Back to top

Családi titok: sajtcsoda Svájcból

Ha Svájc, akkor finom csokoládék és gyönyörű hegyvidékek. A Gruyère nevű sajt azonban csakugyan fontos részét képezi a svájci kultúrának, a svájci identitásnak. Vannak helyi családok, akiknél a sajtkészítés mestersége generációról generációra hagyományozódik át.

Alexandre Murith családja már 5. generáció óta foglalkozik a Gruyère d’Alpage nevű sajt készítésével, a fiatal gazdát az apja tanította meg a mesterségre – tudjuk meg a Great Big Story riportjából.

A Gruyère d’Alpage abban a tekintetben különleges, hogy csupán a májustól októberig tartó időszakban készítik, szemben például a normál Gruyère-vel, amit egész évben.

A Gruyère d’Alpage speciális előállítása a tehenek táplálkozásával áll összefüggésben, egészen pontosan azzal, hogy a tehenek csupán az említett időszakban legelnek a hegyekben. A sajt készítése pedig ehhez igazodik.

A hegyekben lévő gyep gazdag a vadvirágokban, így a tehenek válogathatnak, azt esznek, ami kedvükre való. Alexandre szerint ez hozzájárul a sajt minőségéhez. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a termék hagyományos módon készül, ami véleménye szerint a sajt ízében is szerepet játszik.

Making Gruyère in the Swiss Alps for Centuries

A gazda azt is elárulta, hogy a munkafolyamatot reggel 5 órakor kezdik a tehenek fejésével. A frissen kapott tej így közvetlenül a forralóba megy. A tejet ezután megalvasztják, felmelegítik, majd amikor elérte 56 Celsius fokot, kiveszik sajtolásra. Ezt követően 24 órára a pincébe teszik, majd végül, egy tárolóba helyezik, ahol körülbelül 6 hónapon át érlelik.

„A Gruyère sokféleképpen fogyasztható, de számomra egy szelet kenyérrel a legjobb. Így jön ki a leginkább a sajtnak az íze”

– mondta Alexandre, aki azt is hozzátette, hogy fontosnak tartja a tradíció folytatását, hiszen a családja már évek óta sajtkészítéssel foglalkozik, egy ilyen hagyományt fenntartani pedig csodálatos.

Forrás: 
Great Big Story

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Egy nevezetes firma: Dzseki bácsi

Nevével már a balekoktatás kezdetén megismerkedik a leendő balek. Dzseki bácsi bohém jellemét bemutató történetek közszájon forognak, és nincs olyan bányász, kohász vagy erdész, aki ne mosolyodna el neve hallatán. Sokan csak becenevén ismerik, és nem is tudják, hogy Böszörményi Nagy Károly névre hallgatott e közismert, és egyben a soproni egyetemi élet eddigi legkülönlegesebb alakja.

Csírazöldség, mikrozöldség: hamarosan indul a szezon...

Viszonylag új divatnak tűnik, ám már az 1980-as években létezett a módszer: az igen hasznos a mikrozöldségek termesztése és fogyasztása. Leginkább a csírazöldségekhez hasonlíthatók, csak azoknál nagyobb, továbbnevelt növényekről van szó, melyeket egyszerűen otthon is létrehozhatunk. A szabadföldi zöldségek szezonjának elmúltával sokan kezdenek otthoni csíráztatásba...

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

Katedráról az almásba

Jó almát, szép almát termelni nem könnyű feladat, erre az utóbbi 20 évben rájöttem” – mondta tudósítónknak Györkös Dezső, aki két évtizeddel ezelőtt, nyugdíjba vonulása után telepített gyümölcsöst. Azóta is, immár 82 esztendősen, nagy szeretettel gondozza Tekenyén lévő almását.

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Betakarítás, árcsökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel, a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatunk a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.