0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Növényvédelmi előrejelzés – még van, aki aktív

A fontos kártevők legtöbbje már befejezte idei tevékenységét, amelyik még nem, azzal viszont még így a tél küszöbén is meggyűlhet a bajunk. Figyeljünk a pockokra, a vetési bagolylepke lárvájára, na és persze a poloskákra.

Sokáig tartott a nyárutót idéző csendes, az ilyenkor megszokottnál melegebb időjárás. Az időjárási frontok nagy ívben elkerülték a Kárpát-medencét, így említésre méltó csapadék továbbra sem esett. A talajok hetek óta tartó kiszáradása miatt egyre nehezebb jó minőségű talajmunkát végezni a földeken. Az éjszakai erős harmatképződés, a ködös hajnalok és a nappalok folyamatos rövidülése miatt a haszon- és díszfákon változatos színekben pompáznak a falevelek, miközben egyre erősödik a lombhullás. Ugyanezen biológiai folyamatok miatt a még szüretelésre váró gyümölcsökön is tökéletes a színeződés.

A növényvédelmi szempontból fontos kártevők közül már csak néhány okoz problémát, a többi már befejezte idei tevékenységét.

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközöket füvesítették. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tél folyamán a rágcsálók nemcsak a füvesítést, hanem a fák gyökérzetét is károsítani fogják. A fertőzött sorközöket tárcsázással bolygatva jelentősen gyéríteni lehet a mezeipocok-kolóniák egyedsűrűségét.

Emellett természetesen lehetőség van a rágcsálóirtó szeres beavatkozásra is, de csak a szükséghelyzeti engedély birtokában. A kérelem alapján kiadott szükséghelyzeti engedély előírja, hogy milyen feltételekkel végezhető a mezei pocok gyérítése, az abban leírtakat szigorúan be kell tartani.

Az ősz folyamán már több alkalommal szó esett a vetési bagolylepke lárvájának, a mocskospajornak a kártételéről. A lepke már jó ideje nem rajzik ugyan, de a hernyó szántóföldi és kertészeti kultúrákban most is gondot okoz.

Talajszinten károsít, és a zöldségek rettegett kártevője,

mert növényről növényre haladva legalább akkora károkat képes okozni, mint bármely más talajlakó kártevő. Most elsősorban az őszi vetésű, áttelelő növényekre veszélyes, egészen a tél beálltáig, jövőre pedig a tavasz kezdetétől bábozódásáig tehet károkat a legkülönfélébb növénykultúrákban.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska még most is igen aktív, kedvez nekik a nyáriasan meleg ősz, így most ők adják a fő kártevőpopulációt. Emellett a harlekin katicák jelenléte erősödött fel az utóbbi időben. Táplálkozásra csoportosan keresik fel az érő gyümölcsöket és a szőlőfürtöket.

Keresik ugyan a téli pihenőhelyet, de még aktívan táplálkoznak, időnként jókorát csípnek az emberek fedetlen testrészeibe.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása már hetekkel ezelőtt abbamaradt, de a meleg napokon még egy-egy lepke felbukkan a feromoncsapdákban vagy az esti lámpafénynél. Őszi támadása nyomán megint szegényebbek lettünk néhány bukszusbokorral a tarrágás miatt bekövetkezett tőpusztulás miatt.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet