Back to top

Már a Gerecsében is sétálhatunk a fák lombjai közt

Ezúttal a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. létesített lombkorona-ösvényt Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán egy korábbi kőfejtő területén, a Gerecse Tájvédelmi Körzetben. Az avatással egy napon adták át a felújított Alsóvadácsi Vadászpanziót is.

Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú, 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona-ösvényt 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal alakították ki, legmagasabb pontja 11 méterre van a talajszinttől.

Lombkorona-tanösvény Tardoson
Fotó: Vaszkó Zsolt

A tartószerkezeti váz horganyzott fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fém, míg a járófelületeket tölgyfából készítették. A fémszerkezetet vörösre festették a közelben elhelyezkedő Vöröshíd kirándulóhely neve után. A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába.

Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható, és az erdőállomány különböző szintjeinek bemutatására alkalmas.

A tanösvénytől alig 1 kilométerre álló Alsóvadácsi Vadászpanziót a Kisfaludy-program keretében nyert támogatással és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából korszerűsítették, hatékonyabbá téve az energiafelhasználását is.

Fotó: Vaszkó Zsolt

A panzió fejlesztésével minőségi szálláshelyet vehetnek birtokba a vadászni vagy pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégek. A most megvalósított közjóléti beruházások a térségbe látogató családokat és az aktív természetjárókat célozzák meg.

Az átadáson köszöntőt mondott dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Bors Richárd, az Egy a Természettel 2021 Világkiállítás szakmai igazgatója és Szalay László, az állami erdőgazdaság vezérigazgatója. Az ünnepségen részt vett a Magyar Erdők Nagykövete., Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész is, 

Forrás: 
Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Bendegúz, dínók és a gyerekvasút

A lillafüredi és a gemenci után, a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján kalauzolja olvasóit. Bendegúz Mk-45-ös dízelmozdony és barátai különleges és humoros eseményekbe keverednek, a történetek közben pedig megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, közelmúltbeli és évszázados történetét.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Jól teljesít az agrárium, de még erősíthető

Ha tartani akarja a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek élénk fejlődési ütemét, akkor komoly beruházásokat kell eszközölni, tovább kell erősíteni a versenyképességet és csökkenteni kell a támogatásoktól való függőséget.

Lesz elegendő facsemete

Hiába a kormány erőfeszítése az erdőterületek növelésére, ha nem lenne hozzá elegendő szaporítóanyag. Kicsit háttérbe szorított, ám nagyon fontos terület az erdei csemetetermesztés. Az eredményes őszi csemeteszezonról sajtótájékoztató keretében számolt be Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője.

Önkéntesek ültettek facsemetéket a Sóstói-erdőben

Nyíregyházán, a Sóstói úti felüljáró melletti területen tavaly ősszel végzett erdőfelújítást a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. A vegetációs időszakban valamilyen okból elpusztult csemetéket pótolni kell, ebben a munkában vettek részt a napokban a helyi önkéntesek. Voltak közöttük olyanok, akik már sokszor vettek részt ilyen programon, de akadt olyan is, aki először „segített” az erdészeknek.

Hazánk legnyugatibb szeglete

Napjainkban már Szlovén-Rábavidéknek hívjuk a korábban Vendvidékként ismert kistájat, mely nyugatról csatlakozik az Őrséghez, de attól természetrajza, néprajza és történelme is különbözik. Legnyugatibb városunktól, Szentgotthárdtól délnyugatra tartva hamarosan azt érezzük, hogy valahogyan más, az addig látott tájtól eltérő vidékre érkeztünk.