Back to top

Egy csapat sem maradt érem nélkül

Megkezdődött az őszi idény a lovastornászok számára, melyet immár hagyományszerűen a Lovasakadémia által szervezett szeptemberi amatőr- és gyermekverseny nyit. A tavalyi névváltozást követően – Kaposvár Kupáról a kaposvári lovastorna-csapat ikonikus lováról Havanna Kupára keresztelték át a versenyt – ezúttal a helyszín is változott.

Balatonfenyves idén debütált a lovastorna-versenyek történetében. Kellemes hangulatú megmérettetésnek adott otthont, melyről mindenki elégedetten távozhatott, hiszen nem volt olyan résztvevő egyesület, amely érem nélkül tért volna haza.

Péter Ella és J-Baboskert Chili
Fotó: Csehné Klung Tímea

A legeredményesebbnek ezúttal a Berri SE bizonyult, az egyesület tagjai nem kevesebb, mint tizenkét éremmel térhettek haza, amelyeket nyolc különböző kategóriában sikerült összegyűjteniük.

Könyves-Tóth Eszter tanítványai közül Szabó-Kita Anna az amatőr egyéni műlovas kategóriában, Székely Bianka az utánpótlás lépés fiatalabb korcsoportjában, Riz Sarolt D1, Király Réka C kategóriában szerzett aranyérmet Hajnal hátán, Basa Máté az ifjúsági fiú kategóriában győzedelmeskedett, az amatőr műlovas, valamint az utánpótlás csapatversenyben pedig szintén a Berri SE versenyzői állhattak a dobogó legfelső fokára. Nagy Boglárka amatőr műlovas 2 kategóriában és Székely Lilla U2 kategóriában ezüstérmet szerzett, Matula Éva, Papp-Hegyi Polli és Némedy Fruzsina pedig szintén Hajnal hátán versenyezve U1, U2, valamint utánpótlás lépés kategóriában bronzot.

Hasonlóan sikeres hétvégét zártak a Tündérkert Lovarda SE versenyzői, ők összesen tíz éremmel térhettek haza.

Jezerniczky Nóra és J-Baboskert Chili
Fotó: Csehné Klung Tímea
Aranyérmet három kategóriában szereztek: az amatőr lépés egyéniben Sidorow Anna Néró hátán, az amatőr műlovas egyéni kategória idősebb korcsoportjában Imre Dorina, lépés párosban pedig a Gyombolai-testvérpár, Sára, valamint Szonja Léna győzedelmeskedtek Accrobat hátán. Héder Tünde és Csipkereki Olga versenyzői emellett három ezüst- és négy bronzérmet is szereztek: Gyombolai Szonja Léna utánpótlás lépés 2 kategóriában szerezte meg az ezüstöt, Csipkereki Brigitta pedig egyrészt egyéni D1 kategóriában Félénkkel; majd lépés párosban Cziráky Zsófiával, Accrobat hátán. A bronzérmeket Gyombolai Sára (D1, Félénk), Csendes Hanna (amatőr műlovas 2) és testvére, Csendes Míra (amatőr műlovas 1), valamint utánpótlás lépés kategóriában Néró hátán Cziráky Zsófia szerezte.

Az egész dobogót sikerült elhódítania a Daniló SE versenyzőinek amatőr műlovas páros kategóriában Karácsony Imola és Sipos Nóra, Kaisz Kata és Kóródi Mátyás, valamint Orosz Dorka és Mátyás Rebeka szépen bemutatott gyakorlatainak köszönhetően; amatőr műlovas, valamint utánpótlás csapat kategóriában egy-egy ezüstérmet szereztek. Kóródi Nórának (UL1, Gyémánt) és Szemenyuk Valériának (U1, Blushing Girl) köszönhetően emellett még két egyéni ezüstéremmel, tehát összesen hét éremmel zárták a Havanna Kupát dr. Wagner Kinga és Németh-Molnár Kata versenyzői.

Nem panaszkodhatott a rendező egyesület sem, hiszen a Lovasakadémia SC versenyzői is kiváló eredménnyel zártak.

