Back to top

Tűzifa minden igényre

Az Eger-Felnémetben működő tűzifaudvarában darabolt-hasított tűzifával és faaprítékkal is kiszolgálja vevőit az Egererdő Zrt. Igényre pedig fuvarozási partnereik helybeszállítják a fenntartható erdőgazdálkodásból származó tüzelőanyagot közvetlenül a kitermelés helyéről.

A tűzifaudvart Jung László mutatta be
Fotó: Rimóczi Irén
Országos átlagban a kitermelt fa 65 százalékából tűzifát készítenek, az EGERERDŐ Zrt.-nél ez az arány megközelíti a 70 százalékot. A tűzifa arányának növekedése több okra vezethető vissza, tudtuk meg Jung László vezérigazgatótól, amikor A Mi Erdőnk szerkesztőbizottságával a telepen jártunk. Szerepet játszik benne, hogy a fafeldolgozó üzemek rönkméret-igénye növekedett, A digitalizációval a papírüzemek számottevően csökkentették kapacitásaikat, a korábbi fakitermelés mintegy 10 százalékát kitevő bányafákra pedig ma már szinte egyáltalán nincs szükség.

Munkában a nagy teljesítményű mobil aprítékoló
Fotó: Viniczai Sándor
A felnémeti tűzifaudvart 2013-ban alakították ki, mintegy 180 millió forintos zöldmezős beruházással. A telepen korszerű gépekkel dolgoznak, a mobil aprító mostrum különösen nagy teljesítményű, évente közel 30 ezer tonna faapríték készítésére alkalmas. A munkát emellett homlokrakodó, daraboló-hasító gép, aprítékrostáló és digitális hídmérleg is segíti. A telep kialakítását az előző évtizedek változásai ösztönözték, magyarázta Jung László. Miután ugyanis a korábbi legnagyobb, hőerőmű vásárlójuk megszüntette tevékenységét, valamint a városok hőszolgáltatói még mindig nem ismerték föl az aprítékfűtés előnyeit, az évente képződő tűzifának megbízható piacot kellett teremteni. Így az intézmények (hotelek, kórházak, szanatóriumok) felé fordultak, amelyek mára fontos vevőiknek számítanak. A folyamatos termelés biztosítja az ellátásukat, valamint a lakossági igények kielégítését is. 

Az idén tehát biztosan nem lesz tűzifahiány és áremelést sem terveznek.

A telepen komoly készlettel rendelkeznek, hogy akkor is kiszolgálhassák a vásárlókat, ha az időjárás akadályozza a fakitermelést. A fedett színben mintegy 1000 tonna aprítékot tárolhatnak, emellett többféle fafajból készült, különböző hosszúságúra darabolt tűzifát kínálnak. Az EGERERDŐ Zrt. által kezelt erdőterületeken meghaladja a 80 százalékot a lombos fafajok aránya, abból is a tölgyek, a bükk és a gyertyán a meghatározók.

A tűzifának ma még csak töredékét, alig 10 százalékát értékesítik aprítékként. Az aprítékot jelenleg a közeli közüzemek, főként hotelek vásárolják, a felhasználására ugyanis csak speciális kazánok alkalmasak. A beruházás azonban viszonylag gyorsan megtérül, az aprítéktüzelés hatásfoka ugyanis jócskán meghaladja a hagyományos fatüzelésű kazánokét. Bíznak benne, hogy mások is fölismerik a lehetőséget, és látva a jól működő rendszert, csatlakoznak azokhoz, akik megújuló forrásból állítják elő a szükséges energiát.

A tűzifa aránya mintegy 70 százalék
Fotó: Viniczai Sándor

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tölgy a kulcs az élethez

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában rejtőzik a homoki erdőssztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Elnevezése ellenére nem csak változatos erdőállományok alkotják, azokhoz homoki gyepek, valamint mocsár- és láprétek is kapcsolódnak.

A szivacsvárosoké a jövő

Szivacsvárosban élni sokkal kellemesebb, és az építészek szerint ez oldja meg a 21. századi metropoliszok problémáit. Számos szakember olyan házak építését javasolja, amelyek képesek az esővíz összegyűjtésére és megtartására, ezzel egyrészt hűtik a környezetet, másrészt megoldódik a városi kertek vízellátása is.

Újabb 7 milliárd forint támogatás erdők létesítésére

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról hozott döntést az Agrárminisztérium. A most megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatokat ellátására fordíthatják. A kedvező módosítások újabb lendületet adtak az erdőtelepítéseknek.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

Hazaérkezett Gyöngyi gőzös

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.

EGERERDŐ Zrt.: szakmai partner az erdőtelepítésben és fásításban

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium koordinálásával jelentős terveket fogalmazott meg hazánk fával borított területeinek növelése érdekében, azzal a céllal, hogy hatékony választ tudjunk adni a klímaváltozás által jelentett kihívásokra.

Téli tanfolyam zárásaként metszésbemutató

Hatalmas érdeklődés kísérte a metszésbemutatót, amelyet a vidék újdonsült gyümölcskertészeinek szerveztek a téli tanfolyam zárásaként a Pro Agricultura Carpatika és a facsemetéket előállító Holland Plant Ukrajna szakemberei.

A rászorulókat segíti majd az illegális eredetű tűzifa

Az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az EUTR ellenőrzések során elkobzott termékekből a program első szakaszában csaknem 1300 köbméter (mintegy 13 ezer mázsa) tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek.