Back to top

Már a Gerecsében is sétálhatunk a fák lombjai közt

Ezúttal a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. létesített lombkorona-ösvényt Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán egy korábbi kőfejtő területén, a Gerecse Tájvédelmi Körzetben. Az avatással egy napon adták át a felújított Alsóvadácsi Vadászpanziót is.

Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú, 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona-ösvényt 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal alakították ki, legmagasabb pontja 11 méterre van a talajszinttől.

Lombkorona-tanösvény Tardoson
Fotó: Vaszkó Zsolt

A tartószerkezeti váz horganyzott fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fém, míg a járófelületeket tölgyfából készítették. A fémszerkezetet vörösre festették a közelben elhelyezkedő Vöröshíd kirándulóhely neve után. A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába.

Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható, és az erdőállomány különböző szintjeinek bemutatására alkalmas.

A tanösvénytől alig 1 kilométerre álló Alsóvadácsi Vadászpanziót a Kisfaludy-program keretében nyert támogatással és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából korszerűsítették, hatékonyabbá téve az energiafelhasználását is.

Fotó: Vaszkó Zsolt

A panzió fejlesztésével minőségi szálláshelyet vehetnek birtokba a vadászni vagy pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégek. A most megvalósított közjóléti beruházások a térségbe látogató családokat és az aktív természetjárókat célozzák meg.

Az átadáson köszöntőt mondott dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Bors Richárd, az Egy a Természettel 2021 Világkiállítás szakmai igazgatója és Szalay László, az állami erdőgazdaság vezérigazgatója. Az ünnepségen részt vett a Magyar Erdők Nagykövete., Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész is, 

Forrás: 
Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

Internetes gombavilágatlaszt hoztak létre Csehországban

Interneten elérhető gombavilágatlaszt készítettek a Cseh Tudományos Akadémia (AV) kutatói. A Scientific Data című folyóiratban ismertetett GlobalFungi nevű adatbázis több mint 200 tanulmányban szereplő 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

Az alkalmazkodás nagymesterei

A magyar erdők sok millió egérnek adnak otthont a Kárpát-medencében. Az óvilágban előforduló 542 egérformából nálunk kilenc honos (köztük patkányok is vannak), az erdei egereknek pedig csak négy faja él hazánkban. Mégis nagy szerepet töltenek be a magyar vadonban, már csak azért is, mert sok ragadozónak biztosítanak táplálékot.

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.

Egy innovatív erdőgazdaság

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél minden terítékre kerül, ami fásszárú növény. A társaságra a nyitottság, a kísérletező szemlélet jellemző. Fontos, hogy a kutatóintézetük gyakorlati célokat szolgáljon. Csak olyan témákat tűznek zászlajukra, amelyeknek kézzelfogható eredménye, gazdasági haszna is lesz.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.