Porcsa Lenke Júlia és J-Baboskert Chili
Fotó: Csehné Klung Tímea
D2 kategóriában teljes mértékben uralták a dobogót, Szita Eliza (Félénk) első, Lázár Noémi (J-Baboskert Chili) második, Szebényi Lili harmadik helyen végzett, Péter Ella C kategóriában, szintén Chili hátán ezüstérmes lett. A Villányi Krisztina és Bence Balázs által edzett csapat a nemzetközi kategóriákban is kiválóan teljesített: a sporttal mindössze három hónapja ismerkedő új lovuk, Chili szépen vette az akadályokat, segítségével Porcsa Lenke Júlia gyermek leány egyéni kategóriában első, Jezerniczky Nóra ifjúsági leány kategóriában harmadik lett, míg Cseh Kornélia a valamivel tapasztaltabb Félénk hátán szintén gyermek kategóriában a második helyen zárt. 

A szokásosnál valamivel kisebb delegációval érkezett, viszont annál szebb eredményeket ért el a Pasaréti Honvéd LSE csapata, három arany- és egy ezüstéremmel zárta a versenyt.
Cseh Kornélia és Félénk
Fotó: Csehné Klung Tímea

Utánpótlás lépés 1 kategóriában Regős Kincső, U2 kategóriában Töreky Sophie Katalin végzett az első helyen, majd az ifjúsági leány kategóriában Karna Rebeka az első és Gönczi Dorottya a második helyen zárta a versenyt. Lovuk, Fecske pedig a verseny legjobb lópontszámát kapta, így Jancsecz György, Jancsecz Dorottya és Kállai Zoltán méltán lehetnek elégedettek versenyzőik szereplésével.

Nagyon szépen teljesített a verseny legfiatalabb egyesülete, a Kiskunhalasi Lovasbandérium is, akik ezúttal három éremmel gazdagodtak.

Amatőr lépés egyéni kategóriában Rékasi Dorka második, Kocsis Linett harmadik lett Félék hátán, amatőr műlovas egyéniben, a fiatalabb korcsoportban pedig László Luca végzett második helyen. Edzőik Ács Alexandra, Benke Anita és Vempert Nikolett.

Két versenyzővel érkezett csupán, de így is aranyérmet szerzett a Budapesti Lovasklub; Török Barbara versenyzője, Keller Csenge (Hajnal) az utánpótlás kategória idősebb korcsoportjában állhatott föl a dobogó legmagasabb fokára.

A verseny amellett, hogy kiváló eredményeket hozott, jó felkészülésként szolgált a csapatoknak az országos bajnokságra, amelyet alig egy hónappal később szintén a kaposvári Lovasakadémia szervez majd; itt várhatóan még több csapat és idősebb, nemzetközi versenyzőink is összemérik majd tudásukat a kétnapos évadzáró során.

A Havanna Kupa névadója

Havanna 1994-es születésű kisbéri ló volt, 2003-tól a Lovasakadémia SC csapatának oszlopos, mindig megbízható tagja. Más szakágakban nem számított igazán tehetségesnek, de amikor kilencévesen Villányi Krisztinához és a lovastorna-csapathoz került, úgy tűnt, végül révbe ért: rendkívül barátságos, odaadó társnak bizonyult, hosszú éveken át állt a csapat rendelkezésére, versenyzők több generációját segítve a hazai és nemzetközi mezőnyben. Havanna nem kevesebb, mint tizenkét magyar bajnokságon vett részt, három alkalommal szerepelt egyéni versenyzőkkel Szlovákiában a CVI Sala nemzetközi versenyen, két alkalommal pedig Európa-bajnokságon is részt vett: 2007-ben Kaposváron a magyar válogatott junior csapattal, 2008-ban Brnóban, Csehországban pedig Somogyi Eszterrel lépett pályára a junior egyéni versenyben. Tapasztalt, megbízható versenylóként messze földön ismert volt, nemcsak a kaposváriak, hanem számos más magyar versenyző is indult Havannával a különböző versenyeken, és sokakat nemcsak lovastornában segített első lépései során, többen lovagolni és futószárazni is rajta tanultak meg. Havanna 2018 nyarán, kellemes környezetben töltött nyugdíjas időszakot követően távozott az égi legelőkre, Villányi Krisztina ezt követően nevezte át az addig Kaposvár Kupa névre keresztelt őszi versenyt Havanna Kupára.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melyik állat alszik a legkevesebbet?

