Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – még van, aki aktív

A fontos kártevők legtöbbje már befejezte idei tevékenységét, amelyik még nem, azzal viszont még így a tél küszöbén is meggyűlhet a bajunk. Figyeljünk a pockokra, a vetési bagolylepke lárvájára, na és persze a poloskákra.

Sokáig tartott a nyárutót idéző csendes, az ilyenkor megszokottnál melegebb időjárás. Az időjárási frontok nagy ívben elkerülték a Kárpát-medencét, így említésre méltó csapadék továbbra sem esett. A talajok hetek óta tartó kiszáradása miatt egyre nehezebb jó minőségű talajmunkát végezni a földeken. Az éjszakai erős harmatképződés, a ködös hajnalok és a nappalok folyamatos rövidülése miatt a haszon- és díszfákon változatos színekben pompáznak a falevelek, miközben egyre erősödik a lombhullás. Ugyanezen biológiai folyamatok miatt a még szüretelésre váró gyümölcsökön is tökéletes a színeződés.

A növényvédelmi szempontból fontos kártevők közül már csak néhány okoz problémát, a többi már befejezte idei tevékenységét.

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközöket füvesítették. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tél folyamán a rágcsálók nemcsak a füvesítést, hanem a fák gyökérzetét is károsítani fogják. A fertőzött sorközöket tárcsázással bolygatva jelentősen gyéríteni lehet a mezeipocok-kolóniák egyedsűrűségét.

Mezei pocok nyoma meggyesben
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Emellett természetesen lehetőség van a rágcsálóirtó szeres beavatkozásra is, de csak a szükséghelyzeti engedély birtokában. A kérelem alapján kiadott szükséghelyzeti engedély előírja, hogy milyen feltételekkel végezhető a mezei pocok gyérítése, az abban leírtakat szigorúan be kell tartani.

Az ősz folyamán már több alkalommal szó esett a vetési bagolylepke lárvájának, a mocskospajornak a kártételéről. A lepke már jó ideje nem rajzik ugyan, de a hernyó szántóföldi és kertészeti kultúrákban most is gondot okoz.

Talajszinten károsít, és a zöldségek rettegett kártevője,

mert növényről növényre haladva legalább akkora károkat képes okozni, mint bármely más talajlakó kártevő. Most elsősorban az őszi vetésű, áttelelő növényekre veszélyes, egészen a tél beálltáig, jövőre pedig a tavasz kezdetétől bábozódásáig tehet károkat a legkülönfélébb növénykultúrákban.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska még most is igen aktív, kedvez nekik a nyáriasan meleg ősz, így most ők adják a fő kártevőpopulációt. Emellett a harlekin katicák jelenléte erősödött fel az utóbbi időben. Táplálkozásra csoportosan keresik fel az érő gyümölcsöket és a szőlőfürtöket.

Keresik ugyan a téli pihenőhelyet, de még aktívan táplálkoznak, időnként jókorát csípnek az emberek fedetlen testrészeibe.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása már hetekkel ezelőtt abbamaradt, de a meleg napokon még egy-egy lepke felbukkan a feromoncsapdákban vagy az esti lámpafénynél. Őszi támadása nyomán megint szegényebbek lettünk néhány bukszusbokorral a tarrágás miatt bekövetkezett tőpusztulás miatt.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Beszélő rózsacsokor

A hongkongi székhelyű Cooltec Electronics cég kifejlesztett egy intelligens, virágcsokorban elhelyezhető készüléket, amelyre közvetlenül, vagy okostelefon segítségével lehet szerelmes üzeneteket letölteni.

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Egységes akkumulátorszabványt vezetnek be kéziszerszámgép gyártó vállalatok

Közös akkumulátorszabvány alkalmazása érdekében technológiai együttműködésre lépett számos szerszámgép, kéziszerszám és kertigép gyártó vállalat a német Bosch technológiai konszern vezetésével.

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a budapesti piacokon a Nébih

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

Növények, amelyek elnyelik a káros sugarakat

Törökországban is sok cég munkavállalója dolgozott otthonról a Covid-19-járvány miatt. Az otthoni munkavégzéshez mindenki többet használta a telefonját és laptopját, és sokan aggódtak az eszközök által kibocsátott sugárzás miatt, ezért megugrott a pozsgás növények kereslete.

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.