Back to top

Tűzifa minden igényre

Az Eger-Felnémetben működő tűzifaudvarában darabolt-hasított tűzifával és faaprítékkal is kiszolgálja vevőit az Egererdő Zrt. Igényre pedig fuvarozási partnereik helybeszállítják a fenntartható erdőgazdálkodásból származó tüzelőanyagot közvetlenül a kitermelés helyéről.

A tűzifaudvart Jung László mutatta be
Fotó: Rimóczi Irén
Országos átlagban a kitermelt fa 65 százalékából tűzifát készítenek, az EGERERDŐ Zrt.-nél ez az arány megközelíti a 70 százalékot. A tűzifa arányának növekedése több okra vezethető vissza, tudtuk meg Jung László vezérigazgatótól, amikor A Mi Erdőnk szerkesztőbizottságával a telepen jártunk. Szerepet játszik benne, hogy a fafeldolgozó üzemek rönkméret-igénye növekedett, A digitalizációval a papírüzemek számottevően csökkentették kapacitásaikat, a korábbi fakitermelés mintegy 10 százalékát kitevő bányafákra pedig ma már szinte egyáltalán nincs szükség.

Munkában a nagy teljesítményű mobil aprítékoló
Fotó: Viniczai Sándor
A felnémeti tűzifaudvart 2013-ban alakították ki, mintegy 180 millió forintos zöldmezős beruházással. A telepen korszerű gépekkel dolgoznak, a mobil aprító mostrum különösen nagy teljesítményű, évente közel 30 ezer tonna faapríték készítésére alkalmas. A munkát emellett homlokrakodó, daraboló-hasító gép, aprítékrostáló és digitális hídmérleg is segíti. A telep kialakítását az előző évtizedek változásai ösztönözték, magyarázta Jung László. Miután ugyanis a korábbi legnagyobb, hőerőmű vásárlójuk megszüntette tevékenységét, valamint a városok hőszolgáltatói még mindig nem ismerték föl az aprítékfűtés előnyeit, az évente képződő tűzifának megbízható piacot kellett teremteni. Így az intézmények (hotelek, kórházak, szanatóriumok) felé fordultak, amelyek mára fontos vevőiknek számítanak. A folyamatos termelés biztosítja az ellátásukat, valamint a lakossági igények kielégítését is. 

Az idén tehát biztosan nem lesz tűzifahiány és áremelést sem terveznek.

A telepen komoly készlettel rendelkeznek, hogy akkor is kiszolgálhassák a vásárlókat, ha az időjárás akadályozza a fakitermelést. A fedett színben mintegy 1000 tonna aprítékot tárolhatnak, emellett többféle fafajból készült, különböző hosszúságúra darabolt tűzifát kínálnak. Az EGERERDŐ Zrt. által kezelt erdőterületeken meghaladja a 80 százalékot a lombos fafajok aránya, abból is a tölgyek, a bükk és a gyertyán a meghatározók.

A tűzifának ma még csak töredékét, alig 10 százalékát értékesítik aprítékként. Az aprítékot jelenleg a közeli közüzemek, főként hotelek vásárolják, a felhasználására ugyanis csak speciális kazánok alkalmasak. A beruházás azonban viszonylag gyorsan megtérül, az aprítéktüzelés hatásfoka ugyanis jócskán meghaladja a hagyományos fatüzelésű kazánokét. Bíznak benne, hogy mások is fölismerik a lehetőséget, és látva a jól működő rendszert, csatlakoznak azokhoz, akik megújuló forrásból állítják elő a szükséges energiát.

A tűzifa aránya mintegy 70 százalék
Fotó: Viniczai Sándor

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Érintetlen erdőterületek, erdőrészletek és fák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdőben túrázva a magyar természeti gazdagság változatos kincstára fogadja a látogatót: őserdőre emlékeztető örökerdők, tölgyes és bükkös rengetegek, források, erdei kis tavak mellett néhol érintetlen erdőrészletek. Vajon miért rejtőznek a Parkerdőben ezek a háborítatlan területek?

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

Klimatizált utcák Bécsben

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Irány a Heves–Borsodi-dombság

„Mátra alján, Bükknek szélén lakik az én öreg néném” – jellemezhetnénk Fazekas Anna verses meséje nyomán az Óbükk néven is ismert területet, mely ugyan nevében dombság, mégis inkább hegyvidék jellemzi. Erre utal a Vajdavár-hegy elnevezés is.

Újra nyit a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

Pünkösd vasárnap és hétfőn újra kinyitja kapuit a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, mely egyelőre csökkentett nyitvatartással működik. A gyűjtemény júniusban csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható, figyelmet fordítva az aktuális járványügyi intézkedések betartására.

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Vadászati Világkiállítás: csoda a sívó homokon

Alig másfél kilométerre a trianoni határtól, Tompa közelében, Sáskalaposon avatott emlékerdőt a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Az állami erdészet egy hektárnyi erdő telepítésével emlékezett a Magyarországon 50 évvel ezelőtti tartott Vadászati Világkiállításra, s egyben fel kívánja hívni a figyelmet a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra.