Back to top

Húsmarha szeminárium Gödöllőn - ezúttal is a gyakorlatra koncentrálva

Október végén ismét megrendezte az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Gödöllőn a húsmarha szemináriumot. S noha az összes húsmarhával foglalkozó szervezet és egyesület is ezekben a hetekben tartotta meg saját konferenciáit, ráadásul ilyenkorra esik a gazdák egyik legfontosabb feladata, a borjúválasztás is, az érdeklődés hiányára ezúttal sem panaszkodhattak a szervezők.

Nagyon érdekes, és időszerű témák kerültek ismét sorra a gödöllői Tudástranszfer-központban. A szervezők a februári húsmarha fórum sikerén felbuzdulva arra gondoltak, hogy elindítanak egy oktató, interaktív jellegű szeminárium sorozatot, amelynek keretében, egymásra épülve, sorra veszik az aktuális témákat.

A szervezők számára a kezdetektől fontos cél volt, hogy gyakorlatorientált témákról szóljanak az előadások, és a gazdálkodóknak legyen lehetőségük feltenni és megbeszélni kérdéseiket az adott témák legkiválóbb szakembereivel, kutatóival, oktatóival.

Mindenkit bátorítottak, hogy kérdezzenek, hiszen nagyon sok érdemi információ derülhet ki a kérdésekből is, és számos ötletet, praktikát leshetnek egymástól is el a termelők. Nos, a februári rendezvénynek is ez volt a kulcsa, és biztos vagyok benne, hogy akik a sok munka mellett időt szakítottak arra, hogy elmenjenek a szerdai húsmarhás fórumra, azok nem hagyják ki a következőket sem. Itt tényleg olyan információkat szerezhettek, ami a napi munkájukban nagy segítség lehet.

Vass Péter előadása előtt még köszöntik a szervezők, Mozsgai József és Orosz Szilvia a résztvevőket
Dr. Vass Péter a téli időszakban megjelenő állategészségügyi problémákról, a tetvek, atkák, baktériumok és vírusok okozta fertőzésekről, az ellenük való védekezésről és a megelőzési lehetőségekről tartott nagyon színes, a téma ellenére is nagyon szórakoztató előadást.

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezetője a nemzetközi és a hazai kereskedelem sokszor áttekinthetetlennek tűnő folyamataiba avatta be a jelenlévőket, míg Szűcs Márton az üszők leválogatásának szempontjait mutatta be.

Ezek mind értékelendő szempontok a tenyészállatok kiválasztásánál
A Limousin és Blonde d' aquitaine Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója ábrák, képek segítségével mutatta be mire figyeljenek a termelők, melyek a legfontosabb szempontok, amik alapján eldönthetik, hogy az adott üszőt tenyészállatnak válasszák-e vagy hizlalásra kerüljön.

Orosz Szilvia, ÁT Kft. Takarmányozási Igazgatóságtól két témával is készült a mostani alkalomra, és a jelen lévők dönthették el, melyiket válasszák.

A takarmányozási igazgató egyik előadásának témája kifejezetten a húsmarha szemszögéből vizsgált tömegtakarmányok összeállításáról szólt, amelyben a legújabb, 2019. júliusi kutatási eredmények is helyet kaptak már,

és felajánlotta, hogy a ha inkább a betakarítás-technológiáról (a szénakészítés, bálaszilázs előnyeiről, hátrányairól) szeretnének hallani, akkor erről fog beszélni. Ezúttal a gazdák az új típusú takarmányokról szóló előadást kérték, amely olyan stratégiát, praktikákat mutatott be, amelyek a klímaváltozás hatásaira adhatnak megvalósítható, a gyakorlatban is már bizonyított takarmányozási megoldásokat. Már csak azért is jó választásnak bizonyult ez a téma, mert nagyon jó tippeket kaptak a gazdák ahhoz, hogy a téli hónapok alatt átgondolhassák, mi kerüljön a földbe majd márciusban.

Tasi Julianna témái mindig nagy aktivitást váltanak ki a gazdákból
Orosz Szilvia ígéretet tett a jelenlévőknek arra, hogy a másik témára is sort kerít még a betakarítási időszak előtt, várhatóan a következő, februári szemináriumon.

Ugyancsak nagyon időszerű témát választott a Szent István Egyetem docense, Tasi Julianna. A professzor asszony az ősz végi gyepápolásról, a trágyakijuttatásról, tisztító kaszálásról tartott előadása ezúttal is igazi fórummá vált, a gyepgazdálkodáshoz minden alkalommal sok-sok kérdés társul, amiket Tasi Julianna soha sem hagy megválaszolatlanul.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

A gazdákon is múlik a nagy ragadozó madaraink sorsa

Felemelő látvány, mikor egy bő két méter szárnyfesztávolságú rétisas száll a magasban – ezzel nem mondunk újat. Ugyanakkor az is tény: volt idő, amikor a felelőtlen emberi tevékenység következményeképp csodaszámba ment, ha az ember megpillanthatott Magyarországon egy-egy példányt. Noha a ragadozó madaraink száma napjainkban lassan emelkedő tendenciát mutat, ez könnyen a visszájára fordulhat.

Krokodil a háznál?!

A krokodilfélék beszerzése elvileg nem jár nagy kiadással, ha közönséges fajokból szeretnénk vásárolni. Már csak azért sem, mert trópusi telepeken nagyüzemi módon is tenyésztik őket. Hazánkban a fajok nagy részét csak intézményes keretek között lehet legálisan tartani. Ez alól kivétel a tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) és a két törpekajmánfaj (Paleosuchus palpebrosus, P. trigonatus).

Egyelőre csak néhány megyében látványos mértékű a vaddisznógyérítés

Bár pontos adatok nincsenek, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megállítására elrendelt vaddisznógyérítés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint folyik, és a vadászok, valamint a házisertés-tartók kártalanítására már több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki.

Rekord részvétel a bio-vásáron

Február 12-15. között rendezik meg minden korábbit meghaladó kiállítói érdeklődés mellett Nürnbergben a bio-élelmiszerek idei BioFach és a természetes kozmetikumok Vivaness szakkiállítását. A rendezvényt dr. Jane Goodall, neves brit magatartáskutató és környezetvédelmi aktivista nyitotta meg.