Back to top

Sopron: egy izgalmas borvidék

A BorJour csapata Budapestre hozta Sopron borait. Sopron Show! néven 19 soproni és 2 burgenlandi borászat mutatta be legújabb borait: fehéreket, rozékat, pezsgőket, Kékfrankosokat, Syrah-kat, nagy házasításokat… Különleges sétáló kóstoló részesei lehettünk a Hotel Nemzetiben!

Fotó: viniczai
Rendszerváltáskor kicsit féltettük Sopront, sok tehetős fővárosi ember spekulációs céllal vásárolta fel a város környéki területeket. Ezzel önmagában nem is lett volna baj, ám az így tulajdonba került szőlőket nem művelték, s mivel azt gondolták, hamar építési telkek lesznek belőlük, nem is volt érdekük, hogy helyieknek adják bérbe. Ráadásul a borvidék legjobb szakemberei akkor már az osztrák oldalon kamatoztatták tudásukat.

Fotó: viniczai
Az sem segítette a borvidék felemelkedését, hogy a Sopronban a vörösborok almasavbontása általában elmaradt, s húzós, a fogzománcot is lemaró Kékfrankosok kerültek a pohárba. Eközben osztrák oldal borászai felismerve a megváltozott fogyasztói igényeket, nemzetközi hírű borokkal jelentek meg a piacon. Pedig Sopron valaha Ödenburg néven a régió borászati központja volt.

Sopron hazánk legészakabbra fekvő, kiváló adottságokkal rendelkező vörösboros borvidéke.

Ráadásul a klímaváltozás is csak segíti az itt dolgozó borászokat. Sokkal megbízhatóbban érnek be a fajták, s nagy vörösök, késői szüretelésből származó fehérek is megjelentek a palettán. Emellett a kialakult fogyasztói szokások is kedveznek a soproni boroknak, hiszen eljött a könnyed, gyümölcsös nedűk ideje. Emellett egyre terjedőben van a borturizmus, amit a város nevezetességeivel összekötve páratlan élményt nyújt.

Fotó: viniczai

A budapesti show meggyőző képet mutatott Sopron borairól. A könnyed és illatos Irsai Olvér vetekszik a Zöldveltelinivel, a testesebb Tramini a Zenittel. Ezek is bizonyítják, a borvidék fehérekben is kiválót tud alkotni. A vörösök közül nagy érdeklődésre tartott számon a Kékfrankosok sora. Legyen az gyümölcsös, friss, vagy éppen testes és érlelt, csak a legjobbaknak kijáró dícsérő szavakat tudtuk mondani.

Emellett kellemes meglepetéseket okoztak a Cabernet vagy éppen a Syrah borok, a nagy házasítások.

Sopron most is megmutatta, van benne potenciál. Egy-egy ilyen alkalom kiváló lehetőség, hogy letegye kézjegyét a borvidék, már csak a nagy áttörést várjuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.

Mi a helyzet a magyar borral? Külkereskedelmünk 2020 elején

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54%-kal bővült.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Készletnyilvántartás: a szüreti ár alapja

Fontos tudni, hogy mennyi bor található a pincékben, amely nélkül szinte tervezhetetlen az ágazat működőképessége. Minden évben, szüret előtt elhangzik, hogy óriásiak a készletek, a felvásárlók nem akarnak sem bort, sem szőlőt venni, így sikerül lenyomniuk az árakat.

Tud írni? Szereti a borokat? Indul a 3. Hungarian WebWineWriting

A szervezők az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnék a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtanak lehetőséget.

Vízháztartás és minőségi borászkodás

Ha van ország, amit a magyar borászoknak, főleg a magyar borstratégiával foglalkozóknak egyszer meg kell látogatniuk, az Új-Zéland. Ez az ország ugyanakkor kezdte fejleszteni bortermelését, amikor Magyarország borászata elindult a megújulás felé a 90-es évek közepén.

A bor, amit még Mitterand elnök is kedvelt

A Kis- és Közép-Küküllői Borverseny több, mint két évtized alatt Erdély legnagyobb szakmai megmérettetésévé vált. Évről-évre emelték a mércét a borászok, és nem utolsó sorban a bíráló bizottság.

Vadkár a szőlőben – kettőn áll a vásár

Ahol a vad jelen van, ott a vadkár valamilyen formája elkerülhetetlen. Ezért a kárért a vadászatra jogosult felelősséggel tartozik. Így van ez a szőlőültetvények esetében is, azonban a gazdák és a vadgazdálkodók között továbbra is rendszeres probléma, hogy a vad által okozott kárt ki fizeti meg. Több pincészetet, szőlőgazdát megkérdeztünk, a helyzetkörkép meglehetősen vegyes képet mutat.