Back to top

Vaddisznótetemeket sodort a víz egy dán sziget partjára

Az elmúlt napokban összesen hét vaddisznótetemet találtak a dániai Ærø sziget partjainál. A hatóságok azonnal megsemmisítették az elpusztult állatokat, de azt nem vizsgálták meg, hogy fertőzöttek voltak-e az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával.

Az állatokat a sziget déli partjának különböző helyein találták meg - erősítette meg Dr. Stig Mellergaard, a dán környezetvédelmi és élelmiszerügyi minisztérium főtanácsadója.

A vaddisznók valószínűleg más országból kerültek a dán partokra

– mondta, hiszen a dán vaddisznóállomány, amely jelenleg 30–40 állatból áll , Dél-Jutlandon, a dán – német határ közelében él. Előfordult már máskor is – tette hozzá, hogy partra mosott a tenger egy-egy a vaddisznótetemet Dániában, de Ærø sziget közelében még soha.

A dán és német média nagy teret szentelt az esetnek, ami érthető, hiszen Európa vezető sertéstenyésztő országairól van szó. Érdemes megjegyezni, hogy az Ærø sziget partjaihoz legközelebbi ASP fertőzött terület Észak-Lengyelországban van, ami légvonalban meghaladja a 600 kilométert. Tehát meglehetősen valószínűtlen az, hogy a vízbe fúlt állatok a vírus miatt pusztultak el.
Dr. Mellergaard szerint valószínűbb, hogy egy kisebb csoport vaddisznó a Balti-tenger mentén keresett élelmet, és egy áramlat besodorta őket a vízbe, és megfulladtak.
A főtanácsadó elmondta, hogy minden Dániában elhullott és lelőtt vaddisznónál elvégzik az ASP vizsgálatot, de az ismeretlen eredetű állatoknál nem.

Ha egy ilyen vizsgálat eredménye váratlanul pozitív lenne, azt Dániának azonnal jelentenie kellene az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), és ezt követően már dán esetnek minősülne.
Nagyon nehéz lenne megmagyarázni aztán már a világnak, hogy Dániában nincs afrikai sertéspestis fertőzés. Az ország sertéstenyésztése a tét.
 
Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.