Back to top

Vaddisznótetemeket sodort a víz egy dán sziget partjára

Az elmúlt napokban összesen hét vaddisznótetemet találtak a dániai Ærø sziget partjainál. A hatóságok azonnal megsemmisítették az elpusztult állatokat, de azt nem vizsgálták meg, hogy fertőzöttek voltak-e az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával.

Az állatokat a sziget déli partjának különböző helyein találták meg - erősítette meg Dr. Stig Mellergaard, a dán környezetvédelmi és élelmiszerügyi minisztérium főtanácsadója.

A vaddisznók valószínűleg más országból kerültek a dán partokra

– mondta, hiszen a dán vaddisznóállomány, amely jelenleg 30–40 állatból áll , Dél-Jutlandon, a dán – német határ közelében él. Előfordult már máskor is – tette hozzá, hogy partra mosott a tenger egy-egy a vaddisznótetemet Dániában, de Ærø sziget közelében még soha.

A dán és német média nagy teret szentelt az esetnek, ami érthető, hiszen Európa vezető sertéstenyésztő országairól van szó. Érdemes megjegyezni, hogy az Ærø sziget partjaihoz legközelebbi ASP fertőzött terület Észak-Lengyelországban van, ami légvonalban meghaladja a 600 kilométert. Tehát meglehetősen valószínűtlen az, hogy a vízbe fúlt állatok a vírus miatt pusztultak el.
Dr. Mellergaard szerint valószínűbb, hogy egy kisebb csoport vaddisznó a Balti-tenger mentén keresett élelmet, és egy áramlat besodorta őket a vízbe, és megfulladtak.
A főtanácsadó elmondta, hogy minden Dániában elhullott és lelőtt vaddisznónál elvégzik az ASP vizsgálatot, de az ismeretlen eredetű állatoknál nem.

Ha egy ilyen vizsgálat eredménye váratlanul pozitív lenne, azt Dániának azonnal jelentenie kellene az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), és ezt követően már dán esetnek minősülne.
Nagyon nehéz lenne megmagyarázni aztán már a világnak, hogy Dániában nincs afrikai sertéspestis fertőzés. Az ország sertéstenyésztése a tét.
 
Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fajtaklubot alapítottak az őshonos baromfifajta-tenyésztők

Összefogtak a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül a magyar fajtákat tenyésztő gazdák. Kezdeményezésük mögött semmiféle anyagi megfontolás nincs, céljuk tisztán a hazai baromfi génkincs megőrzése, bemutatása és népszerűsítése.

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sikeres volt a madárinfluenza járvány elleni harc, indulhat az újratelepítés

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, így július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

A szalmaköltő galambok

A galambtenyésztők előszeretettel nevezik szalmaköltő galamboknak azokat a galambpárokat, amelyeknél a tojógalambok nem tojnak, vagy ha tojnak is, a tojások terméketlenek. Ha nem avatkozunk közbe, a madarak a terméketlen tojásokon vagy az üres fészken ülve kotlanak.

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.