Back to top

Családi titok: sajtcsoda Svájcból

Ha Svájc, akkor finom csokoládék és gyönyörű hegyvidékek. A Gruyère nevű sajt azonban csakugyan fontos részét képezi a svájci kultúrának, a svájci identitásnak. Vannak helyi családok, akiknél a sajtkészítés mestersége generációról generációra hagyományozódik át.

Alexandre Murith családja már 5. generáció óta foglalkozik a Gruyère d’Alpage nevű sajt készítésével, a fiatal gazdát az apja tanította meg a mesterségre – tudjuk meg a Great Big Story riportjából.

A Gruyère d’Alpage abban a tekintetben különleges, hogy csupán a májustól októberig tartó időszakban készítik, szemben például a normál Gruyère-vel, amit egész évben.

A Gruyère d’Alpage speciális előállítása a tehenek táplálkozásával áll összefüggésben, egészen pontosan azzal, hogy a tehenek csupán az említett időszakban legelnek a hegyekben. A sajt készítése pedig ehhez igazodik.

A hegyekben lévő gyep gazdag a vadvirágokban, így a tehenek válogathatnak, azt esznek, ami kedvükre való. Alexandre szerint ez hozzájárul a sajt minőségéhez. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a termék hagyományos módon készül, ami véleménye szerint a sajt ízében is szerepet játszik.

Making Gruyère in the Swiss Alps for Centuries

A gazda azt is elárulta, hogy a munkafolyamatot reggel 5 órakor kezdik a tehenek fejésével. A frissen kapott tej így közvetlenül a forralóba megy. A tejet ezután megalvasztják, felmelegítik, majd amikor elérte 56 Celsius fokot, kiveszik sajtolásra. Ezt követően 24 órára a pincébe teszik, majd végül, egy tárolóba helyezik, ahol körülbelül 6 hónapon át érlelik.

„A Gruyère sokféleképpen fogyasztható, de számomra egy szelet kenyérrel a legjobb. Így jön ki a leginkább a sajtnak az íze”

– mondta Alexandre, aki azt is hozzátette, hogy fontosnak tartja a tradíció folytatását, hiszen a családja már évek óta sajtkészítéssel foglalkozik, egy ilyen hagyományt fenntartani pedig csodálatos.

Forrás: 
Great Big Story

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.