0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tűzifa minden igényre

Az Eger-Felnémetben működő tűzifaudvarában darabolt-hasított tűzifával és faaprítékkal is kiszolgálja vevőit az Egererdő Zrt. Igényre pedig fuvarozási partnereik helybeszállítják a fenntartható erdőgazdálkodásból származó tüzelőanyagot közvetlenül a kitermelés helyéről.

Országos átlagban a kitermelt fa 65 százalékából tűzifát készítenek, az EGERERDŐ Zrt.-nél ez az arány megközelíti a 70 százalékot. A tűzifa arányának növekedése több okra vezethető vissza, tudtuk meg Jung László vezérigazgatótól, amikor A Mi Erdőnk szerkesztőbizottságával a telepen jártunk. Szerepet játszik benne, hogy a fafeldolgozó üzemek rönkméret-igénye növekedett, A digitalizációval a papírüzemek számottevően csökkentették kapacitásaikat, a korábbi fakitermelés mintegy 10 százalékát kitevő bányafákra pedig ma már szinte egyáltalán nincs szükség.

A felnémeti tűzifaudvart 2013-ban alakították ki, mintegy 180 millió forintos zöldmezős beruházással. A telepen korszerű gépekkel dolgoznak, a mobil aprító mostrum különösen nagy teljesítményű, évente közel 30 ezer tonna faapríték készítésére alkalmas. A munkát emellett homlokrakodó, daraboló-hasító gép, aprítékrostáló és digitális hídmérleg is segíti. A telep kialakítását az előző évtizedek változásai ösztönözték, magyarázta Jung László. Miután ugyanis a korábbi legnagyobb, hőerőmű vásárlójuk megszüntette tevékenységét, valamint a városok hőszolgáltatói még mindig nem ismerték föl az aprítékfűtés előnyeit, az évente képződő tűzifának megbízható piacot kellett teremteni. Így az intézmények (hotelek, kórházak, szanatóriumok) felé fordultak, amelyek mára fontos vevőiknek számítanak. A folyamatos termelés biztosítja az ellátásukat, valamint a lakossági igények kielégítését is. 

Az idén tehát biztosan nem lesz tűzifahiány és áremelést sem terveznek.

A telepen komoly készlettel rendelkeznek, hogy akkor is kiszolgálhassák a vásárlókat, ha az időjárás akadályozza a fakitermelést. A fedett színben mintegy 1000 tonna aprítékot tárolhatnak, emellett többféle fafajból készült, különböző hosszúságúra darabolt tűzifát kínálnak. Az EGERERDŐ Zrt. által kezelt erdőterületeken meghaladja a 80 százalékot a lombos fafajok aránya, abból is a tölgyek, a bükk és a gyertyán a meghatározók.

A tűzifának ma még csak töredékét, alig 10 százalékát értékesítik aprítékként. Az aprítékot jelenleg a közeli közüzemek, főként hotelek vásárolják, a felhasználására ugyanis csak speciális kazánok alkalmasak. A beruházás azonban viszonylag gyorsan megtérül, az aprítéktüzelés hatásfoka ugyanis jócskán meghaladja a hagyományos fatüzelésű kazánokét. Bíznak benne, hogy mások is fölismerik a lehetőséget, és látva a jól működő rendszert, csatlakoznak azokhoz, akik megújuló forrásból állítják elő a szükséges energiát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu