Back to top

Az emberek azt hiszik, a szemétből szedik ki - sikeres a "ronda zöldség" akció Angliában

Az Egyesült Királyságban székelő Oddbox nevű vállalkozásnak köszönhetően, ami csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával foglalkozik, eddig 1,6 millió kilogramm élelmiszert sikerült megmenteni a kukától.

A WRAP (The Waste and Resources Action Programme – Hulladék és Erőforrások Cselekvési Program) szerint a gyümölcsöket és a zöldséget pazaroljuk a legnagyobb valószínűséggel otthonainkban – írja az Euronews.

Emilie Vanpoperinghe és Deepak Ravindran néhány éve az óriási ételpazarlás tényével szembesülve döntöttek úgy, hogy a saját küldetésükre fókuszálnak, és megpróbálnak helyi szinten változtatni a problémán azáltal, hogy népszerűsítik a csúnya gyümölcsöket és zöldségeket.

Az ötletet egy Portugáliában tett látogatások adta, amikor az utcai piacon nem kifejezetten szép, de annál ízletesebb gyümölcsöket találtak, finomabbakat, mint az Egyesült Királyságban.

A vállalkozást ugyan kicsiben kezdték, a 2016. májusában alapított Oddboxnak kezdetben körülbelül 20 ügyfele volt, az elmúlt három évben ez a szám viszont 12 ezerre növekedett.

A vonzerejük a tudatos fogyasztók számára nem csak az élelmiszerek megmentése, amelyek máskülönben a szemétben végeznék, hanem az is, hogy megtagadják a műanyag használatát azoknál az élelmiszereknél, amelyeknél nincs rá szükség a megfelelő tárolás érdekében.

„Mi is használunk műanyagot olyan élelmiszernél, mint például a bébi spenót, de összességében mintegy 80 százalékkal kevesebb műanyagot használunk csomagolásra, mint a szupermarketekben vásárolt gyümölcsök és zöldségek esetén”

– emelte ki Emilie.

A projekt fontos részét képezte, hogy a termelőket is bevonják a kezdeményezésbe, amivel azonban akadtak problémák. A nehézséget többek között az jelentette, hogy sokan nem akarták beismerni, hogy milyen magas az ipari hulladék szintje. Végül, a gazdák bevonása sikeresen zajlott, az Oddboxnak jelenleg körülbelül 70 termelő a szállítója.

A vásárlók oktatása szintén lényeges szempont volt, amivel azonban csakugyan akadtak gondok.

"Megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy itt egy alma, amin van egy folt vagy egy korai fagy okozta hiba, és itt van az, amit tehetsz vele ahelyett, hogy kidobnád. Készíthetsz belőle chutney szószt vagy alma dzsúszt”

– mondta Deepak.

Sokakban azonban kétséget ébresztett például az, hogy vajon honnan származnak a gyümölcsök és a zöldségek, hiszen lehet, hogy "a szupermarket szemeteséből kerültek elő". Az oktatás részét képezte ennek a gondolatnak az eloszlatása, és annak hangsúlyozása, hogy

ezek az élelmiszerek nem hulladékok, és nem is lesznek azok, ha megmentjük őket.
Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.