Back to top

Húsmarha szeminárium Gödöllőn - ezúttal is a gyakorlatra koncentrálva

Október végén ismét megrendezte az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Gödöllőn a húsmarha szemináriumot. S noha az összes húsmarhával foglalkozó szervezet és egyesület is ezekben a hetekben tartotta meg saját konferenciáit, ráadásul ilyenkorra esik a gazdák egyik legfontosabb feladata, a borjúválasztás is, az érdeklődés hiányára ezúttal sem panaszkodhattak a szervezők.

Nagyon érdekes, és időszerű témák kerültek ismét sorra a gödöllői Tudástranszfer-központban. A szervezők a februári húsmarha fórum sikerén felbuzdulva arra gondoltak, hogy elindítanak egy oktató, interaktív jellegű szeminárium sorozatot, amelynek keretében, egymásra épülve, sorra veszik az aktuális témákat.

A szervezők számára a kezdetektől fontos cél volt, hogy gyakorlatorientált témákról szóljanak az előadások, és a gazdálkodóknak legyen lehetőségük feltenni és megbeszélni kérdéseiket az adott témák legkiválóbb szakembereivel, kutatóival, oktatóival.

Mindenkit bátorítottak, hogy kérdezzenek, hiszen nagyon sok érdemi információ derülhet ki a kérdésekből is, és számos ötletet, praktikát leshetnek egymástól is el a termelők. Nos, a februári rendezvénynek is ez volt a kulcsa, és biztos vagyok benne, hogy akik a sok munka mellett időt szakítottak arra, hogy elmenjenek a szerdai húsmarhás fórumra, azok nem hagyják ki a következőket sem. Itt tényleg olyan információkat szerezhettek, ami a napi munkájukban nagy segítség lehet.

Vass Péter előadása előtt még köszöntik a szervezők, Mozsgai József és Orosz Szilvia a résztvevőket
Dr. Vass Péter a téli időszakban megjelenő állategészségügyi problémákról, a tetvek, atkák, baktériumok és vírusok okozta fertőzésekről, az ellenük való védekezésről és a megelőzési lehetőségekről tartott nagyon színes, a téma ellenére is nagyon szórakoztató előadást.

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezetője a nemzetközi és a hazai kereskedelem sokszor áttekinthetetlennek tűnő folyamataiba avatta be a jelenlévőket, míg Szűcs Márton az üszők leválogatásának szempontjait mutatta be.

Ezek mind értékelendő szempontok a tenyészállatok kiválasztásánál
A Limousin és Blonde d' aquitaine Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója ábrák, képek segítségével mutatta be mire figyeljenek a termelők, melyek a legfontosabb szempontok, amik alapján eldönthetik, hogy az adott üszőt tenyészállatnak válasszák-e vagy hizlalásra kerüljön.

Orosz Szilvia, ÁT Kft. Takarmányozási Igazgatóságtól két témával is készült a mostani alkalomra, és a jelen lévők dönthették el, melyiket válasszák.

A takarmányozási igazgató egyik előadásának témája kifejezetten a húsmarha szemszögéből vizsgált tömegtakarmányok összeállításáról szólt, amelyben a legújabb, 2019. júliusi kutatási eredmények is helyet kaptak már,

és felajánlotta, hogy a ha inkább a betakarítás-technológiáról (a szénakészítés, bálaszilázs előnyeiről, hátrányairól) szeretnének hallani, akkor erről fog beszélni. Ezúttal a gazdák az új típusú takarmányokról szóló előadást kérték, amely olyan stratégiát, praktikákat mutatott be, amelyek a klímaváltozás hatásaira adhatnak megvalósítható, a gyakorlatban is már bizonyított takarmányozási megoldásokat. Már csak azért is jó választásnak bizonyult ez a téma, mert nagyon jó tippeket kaptak a gazdák ahhoz, hogy a téli hónapok alatt átgondolhassák, mi kerüljön a földbe majd márciusban.

Tasi Julianna témái mindig nagy aktivitást váltanak ki a gazdákból
Orosz Szilvia ígéretet tett a jelenlévőknek arra, hogy a másik témára is sort kerít még a betakarítási időszak előtt, várhatóan a következő, februári szemináriumon.