Nagyon eltérő az állatok alvási ideje. Van amelyik szinte egész nap alszik, de olyan is akad, aki beéri tíz perc pihenéssel. A legkevesebbet alvó állatok listája nem csak a kevés alvásidő miatt érdekes.

Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

Ha az gondoljuk, hogy a western világának alkonyával eltűntek a Vadnyugat lovai a napi használatból, tévedünk. Nem is kell messzire utaznunk, ha látni akarjuk, hogy miként lehet lasszóval befogni, terelni a pusztában szabadon élő marhát.

Átadás-átvétel Mezőhegyesen

Márton napján aláírták az átadás-átvételről szóló iratokat a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-ben, ezzel a november 11-jétől kinevezett vezérigazgató, Kovács Norbert átvette a cég vezetését.

Szív, erő, tűz, intelligencia - „Aki nem tudja uralni önmagát, soha nem fogja tudni uralni a lovát sem”

Don Alvaro Domecq Romero épp a Bécsi Spanyol Lovasiskolában tartózkodott, amikor egykori tanítványa, a kiváló lovas Javier Ruiz Garrido nyílt edzést tartott az Epona Spanyol Lovasiskolában. Ebből az alkalomból rövid látogatást tett a Borsó család birtokán.

Vigyázz magadra! - a lovarda legfontosabb szabályai gyerekeknek

Vigyázz magadra! Légy óvatos! Sokszor úgy érezheted, a szüleid, nagyszüleid túlságosan féltenek téged. Nehéz megértetni velük, hogy a lovaglás vagy a lovardában eltöltött idő nem veszélyes. Képzeld el, sok gyermek emiatt a féltés miatt egyáltalán nem is lovagolhat, és nem mehet lovardába. Vizsgáljuk meg, vajon mik is ezek a veszélyek pontosan! Kinek van igaza? A lovaglás, a ló közelsége veszélyes vagy nem?

A ló nem barlanglakó - zárt istállós tartási formák

A ló tartásának kényes területéhez érkezünk, ha az istállós tartási formákat kezdjük vizsgálni a ló faji sajátosságainak ismeretében. Az istállós tartásnál csúcsosodnak ki leginkább a ló és az ember közötti faji különbségek.

Clover: hit, remény, szeretet, szerencse

Tavaly készítettünk interjút a Kelet-Németországban élő Kaizinger Balázzsal, aki az Inselhof Gestüt hannoveri és trakehneni magánménesben lovagol azóta is. Tavaly döntőt lovagolt az ötéves oldenburgi Cloverrel a Bundeschampionaton, idén pedig fantasztikus részeredményekkel harmadik lett a döntőben a Klaus Bockmeyer által tenyésztett hatéves, Carrico x Landcapitol származású herélttel.

Hortobágyi vezérek Mongóliában

Mongóliában 1969-ben látták a Przewalski-vadlovak utolsó példányait – a faj kipusztult a természetből. Mindez azzal magyarázható, hogy egy kis sérülékeny populációról volt eleve szó, s az 1940-es évektől a nomádok között széles körben elterjedt modern vadászfegyverekkel vadásztak rájuk, emellett igen kemény telek voltak ebben az időben.

Az állandóság a legnagyobb érték

Az immáron 12. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágtának a Hősök tere szolgált helyszínül, és ezúttal október 19–20-án zajlott le, megközelítőleg tízezer látogató jelenlétében. Az esemény zökkenőmentes lebonyolításáért ezer ember dolgozott a helyszínen, ennek is köszönhető, hogy az idei vágta a megszokott, kimagasló nívóval várta az érdeklődőket.

NaNcho lélegzetelállító győzelme a Kincsem Díjban

Nagyon megverte a nemzetközi mezőnyt a négyéves Nancho a Kincsem Díjban, a szezon egyik legjelentősebb versenyében. A magyar mellett cseh és szlovák lovakat felvonultató napon az Imperiál Díjban Bíborhajnal, az Overdose Díjban a cseh Mr. Right, a Magyar Háromévesek Nagydíjában Mont Master, míg a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében Love Forever futtatói vihették haza a trófeát.