0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy csapat sem maradt érem nélkül

Megkezdődött az őszi idény a lovastornászok számára, melyet immár hagyományszerűen a Lovasakadémia által szervezett szeptemberi amatőr- és gyermekverseny nyit. A tavalyi névváltozást követően – Kaposvár Kupáról a kaposvári lovastorna-csapat ikonikus lováról Havanna Kupára keresztelték át a versenyt – ezúttal a helyszín is változott.

Balatonfenyves idén debütált a lovastorna-versenyek történetében. Kellemes hangulatú megmérettetésnek adott otthont, melyről mindenki elégedetten távozhatott, hiszen nem volt olyan résztvevő egyesület, amely érem nélkül tért volna haza.

A legeredményesebbnek ezúttal a Berri SE bizonyult, az egyesület tagjai nem kevesebb, mint tizenkét éremmel térhettek haza, amelyeket nyolc különböző kategóriában sikerült összegyűjteniük.

Könyves-Tóth Eszter tanítványai közül Szabó-Kita Anna az amatőr egyéni műlovas kategóriában, Székely Bianka az utánpótlás lépés fiatalabb korcsoportjában, Riz Sarolt D1, Király Réka C kategóriában szerzett aranyérmet Hajnal hátán, Basa Máté az ifjúsági fiú kategóriában győzedelmeskedett, az amatőr műlovas, valamint az utánpótlás csapatversenyben pedig szintén a Berri SE versenyzői állhattak a dobogó legfelső fokára. Nagy Boglárka amatőr műlovas 2 kategóriában és Székely Lilla U2 kategóriában ezüstérmet szerzett, Matula Éva, Papp-Hegyi Polli és Némedy Fruzsina pedig szintén Hajnal hátán versenyezve U1, U2, valamint utánpótlás lépés kategóriában bronzot.

Hasonlóan sikeres hétvégét zártak a Tündérkert Lovarda SE versenyzői, ők összesen tíz éremmel térhettek haza.

Aranyérmet három kategóriában szereztek: az amatőr lépés egyéniben Sidorow Anna Néró hátán, az amatőr műlovas egyéni kategória idősebb korcsoportjában Imre Dorina, lépés párosban pedig a Gyombolai-testvérpár, Sára, valamint Szonja Léna győzedelmeskedtek Accrobat hátán. Héder Tünde és Csipkereki Olga versenyzői emellett három ezüst- és négy bronzérmet is szereztek: Gyombolai Szonja Léna utánpótlás lépés 2 kategóriában szerezte meg az ezüstöt, Csipkereki Brigitta pedig egyrészt egyéni D1 kategóriában Félénkkel; majd lépés párosban Cziráky Zsófiával, Accrobat hátán. A bronzérmeket Gyombolai Sára (D1, Félénk), Csendes Hanna (amatőr műlovas 2) és testvére, Csendes Míra (amatőr műlovas 1), valamint utánpótlás lépés kategóriában Néró hátán Cziráky Zsófia szerezte.

Az egész dobogót sikerült elhódítania a Daniló SE versenyzőinek amatőr műlovas páros kategóriában Karácsony Imola és Sipos Nóra, Kaisz Kata és Kóródi Mátyás, valamint Orosz Dorka és Mátyás Rebeka szépen bemutatott gyakorlatainak köszönhetően; amatőr műlovas, valamint utánpótlás csapat kategóriában egy-egy ezüstérmet szereztek. Kóródi Nórának (UL1, Gyémánt) és Szemenyuk Valériának (U1, Blushing Girl) köszönhetően emellett még két egyéni ezüstéremmel, tehát összesen hét éremmel zárták a Havanna Kupát dr. Wagner Kinga és Németh-Molnár Kata versenyzői.

Nem panaszkodhatott a rendező egyesület sem, hiszen a Lovasakadémia SC versenyzői is kiváló eredménnyel zártak.

