Back to top

Családi titok: sajtcsoda Svájcból

Ha Svájc, akkor finom csokoládék és gyönyörű hegyvidékek. A Gruyère nevű sajt azonban csakugyan fontos részét képezi a svájci kultúrának, a svájci identitásnak. Vannak helyi családok, akiknél a sajtkészítés mestersége generációról generációra hagyományozódik át.

Alexandre Murith családja már 5. generáció óta foglalkozik a Gruyère d’Alpage nevű sajt készítésével, a fiatal gazdát az apja tanította meg a mesterségre – tudjuk meg a Great Big Story riportjából.

A Gruyère d’Alpage abban a tekintetben különleges, hogy csupán a májustól októberig tartó időszakban készítik, szemben például a normál Gruyère-vel, amit egész évben.

A Gruyère d’Alpage speciális előállítása a tehenek táplálkozásával áll összefüggésben, egészen pontosan azzal, hogy a tehenek csupán az említett időszakban legelnek a hegyekben. A sajt készítése pedig ehhez igazodik.

A hegyekben lévő gyep gazdag a vadvirágokban, így a tehenek válogathatnak, azt esznek, ami kedvükre való. Alexandre szerint ez hozzájárul a sajt minőségéhez. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a termék hagyományos módon készül, ami véleménye szerint a sajt ízében is szerepet játszik.

Making Gruyère in the Swiss Alps for Centuries

A gazda azt is elárulta, hogy a munkafolyamatot reggel 5 órakor kezdik a tehenek fejésével. A frissen kapott tej így közvetlenül a forralóba megy. A tejet ezután megalvasztják, felmelegítik, majd amikor elérte 56 Celsius fokot, kiveszik sajtolásra. Ezt követően 24 órára a pincébe teszik, majd végül, egy tárolóba helyezik, ahol körülbelül 6 hónapon át érlelik.

„A Gruyère sokféleképpen fogyasztható, de számomra egy szelet kenyérrel a legjobb. Így jön ki a leginkább a sajtnak az íze”

– mondta Alexandre, aki azt is hozzátette, hogy fontosnak tartja a tradíció folytatását, hiszen a családja már évek óta sajtkészítéssel foglalkozik, egy ilyen hagyományt fenntartani pedig csodálatos.

Forrás: 
Great Big Story

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Ezért kell gyakran kezet mosni

Elgondolkodott már azon, vajon mennyi baktérium bújik meg a laptop-ján? Vagy azon, mi történik, ha nem mos kezet naponta többször is? Egy kísérlet igazán szemléletes példával mutatja be, mit okozhatnak a kezünkön és az eszközeinken maradt baktériumok.