit féltettük Sopront, sok tehetős fővárosi ember spekulációs céllal vásárolta fel a város környéki területeket. Ezzel önmagában nem is lett volna baj, ám az így tulajdonba került szőlőket nem művelték, s mivel azt gondolták, hamar építési telkek lesznek belőlük, nem is volt érdekük, hogy helyieknek adják bérbe. Ráadásul a borvidék legjobb szakemberei akkor már az osztrák oldalon kamatoztatták tudásukat.

Az sem segítette a borvidék felemelkedését, hogy a Sopronban a vörösborok almasavbontása általában elmaradt, s húzós, a fogzománcot is lemaró Kékfrankosok kerültek a pohárba. Eközben osztrák oldal borászai felismerve a megváltozott fogyasztói igényeket, nemzetközi hírű borokkal jelentek meg a piacon. Pedig Sopron valaha Ödenburg néven a régió borászati központja volt.

Sopron hazánk legészakabbra fekvő, kiváló adottságokkal rendelkező vörösboros borvidéke.

Ráadásul a klímaváltozás is csak segíti az itt dolgozó borászokat. Sokkal megbízhatóbban érnek be a fajták, s nagy vörösök, késői szüretelésből származó fehérek is megjelentek a palettán. Emellett a kialakult fogyasztói szokások is kedveznek a soproni boroknak, hiszen eljött a könnyed, gyümölcsös nedűk ideje. Emellett egyre terjedőben van a borturizmus, amit a város nevezetességeivel összekötve páratlan élményt nyújt.

A budapesti show meggyőző képet mutatott Sopron borairól. A könnyed és illatos Irsai Olvér vetekszik a Zöldveltelinivel, a testesebb Tramini a Zenittel. Ezek is bizonyítják, a borvidék fehérekben is kiválót tud alkotni. A vörösök közül nagy érdeklődésre tartott számon a Kékfrankosok sora. Legyen az gyümölcsös, friss, vagy éppen testes és érlelt, csak a legjobbaknak kijáró dícsérő szavakat tudtuk mondani.

Emellett kellemes meglepetéseket okoztak a Cabernet vagy éppen a Syrah borok, a nagy házasítások.

Sopron most is megmutatta, van benne potenciál. Egy-egy ilyen alkalom kiváló lehetőség, hogy letegye kézjegyét a borvidék, már csak a nagy áttörést várjuk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu