Back to top

Vaddisznótetemeket sodort a víz egy dán sziget partjára

Az elmúlt napokban összesen hét vaddisznótetemet találtak a dániai Ærø sziget partjainál. A hatóságok azonnal megsemmisítették az elpusztult állatokat, de azt nem vizsgálták meg, hogy fertőzöttek voltak-e az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával.

Az állatokat a sziget déli partjának különböző helyein találták meg - erősítette meg Dr. Stig Mellergaard, a dán környezetvédelmi és élelmiszerügyi minisztérium főtanácsadója.

A vaddisznók valószínűleg más országból kerültek a dán partokra

– mondta, hiszen a dán vaddisznóállomány, amely jelenleg 30–40 állatból áll , Dél-Jutlandon, a dán – német határ közelében él. Előfordult már máskor is – tette hozzá, hogy partra mosott a tenger egy-egy a vaddisznótetemet Dániában, de Ærø sziget közelében még soha.

A dán és német média nagy teret szentelt az esetnek, ami érthető, hiszen Európa vezető sertéstenyésztő országairól van szó. Érdemes megjegyezni, hogy az Ærø sziget partjaihoz legközelebbi ASP fertőzött terület Észak-Lengyelországban van, ami légvonalban meghaladja a 600 kilométert. Tehát meglehetősen valószínűtlen az, hogy a vízbe fúlt állatok a vírus miatt pusztultak el.
Dr. Mellergaard szerint valószínűbb, hogy egy kisebb csoport vaddisznó a Balti-tenger mentén keresett élelmet, és egy áramlat besodorta őket a vízbe, és megfulladtak.
A főtanácsadó elmondta, hogy minden Dániában elhullott és lelőtt vaddisznónál elvégzik az ASP vizsgálatot, de az ismeretlen eredetű állatoknál nem.

Ha egy ilyen vizsgálat eredménye váratlanul pozitív lenne, azt Dániának azonnal jelentenie kellene az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), és ezt követően már dán esetnek minősülne.
Nagyon nehéz lenne megmagyarázni aztán már a világnak, hogy Dániában nincs afrikai sertéspestis fertőzés. Az ország sertéstenyésztése a tét.
 
Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az anyacsere gyakorisága 2.

Az anyák minősége is évjáratfüggő, mint a boroké, az anyák nevelését legjobban befolyásoló tényező az időjárás - írja Buczkó Endre a Méhészet 2018. szeptemberi számában (10-11. old.). Ugyanakkor Ádám Gabriella méhészmesterrel (Tiszaszentimre) is egyet kell értsek, hogy „első éves vagy második éves, szezon eleji vagy szezon utáni, nem mindegy".

A méhek spiroplasmosisa

Sajnos, újra beszélni kell egy méhbetegségről, mivel ismét megjelent a hazai méhek kórtani vizsgálatai során. „A méhek spiroplasmosisa” címmel 11 évvel ezelőtt jelent meg írásom a Méhészetben. A jelen összefoglalás részben megismétli az ott leírtakat, részben kiegészíti újabb irodalmi ismeretekkel.

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Atkakezelés anyazárkázással 2.

Mivel a vegyszerek egyre szaporodnak a környezetünkben, és „rejtélyes” módon pusztulnak méheink, fontos, hogy legalább a méhész használjon minél kevesebb vegyszert a méhek kezelésekor. Erre ad lehetőséget az őszi anyazárkázás, így az anya nem tud petét rakni, a fiasításban pedig nem tud az atkapopuláció tovább fejlődni.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Biotermesztésben bizonyított a rovarháló

A mezőgazdasági fóliákat és hálókat gyártó olasz Arrigoni a biotermesztőknek is kínál megoldást rovarok elleni védekezésre. A legutóbbi eredményeket földibolhák elleni védekezésben érték el ökológiai művelésű rukkola (Diplotaxis tenuifolia) vetésben.

Galambfajta elszánt tenyésztőknek

Úgy tűnik, hazánkban a nemzeti galambfajták tartása virágzik, ugyanakkor ez nem minden fajtára igaz. Vannak olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból, mint például a magyar óriásgalamb, melynek állománya állandónak mondható. Előfordulnak azonban olyanok is, melyek eddig sosem jelentek meg nagyobb számban a portákon és a kiállításokon. Ilyen például a ceglédi rövidcsőrű is.

ASP: keresni kell az elhullott vaddisznókat, jutalom jár érte

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a lengyelek az ASP terjedésének megakadályozására. Azt tervezik, hogy jutalmat adnak az elhullott vaddisznók bejelentőinek. Jelenleg a sertéspestis terjedési sebessége havonta 2 kilométer.