Back to top

Hat világrekord 1923 óta

Miután a gímszarvasok bőgése véget ért, átvették helyüket a náluk termetileg kisebb dámszarvasok, akik októberben „éneklik nászdalukat”, azaz elkezdik a barcogást. A bikák felkeresik a barcogó területeket, ahol a barcogóteknőkbe feküdve szerelemittasan várják a teheneket, hogy megkezdődhessen a párzás, vagyis a borítás.

De nemcsak az októberi barcogás kapcsán juthat eszünkbe e nagyvadfajunk, hanem a hazai dámállományunk is kimagasló minősége miatt is, amely már több ízben is hírnevet hozott az ország vadgazdálkodására, különösen a dámvad vonatkozásában.

Az még jelenleg is kérdéses, hogy a dámszarvas betelített faj Európában, vagy őshonosnak tekinthető. Egy azonban biztos, a fajjal való vadgazdálkodás jelentősége számottevő.

A legkorábbi írásos emlékek szerint a XVI. században már szó esik a dámszarvas hazai elterjedéséről, azonban terítékadatok csak jóval később, az 1880-as évektől kerültek elő feljegyzésekben. (1884-ben 713, 1900-ban pedig már 1500 az elejtések száma az adatok alapján.)

A II. világháború után az állomány nagysága jelentősen megcsappant, majd az 1960-as évektől kíméleti időt szabtak ki rá, később, a ’70-es évektől dámszarvas-telepítési akcióterv vette kezdetét országszerte, ami az állomány robbanásszerű növekedését eredményezte. A túlszaporulatnak köszönhetően viszont mérvadó trófeaminőségi romlás következett be, így ’83-ban állományapasztási program indult, a minőségi trófeák érdekében.

A lapátos agancs a mai napig különleges trófea a vadászat berkeiben. A pettyes, ritkábban fekete vagy fehér szőrzetű dámvad egyedi agancsa mellett igénytelensége miatt is kedvelt vadfajnak számít.

Kiemelkedő térség mind trófeaminőség szempontjából, mind pedig azért, mert az országban lezajlott telepítések is ebből a populációból eredeztethetőek, a Gyulaj-Tamási területek, amelyek a mai napig világszínvonalú dámszarvas állományt őriznek. A gúthi dámvadas területeket is meg kell említeni, ahol világrekorder bikák kerültek terítékre.

Az országban fellelhető legjelentősebb, nívósabb vadászterületek dám szempontjából a teljesség igénye nélkül: Gyulaj, Gúth, Szomogy-Lábod, Duna-Tisza köze, Pusztavacsa, Gyarmatpuszta stb. Megjegyzendő, hogy igénytelenségének is köszönhetően a zárttéri tartása is közkedveltté vált. Egy 2004. évi felmérés szerint a dám szabad téren 73 százalékban, vadaskertekben 27 százalékban él. Ezek az arányok aztán a későbbiekben kisebb-nagyobb eltérésekkel, de módosultak.

A kiemelt szakmai hozzáértésnek és eredményes vadgazdálkodásnak köszönhetően kijelenthető, hogy a magyar dámállomány egyedülálló világszinten. Ha a világranglista első ötven helyét vesszük alapul, akkor a rangsorban az első ötvenből 31 magyar trófea, és 1923 óta hat világrekord trófea esett hazánkban (4 db Gyulajon, 2 db Gúthon).

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai alapján a 2018/2019. vadászati évben a dámszarvas terítékadatai szabad területen 14,316 db, zárt területen 1633 db, vagyis összesen 15,949 egyed került terítékre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.

Jobban vonzzuk a kullancsokat, ha mobiltelefon van nálunk

Futni szeretne az erdőben? Egy jó kis piknikre gondolt a parkban? Ha nem akar kullancs csípéseket, jobb, ha nem viszi magával a mobiltelefonját. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kullancsokat vonzza a 900 MHz-es elektromágneses sugárzás, különösen azokat, amelyek csípésükkel veszélyes betegségeket terjesztenek.

Július 4. és 12. között idén is Muzsikál az erdő a Mátrában

A rendkívüli helyzethez alkalmazkodva szervezik az idei Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvényeit. A 9 napon kilenc helyszínen, a Mátra lábától Kékestetőig várják a zene és az erdő szerelmeseit. Szeptember 25-27-én pedig Körösök-völgyében folytatódik az immár 17 éve elkezdett rendezvénysorozat.

Ismét nyitva van a Nagykanizsai Kilátó

Két napig volt zárva a Nagykanizsai Kilátó, amely június 27-től, szombattól újra látogatható.