Back to top

Gemenc játszópark és sportpálya Baja szívében

Birtokba vehetik a gyermekek és a fiatalok a bajai Gemenc Játszópark és Sportpályát. A speciális játékok segítségével a fogyatékossággal élő gyermekek is különleges élményben részesülhetnek a Petőfi-szigeten felújított kulturális és közösségi térben.

 

Fotó: Csontos Péter/Gemenc Zrt.
A Gemenc Játszópark és Sportpályát Baja egyik népszerű zöldterületén, a Petőfi-szigeten alakította ki a Gemenc Zrt. a már meglévő játszótér elemeinek felhasználásával, valamint interaktív és a fogyatékossággal élő gyermekek számára is használható játékelemekkel.

A kerekesszéket használókra is gondoltak
Fotó: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

A kerekesszéket használók számára felállítottak egy speciális hintát.

A másik két mozgáskorlátozott játékelemet, a körforgót és a játékvárat bárki birtokba veheti, de szem előtt kell tartani az elsődleges célközönség szükségleteit.

Az interaktív játékokon keresztül egy meseélménnyel is gazdagodhatnak a gyermekek. A parkban a Rezét gőzös és a gemenci kisvasút című népszerű mesekönyv szereplői is megelevenednek. Az erdei vasutat mintázó kocsikban található játékok QR-kódjai segítségével a szülők, nagyszülők, kísérők a Gemenc Zrt. weboldaláról mesét olvashatnak a gyermekeknek. A történet az erdei vasút és az ártéri erdő állatainak különleges kalandjairól szól szarvasbőgés idején.

Fotó: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

Gemenc szimbólumainak, értékeinek, jellegzetességeinek, illetve a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ sajátos motívumainak felhasználásával emeli be a projekt Baja szívébe a város környékének egyik legkiemelkedőbb és legtöbbet látogatott természeti látványosságát.

A fejlesztés fő célja az volt, hogy a parkba látogató gyermekek, fiatalok, családok aktívan tölthessék el szabad idejüket. Nem mellesleg a természet megismerésére, szeretetére interaktívan, játszva tanít az új játszótér.

Az új kulturális és közösségi teret az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap 24,35 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében fejlesztették.

Fotó: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

A kivitelezés részeként a fejlesztéssel érintett terület délkeleti részén található, lelkes fiatalok által épített, leromlott állagú kerékpárpálya is kibővül, megújul, hogy a sportolásra vágyó fiatalok is lehetőséget kapjanak a testmozgásra.

 

Forrás: 
Beszédírók Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.

Elérheti az algavirágzás az egész Balatont

A sekély tavaknak, mint amilyen a Balaton is, két állapotuk van: vagy hínárosak, vagy algásak, attól függően, hogy mennyi tápanyag éri a tavat. Ha sok, akkor az algák szaporodnak el és leárnyékolják a hínárt, ha kevés, akkor a hínár túlnövi az algát, írta a Balaton Televízió.

„Ki kell várni a tökéletes pillanatokat” – interjú a Budakeszi Vadaspark fotósával

Ha a Budakeszi Vadasparkról jelennek meg hírek a sajtóban, a fényképek képaláírása mellett ez olvasható: „Fotó: Surányi Linda”. A Vadaspark fényképésze 2015 óta készít fotókat az állatokról, eseményekről, rendezvényekről. A park tavaszi zárva tartása alatt különösen nagy szerep hárult rá, hiszen az akkor készült fotókon, videókon az ő szemével, kameráján keresztül volt látható a Vadaspark élete.

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Internetes gombavilágatlaszt hoztak létre Csehországban

Interneten elérhető gombavilágatlaszt készítettek a Cseh Tudományos Akadémia (AV) kutatói. A Scientific Data című folyóiratban ismertetett GlobalFungi nevű adatbázis több mint 200 tanulmányban szereplő 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Az alkalmazkodás nagymesterei

A magyar erdők sok millió egérnek adnak otthont a Kárpát-medencében. Az óvilágban előforduló 542 egérformából nálunk kilenc honos (köztük patkányok is vannak), az erdei egereknek pedig csak négy faja él hazánkban. Mégis nagy szerepet töltenek be a magyar vadonban, már csak azért is, mert sok ragadozónak biztosítanak táplálékot.

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.