Back to top

Ehető védőpajzsot tesztelnek

Egyelőre trópusi gyümölcsökön tesztel a németországi Rewe csoport egy speciális bevonatot, ami megvédené a termékeket az áruházi lét alatt elkerülhetetlen sérülésektől, egyben a frissességüket is segítene tovább megőrizni. A cukorból, cellulózból és növényi olajokból összeállított bevonat porlasztással vagy bemerítéssel kerülhet a gyümölcsök felszínére.

Fotó: iwaro /Pixabay
A Fruchthandel Magazin online kiadásában olvasható rövid beszámoló szerint a Rewe csoport az első élelmiszer-kiskereskedelmi lánc Németországban, amelyik ezzel a speciális bevonattal kísérletezik. Azt szeretnék kideríteni, hogy mérsékelhetők-e, és ha igen, milyen mértékben az áruházi veszteségek. Elsőként lime típusú citromokkal, avokádóval, mangóval és pomelóval próbálják ki a brit AgriCoat NatureSeal termékét, amely azon az elven működik, hogy

több szén-dioxidot enged át, mint amennyi oxigént, ezáltal a gyümölcs közvetlen közelében egyfajta módosított légtér, az ULO tárolókhoz hasonló környezet jön létre.

A bevonat természetesen ehető és megfelel minden ide vonatkozó előírásnak. A gyártó állítása szerint a termék használatával dupla ideig őrzik meg a szedéskori frissességüket a gyümölcsök.

Az USA-ban és Nagy-Britanniában már sikeres kísérletek sora bizonyította, hogy érdemes foglalkozni a termékkel. A németországi tesztek első alanyai egyelőre még csak a Rewe lánc raktáraiban vannak, de

ha az eredmény meggyőző, akkor egyes, kiválasztott Rewe és Penny üzletekben folytatódhat a vizsgálat,

adott esetben több gyümölcsfaj bevonásával is – idézi Rewe közleményét a fruchthandel.de portál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a budapesti piacokon a Nébih

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Együttműködési megállapodást kötött a NAK és az MNGSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

Mi legyen a sok eladatlan kígyóuborkával? A belgák ezt találták ki

A flamand mezőgazdasági kutatóintézetben kidolgoztak egy módszert arra, hogy hogyan lehetne levezetni az uborkafölösleget.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.