D2 kategóriában teljes mértékben uralták a dobogót, Szita Eliza (Félénk) első, Lázár Noémi (J-Baboskert Chili) második, Szebényi Lili harmadik helyen végzett, Péter Ella C kategóriában, szintén Chili hátán ezüstérmes lett. A Villányi Krisztina és Bence Balázs által edzett csapat a nemzetközi kategóriákban is kiválóan teljesített: a sporttal mindössze három hónapja ismerkedő új lovuk, Chili szépen vette az akadályokat, segítségével Porcsa Lenke Júlia gyermek leány egyéni kategóriában első, Jezerniczky Nóra ifjúsági leány kategóriában harmadik lett, míg Cseh Kornélia a valamivel tapasztaltabb Félénk hátán szintén gyermek kategóriában a második helyen zárt. 

A szokásosnál valamivel kisebb delegációval érkezett, viszont annál szebb eredményeket ért el a Pasaréti Honvéd LSE csapata, három arany- és egy ezüstéremmel zárta a versenyt.

Utánpótlás lépés 1 kategóriában Regős Kincső, U2 kategóriában Töreky Sophie Katalin végzett az első helyen, majd az ifjúsági leány kategóriában Karna Rebeka az első és Gönczi Dorottya a második helyen zárta a versenyt. Lovuk, Fecske pedig a verseny legjobb lópontszámát kapta, így Jancsecz György, Jancsecz Dorottya és Kállai Zoltán méltán lehetnek elégedettek versenyzőik szereplésével.

Nagyon szépen teljesített a verseny legfiatalabb egyesülete, a Kiskunhalasi Lovasbandérium is, akik ezúttal három éremmel gazdagodtak.

Amatőr lépés egyéni kategóriában Rékasi Dorka második, Kocsis Linett harmadik lett Félék hátán, amatőr műlovas egyéniben, a fiatalabb korcsoportban pedig László Luca végzett második helyen. Edzőik Ács Alexandra, Benke Anita és Vempert Nikolett.

Két versenyzővel érkezett csupán, de így is aranyérmet szerzett a Budapesti Lovasklub; Török Barbara versenyzője, Keller Csenge (Hajnal) az utánpótlás kategória idősebb korcsoportjában állhatott föl a dobogó legmagasabb fokára.

A verseny amellett, hogy kiváló eredményeket hozott, jó felkészülésként szolgált a csapatoknak az országos bajnokságra, amelyet alig egy hónappal később szintén a kaposvári Lovasakadémia szervez majd; itt várhatóan még több csapat és idősebb, nemzetközi versenyzőink is összemérik majd tudásukat a kétnapos évadzáró során.

A Havanna Kupa névadója

Havanna 1994-es születésű kisbéri ló volt, 2003-tól a Lovasakadémia SC csapatának oszlopos, mindig megbízható tagja. Más szakágakban nem számított igazán tehetségesnek, de amikor kilencévesen Villányi Krisztinához és a lovastorna-csapathoz került, úgy tűnt, végül révbe ért: rendkívül barátságos, odaadó társnak bizonyult, hosszú éveken át állt a csapat rendelkezésére, versenyzők több generációját segítve a hazai és nemzetközi mezőnyben. Havanna nem kevesebb, mint tizenkét magyar bajnokságon vett részt, három alkalommal szerepelt egyéni versenyzőkkel Szlovákiában a CVI Sala nemzetközi versenyen, két alkalommal pedig Európa-bajnokságon is részt vett: 2007-ben Kaposváron a magyar válogatott junior csapattal, 2008-ban Brnóban, Csehországban pedig Somogyi Eszterrel lépett pályára a junior egyéni versenyben. Tapasztalt, megbízható versenylóként messze földön ismert volt, nemcsak a kaposváriak, hanem számos más magyar versenyző is indult Havannával a különböző versenyeken, és sokakat nemcsak lovastornában segített első lépései során, többen lovagolni és futószárazni is rajta tanultak meg. Havanna 2018 nyarán, kellemes környezetben töltött nyugdíjas időszakot követően távozott az égi legelőkre, Villányi Krisztina ezt követően nevezte át az addig Kaposvár Kupa névre keresztelt őszi versenyt Havanna Kupára.

 

Forrás: Pegazus