Ugyancsak nagyon időszerű témát választott a Szent István Egyetem docense, Tasi Julianna. A professzor asszony az ősz végi gyepápolásról, a trágyakijuttatásról, tisztító kaszálásról tartott előadása ezúttal is igazi fórummá vált, a gyepgazdálkodáshoz minden alkalommal sok-sok kérdés társul, amiket Tasi Julianna soha sem hagy megválaszolatlanul.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melyik állat alszik a legkevesebbet?

Nagyon eltérő az állatok alvási ideje. Van amelyik szinte egész nap alszik, de olyan is akad, aki beéri tíz perc pihenéssel. A legkevesebbet alvó állatok listája nem csak a kevés alvásidő miatt érdekes.

Hazai méhlegelők - Nyári aszpektus fás hordásnövényei

A fehér akác virágzása után a legfontosabb fás hordásnövényeink a hársak. A nemzetségük mintegy negyven fajából nálunk három őshonos: a kislevelű hárs (Tilia cordata), a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) és az ezüst hárs (Tilia tomentosa). E három hársfaj együttes területaránya a hazai erdők körülbelül 1%-a.

Itt vetőmag, ott zöldtrágya

A Multi Mag Debrecen Kft. exportcélú vetőmag termeltetésével foglalkozik. Az éves árbevételük körülbelül 1 milliárd forint, de ez évről évre változik. Pál Kutas Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, forgalmuk attól függ, hogy az adott esztendőben mekkora igénnyel jelentkeznek a vevők.

A digitalizáció alkalmazása nélkül nem lehet sikeres az agrárium

A magyar agrárium sikerét tradícióink megóvása, a kiemelkedő szakmai tudás és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja. A 21. század mezőgazdasága, a termeléstől a feldolgozáson át nagymértékben a tudományok és technológiák fejlődésén, azok alkalmazásán múlik – fogalmazott a III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Konferencián elhangzott köszöntőjében az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Megéri többet áldozni az állatjólétre?

Keresik-e a vevők a magasabb élelmiszerbiztonsági és állatjóléti követelményeknek eleget tevő gazdálkodók termékeit? Hajlandók többet fizetni értük? Kik azok, akiknek a vásárlás során hívó szó a „boldog csirke”, a fiatalabbak vagy az idősebbek, a nagy városokban élők, a magasabb végzettségűek? Ilyen kérdésekre keresték a választ a tajvani Chaoyang Műszaki Egyetem kutatói a közel múltban.

Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

Ha az gondoljuk, hogy a western világának alkonyával eltűntek a Vadnyugat lovai a napi használatból, tévedünk. Nem is kell messzire utaznunk, ha látni akarjuk, hogy miként lehet lasszóval befogni, terelni a pusztában szabadon élő marhát.

Tudományos generációk találkozása a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem tradicionális rendezvényét, a Szent István Előadást idén dr. Csányi Sándor professzor, a Vadvilág Megőrzési Intézet igazgatója tiszteletére rendezték meg Gödöllőn. Az Egyetem vezetősége minden évben olyan professzort kér fel az ünnepélyes esemény megtartására, akinek kiemelt munkássága és szaktekintélye méltó a Szent István Egyetem küldetéséhez és hagyományaihoz.

Bőrmasszázs teheneknek

Sok gazda nemcsak a mezőgazdasági tevékenység egyik fontos alappillérének tartja, hanem hasznos társnak is tekintik az állatokat. Ezért akár kényeztetni is hajlandó azokat.

Kivezették a kukoricát

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában október 21-től 43 800 forint/tonnáért jegyezték a takarmánykukoricát 2019. novemberi lejáratra, majd 29-én 100 forinttal, 43 900 forint/tonnára emelkedett. Október 30-án egyetlen szerződést kötöttek rá, és október 31-én 43 840 forint/tonna áron kivezették a jegyzését.

A kormány 100 millió forinttal segíti a kóbor ebek ivartalanítását

Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, melyet a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a legelfogadhatóbb módon csökkenteni. A kormány elkötelezett amellett, hogy a programnak köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezzünk az állatvédelem és a felelős állattartás terén.