Back to top

Válság felé tart a német mezőgazdaság?

Rég volt ilyen rossz a német mezőgazdasági üzemek hangulata, mint 2019 szeptemberében, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy 852 gazda megkérdezésén alapuló felmérés október közepén nyilvánosságra hozott eredményei alapján.

Már a korábbi, késő tavasszal készített felmérés idején sem vetette fel a derűlátás a német agráriumot, de az őszre tovább romlott a hangulat.

„Ezek az eredmények a rossz gazdasági helyzet és a gazdák nagyfokú elbizonytalanodásának világos jelei. A német mezőgazdaság egyértelműen lefelé ívelő ágban van”,

- mondta a német gazdatársadalom elsőszámú reprezentánsa, hozzátéve, hogy „nekünk, gazdáknak megbízható keretfeltételekre lenne szükségünk, mert csak azok megléte esetén hajthatunk végre a jövőbe mutató beruházásokat”.

A felmérés eredményei alapján kalkulált mérőszám szeptemberre drámai mélységbe zuhant a júniusihoz képest. Az elkövetkező fél év során a gazdák csupán 30 százaléka kíván beruházást végrehajtani, és ezen belül különösen kevés az állatjólétet szolgáló. Az üzemek likviditási helyzete június óta ugyancsak sokat romlott, amihez a különösen Kelet-Németországot sújtó kedvezőtlen időjárási feltételek is nagyban hozzájárultak.

Az összességében kedvezőtlen kép azonban nem mondható egységesen rossznak. Miközben a feldolgozóüzemek aktuális gazdasági helyzete még egészen elfogadhatónak nevezhető, a szántóföldi és takarmánytermelő üzemek várakozásai jóval kedvezőtlenebbek az agrárium átlagánál. A gabona-, tej-, sertés- és marhahúsárak alakulása, a gyakran csalódást keltő betakarítási eredmények, valamint a nemzeti és uniós agrárpolitika egyes lépései mind-mind olyan tényezők, melyek ez idő szerint különösen hátrányosan érintik a német agrárüzemeket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Mi lesz veled, ürge?

Az ember nem is gondolná, hogy napjainkra fokozott törvényi oltalom érvényes az ürgére. Ennek a kisemlős-fajnak a pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft, pedig pár évtizede még tűzzel-vassal irtották országszerte. A faj 1982-től vált védetté, 2014 óta viszont már fokozottan védettnek nyilvánították.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.