Back to top

Nem elég gyorsan nő a mezőgazdaság termelékenységé

A Virginiai Mezőgazdasági és Élettudományi Technológiai Főiskola tanulmánya szerint a jelenlegi éves 1,63 százalékos termelékenységnövekedés helyett 1,73 százalékra van szükség a jövő biztonságos élelmiszer- és agráripari alapanyag-ellátásához.

Erőteljesebb ütemben kell növekednie a mezőgazdaság termelékenységének a világban ahhoz, hogy a 2050-re előre jelzett 10 milliárdos népességet elegendő élelmiszerrel, takarmánnyal, ipari rosttal és bioenergiával ellássa.

A tanulmány hat stratégiát is megnevez:

ezek az állami kutatás-fejlesztés és szaktanácsadás erősítése, a tudományos és információs technológiák bevonása, a termelési infrastruktúra és a piacra jutás javítása, együttműködések kialakítása a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-ellátás érdekében, a regionális és a globális kereskedelem bővítése, a betakarítás utáni veszteségek mérséklése és az élelmiszer-pazarlás csökkentése.

A szerzők szerint a kulcs az innováció;

a fejlett technológiák, csúcsminőségű vetőmagok, a tápanyag-gazdálkodásban és az állategészségügyben szerzett jó gyakorlatok alkalmazása. A tanulmány rávilágít arra, hogy mindezt csak az erős gazdaságú országok engedhetik meg maguknak, éppen ezért a termelékenység-növekedés történelmileg is ezekben az országokban volt erőteljesebb.

A fejlett gazdaságú országoknak köszönhetően a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 40 évben 60 százalékkal nőtt világszerte, míg a mezőgazdasági művelésbe vont terület csupán 5 százalékkal.

Ahol híján vannak az új technológiáknak, ott a termőterület növelésével, több víz fölhasználásával tudnak a gazdák többet termelni, ami természeti katasztrófákhoz vezet.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/freshfruitportal.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.