Back to top

Ehető védőpajzsot tesztelnek

Egyelőre trópusi gyümölcsökön tesztel a németországi Rewe csoport egy speciális bevonatot, ami megvédené a termékeket az áruházi lét alatt elkerülhetetlen sérülésektől, egyben a frissességüket is segítene tovább megőrizni. A cukorból, cellulózból és növényi olajokból összeállított bevonat porlasztással vagy bemerítéssel kerülhet a gyümölcsök felszínére.

Fotó: iwaro /Pixabay
A Fruchthandel Magazin online kiadásában olvasható rövid beszámoló szerint a Rewe csoport az első élelmiszer-kiskereskedelmi lánc Németországban, amelyik ezzel a speciális bevonattal kísérletezik. Azt szeretnék kideríteni, hogy mérsékelhetők-e, és ha igen, milyen mértékben az áruházi veszteségek. Elsőként lime típusú citromokkal, avokádóval, mangóval és pomelóval próbálják ki a brit AgriCoat NatureSeal termékét, amely azon az elven működik, hogy

több szén-dioxidot enged át, mint amennyi oxigént, ezáltal a gyümölcs közvetlen közelében egyfajta módosított légtér, az ULO tárolókhoz hasonló környezet jön létre.

A bevonat természetesen ehető és megfelel minden ide vonatkozó előírásnak. A gyártó állítása szerint a termék használatával dupla ideig őrzik meg a szedéskori frissességüket a gyümölcsök.

Az USA-ban és Nagy-Britanniában már sikeres kísérletek sora bizonyította, hogy érdemes foglalkozni a termékkel. A németországi tesztek első alanyai egyelőre még csak a Rewe lánc raktáraiban vannak, de

ha az eredmény meggyőző, akkor egyes, kiválasztott Rewe és Penny üzletekben folytatódhat a vizsgálat,

adott esetben több gyümölcsfaj bevonásával is – idézi Rewe közleményét a fruchthandel.de portál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.