Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – még van, aki aktív

A fontos kártevők legtöbbje már befejezte idei tevékenységét, amelyik még nem, azzal viszont még így a tél küszöbén is meggyűlhet a bajunk. Figyeljünk a pockokra, a vetési bagolylepke lárvájára, na és persze a poloskákra.

Sokáig tartott a nyárutót idéző csendes, az ilyenkor megszokottnál melegebb időjárás. Az időjárási frontok nagy ívben elkerülték a Kárpát-medencét, így említésre méltó csapadék továbbra sem esett. A talajok hetek óta tartó kiszáradása miatt egyre nehezebb jó minőségű talajmunkát végezni a földeken. Az éjszakai erős harmatképződés, a ködös hajnalok és a nappalok folyamatos rövidülése miatt a haszon- és díszfákon változatos színekben pompáznak a falevelek, miközben egyre erősödik a lombhullás. Ugyanezen biológiai folyamatok miatt a még szüretelésre váró gyümölcsökön is tökéletes a színeződés.

A növényvédelmi szempontból fontos kártevők közül már csak néhány okoz problémát, a többi már befejezte idei tevékenységét.

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközöket füvesítették. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tél folyamán a rágcsálók nemcsak a füvesítést, hanem a fák gyökérzetét is károsítani fogják. A fertőzött sorközöket tárcsázással bolygatva jelentősen gyéríteni lehet a mezeipocok-kolóniák egyedsűrűségét.

Mezei pocok nyoma meggyesben
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Emellett természetesen lehetőség van a rágcsálóirtó szeres beavatkozásra is, de csak a szükséghelyzeti engedély birtokában. A kérelem alapján kiadott szükséghelyzeti engedély előírja, hogy milyen feltételekkel végezhető a mezei pocok gyérítése, az abban leírtakat szigorúan be kell tartani.

Az ősz folyamán már több alkalommal szó esett a vetési bagolylepke lárvájának, a mocskospajornak a kártételéről. A lepke már jó ideje nem rajzik ugyan, de a hernyó szántóföldi és kertészeti kultúrákban most is gondot okoz.

Talajszinten károsít, és a zöldségek rettegett kártevője,

mert növényről növényre haladva legalább akkora károkat képes okozni, mint bármely más talajlakó kártevő. Most elsősorban az őszi vetésű, áttelelő növényekre veszélyes, egészen a tél beálltáig, jövőre pedig a tavasz kezdetétől bábozódásáig tehet károkat a legkülönfélébb növénykultúrákban.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska még most is igen aktív, kedvez nekik a nyáriasan meleg ősz, így most ők adják a fő kártevőpopulációt. Emellett a harlekin katicák jelenléte erősödött fel az utóbbi időben. Táplálkozásra csoportosan keresik fel az érő gyümölcsöket és a szőlőfürtöket.

Keresik ugyan a téli pihenőhelyet, de még aktívan táplálkoznak, időnként jókorát csípnek az emberek fedetlen testrészeibe.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása már hetekkel ezelőtt abbamaradt, de a meleg napokon még egy-egy lepke felbukkan a feromoncsapdákban vagy az esti lámpafénynél. Őszi támadása nyomán megint szegényebbek lettünk néhány bukszusbokorral a tarrágás miatt bekövetkezett tőpusztulás miatt.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.