Back to top

Életmentő tanácsok az őszi tereprendezéshez

Az ősz beköszöntével sokan ragadnak kerti szerszámokat, s kezdenek környezetük rendezésébe. Noha egyre csak közelednek a téli hónapok is, érdemes a munkákat átgondoltan végezni, hiszen ezzel számos – sok esetben „észrevétlen” – élőlény életben maradását is biztosíthatjuk. Alább az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek tanácsait olvashatják.

A vizes élőhelyek – köztük a kerti tavak vagy éppen az Őrségben gyakori tókák – takarításának, a belehullott avar, az iszap, a sűrű növényzet eltávolításának megfelelő időzítése kulcsfontosságú a benne lévő élővilág kímélete és megőrzése szempontjából. E munkálatok elvégzésére az október végi, november eleji időszakot tartjuk a leginkább alkalmasnak a védett kétéltűek szempontjából. Előnyös, ha a kikerülő iszapot, növényzetet rövid ideig a parton hagyjuk, hogy az esetlegesen velük kimert élőlények visszajuthassanak a vízbe. A vizes élőhelyek kialakításának is ez a legoptimálisabb időszaka, hiszen így az őszi esők és a téli hóolvadék kellő vízmennyiséget tud majd biztosítani a vizek tavaszi benépesítéséhez. Az árkok – különösképp a vizet hosszabb időn át megtartó vizesárkok – takarításával is hasonló a helyzet; természetvédelmi szempontból szintén az őszi időszak kedvező e munkák elvégzésére.

Sárgahasú unka lapul a menedékét jelentő pocsolyában
Fotó: Havas Márta
S ha már árok, akkor az út karbantartásáról se feledkezzünk meg. Az őrségi agyagos talajon – de nincs ez másképp az ország egyéb vidékein sem –, ha a földutakon való közeledés sáros, puha talajviszonyok mellett történik, akkor bizony

jelentős mélységű kerékcsapák keletkezhetnek a traktorok, de akár a terepjárók után is. Ezek aztán vízzel megtelve számos védett fajnak is otthont adhatnak

– köztük a sárgahasú unkának vagy éppen a pettyes gőtének. Tagadhatatlan: az út a közlekedés színtere, s ahhoz, hogy járható legyen, el kell igazítani. A kerékcsapák elegyengetése, feltöltése előtt azonban mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a tevékenység nem károsítja-e a védett fajokat, illetve azok élőhelyét. Ha a vizes élőhelyen már petéket, vagy akár kifejlett egyedeket találunk, akkor vagy gondoskodni kell azok maradéktalan kimentéséről, vagy csak a téli időszakban, illetve kiszáradt állapotban lehet betemetni azt. 

A zöldike erdőkben, parkokban és kertekben is megtalálható
Fotó: Havas Márta
A bokros, cserjés, fiatal fákkal tűzdelt területek különösen fontos élőhelyek elsősorban a bokorlakó, földön fészkelő védett madárfajok számára,

vagy éppen olyan kisemlősöknek, mint a mogyorós pele. A bokorsávokat alkotó kökény vagy galagonya ritka lepkefajok tápnövénye, ezért ha szükségessé válik e területek tereprendezése, irtása, akkor azt mindenképpen úgy kell időzíteni, hogy az élővilág számára a legkisebb zavarást okozza. Bár az élőhely megszűnése ilyenkor elkerülhetetlen, biztosítanunk kell a védett fajok egyedeinek és utódainak új élőhelyre történő költözésének esélyét. Éppen ezért a munkálatokat az őszi, vagyis a fiókák felnevelését követő, de a téli bevackolást megelőző időszakban a leginkább optimális elvégezni. Itt meg kell említenünk a már kivágott, levágott ágkupacok végleges eltávolítását is, amelyet nagyon körültekintően kell elvégeznünk, mert azok a többi közt sünök téli búvóhelyéül, a madarak számára a nyári időszakban költőhelyül szolgálhatnak.

Ha égetünk, ha aprítékolunk, azt mindenképp az őszi időszakban, és csak a kupacot átrakva végezzük el. Az idős fák kivágásánál szintén figyelembe kell venni, hogy az év jelentős részében sok állatcsoport számára fészkelő-, búvó- és táplálkozóhelyet jelentenek.

Egyes odúlakú madárfajok már márciusban megkezdik fészkelésüket, így a fiókanevelés – akár másodköltés esetében is – általában nyár közepére befejeződik. Mivel a madarak egyes fafajok termését is fogyasztják, így ajánlatos a fák kivágását a téli hónapokra időzíteni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kora tavaszi virágpompa a Kiskunságban

Az enyhe tél következtében számos növényfaj a megszokotthoz képest korábban borul virágba. Nincs ez másképp a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területein sem, ahol a többi közt hazánk legnagyobb egyhajúvirág-állományát is megcsodálhatjuk.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.

A gazdákon is múlik a nagy ragadozó madaraink sorsa

Felemelő látvány, mikor egy bő két méter szárnyfesztávolságú rétisas száll a magasban – ezzel nem mondunk újat. Ugyanakkor az is tény: volt idő, amikor a felelőtlen emberi tevékenység következményeképp csodaszámba ment, ha az ember megpillanthatott Magyarországon egy-egy példányt. Noha a ragadozó madaraink száma napjainkban lassan emelkedő tendenciát mutat, ez könnyen a visszájára fordulhat.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

AM: gyarapodott a hazai túzokállomány

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett.

EGERERDŐ Zrt.: szakmai partner az erdőtelepítésben és fásításban

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium koordinálásával jelentős terveket fogalmazott meg hazánk fával borított területeinek növelése érdekében, azzal a céllal, hogy hatékony választ tudjunk adni a klímaváltozás által jelentett kihívásokra.

Kutató: a jövőben is számítani kell a Balaton algásodására

A Balaton tavaly nyár végi algásodása a globális klímaváltozás következménye, de hozzájárult az új vízszint-szabályozási rend is, így az idén és a jövőben is számítani kell hasonló vízvirágzásra – számolt be Istvánovics Vera a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja egy friss elemzés eredményéről.

Tizenhárom százalékkal csökkentette az alumínium italdobozok súlyát a Coca-Cola Magyarország

Tizenhárom százalékkal csökkentette az alumínium italdobozok súlyát a Coca-Cola Magyarország, az országban gyártott és 19 országban forgalmazott dobozos üdítőitalok csomagolásához a cég 2020-tól éves szinten mintegy 170 tonnával kevesebb alumíniumot használ fel, csökkentve a gyártás és a szállítás során fellépő környezeti terhelést - közölte az MTI-vel a társaság.