Back to top

Bringák, britek, Balaton

A „balatoni csoda” – nincs mit ezen csodálkozni – egy angol családot is rabul ejtett. Azonban a Booth família több, mint egyszerű turisták Balatonfőkajáron. A kerékpározás szerelmeseiként a helyi közösség életéből is kiveszik a részüket. Ezúttal elhunyt családtagjuk emlékére egy ingyenesen használható kerepárszerelő-állomást adtak át a településen.

Mi magyarok tudjuk, hogy milyen mesés a Balaton – évszaktól függetlenül. Nem véletlen, hogy évszázadok óta kicsik és nagyon, hírességek és hétköznapi emberek kedvenc állomása. Művészeknek múzsája, gyógyulni vágyók orvossága, természetbarátok társa.

Ezek az érzések pedig határokon átívelnek, így érthető, ha a Balaton mellé érkező külhoniakat is elcsábítja a „balatoni csoda”.

A Booth családdal is ez történt. Egy magyar barátjuk invitálására érkeztek a kis balatoni településre, Balatonfőkajárra. A család azóta szívén viseli a környék sorsát és élvezik a helyiek vendégszeretetét, a borvidék áldásait, a Balaton pihentető közelségét.

Csütörtökön, október 31-én ennek a csodálatos kapcsolatnak állítottak emléket azzal, hogy átadták a Zöld Macska presszó előtt azt a kerepárszerelő-állomást, melyet minden pórul járt kerékpározó ingyenesen igénybe vehet. Ezzel is szeretnének bekapcsolódni a Balaton körüli kerékpárút vérkeringésébe.

Az állomás átadóján részt vett Forró Zsolt, a település polgármestere és Király Károly Balatonfőkajár alpolgármestere is számos barát és támogató mellett.

Az állomást a család nevében Ashley Booth adta át, aki beszédében kitért arra is, hogy nem véletlenül halottak napját választották az avatásra. Keserédes ünnepi megemlékezésében kifejtette:

"Graham, a bátyám 2011-ben érkezett a faluba. Épp csak felépült betegségéből – rákkal küzdött – és úgy gondoltuk, a magyar klíma segíteni fog abban, hogy megerősödjön. Így is történt.

A barátságos vidék, a helybéliek vendégszeretete, a Balaton közelsége, a csodás kerékpártúrák, a finom borok mind hozzájárultak ahhoz, hogy teljesen felépüljön a betegségéből.

Sőt építészként belevágott egy ház felújításába is a faluban. Nyaranta örömmel mutatta meg a környéket angol ismerőseinknek és azt tervezte, hogy egyszer egy biciklis-paradicsomot létesít a környéken.

Graham imádott kerékpározni, és szerette volna körbetekerni a Balatont barátaival, családtagjaival, de sajnos ezt az álmát már nem tudta megvalósítani.

A környék iránti elhivatottsága és mozgás szeretete azonban tovább él ezzel az kerepárszerelő-állomással, melyet a kedvenc helye a Zöld Macska presszó előtt állítottunk fel,

ahol megannyi boldog órát töltött, ahonnan számos kerepártúrára indult és ahova megérkezett barátaival. Mert mindig egy cél lebegett a szeme előtt: minél több embert megismertetni a „balatoni csodával”.

Köszönjük a településnek, barátainknak, a község vezetőinek, a kerékpározás szerelmeseinek és Zöld Macska barátainak, hogy ez az állomás megvalósulhatott."

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Szüreti jelentés: Mór megtette kötelességét

A Móri borvidék közel 600 hektár területű, amiből szüreti jelentést az elmúlt évekhez hasonlóan közel 450 hektárról várnak.

Haltermelők: bővült a halválaszték, az árak változatlanok

Nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a kiváló minőségű halat a tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni.

Kutatók értékelték a tőzegmentes kertészet fejlődési irányát

A Coventry Egyetem egy kimutatást készített arról, hogy az Egyesült Királyság kertészeti tevékenysége milyen eredményeket tud felmutatni a tőzegmentes növénytermesztés területén. A brit kormány évek óta elkötelezett a tőzegfelhasználás csökkentése mellett.

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Megkezdődött a madáretetési szezon

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is - olvasható a Magyar Madártani Egyesület közleményében.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.