Back to top

Megijedtek a gyorséttermek kalóriaadataitól

Kisebb kalóriatartalmú rendeléseket adtak le a fogyasztók a gyorséttermeknek azok után, hogy azok közzétették a termékeik energiatartalmát Texas és Mississippi államban – írja az NBCnews.com. A lap hozzáteszi: a hatás nem tartott sokáig.
Összességében mintegy 60 kalóriával tartalmazott kevesebb energiát egy-egy rendelés azt követően, hogy a két amerikai tagállamban kötelező lett feltüntetni a kalóriaértékeket minden termék esetében – áll egy most közzétett tanulmányban.

Fotó: projectbestlife
Ez négy százalékos csökkenésnek felel meg, és főleg abból adódik, hogy a vásárlók nem adtak hozzá bizonyos extrákat a rendelésükhöz, például lemondtak a plusz sült krumpliról, vagy a desszertekről.

Egy évvel később azonban már a csökkenés mértéke csupán 23 kalória volt. A rendeléseket ráadásul gyakran több emberre adják le, vagyis a hatás még kisebb lehet.

A kapott értékek ezen felül átlagok, vagyis bizonyos emberek nagyobb mértékben igyekeztek megtartóztatni magukat, másokra viszont egyáltalán nem hatott a kalóriatáblázat – állítja a tanulmány társszerzője Joshua Petimar. A Harvard's School of Public Health munkatársa: az erősebb hatás csak rövidebb távon érvényesül, míg hosszabb távon csak nagyon kis eredménnyel járt a lépés.

A kalóriatáblázatok nyilvánossá tétele egy lépés az elhízás elleni küzdelemben, amely egyre aggasztóbb mértéket ölt a fejlett világban, és Magyarországon is kirívó közegészségügyi probléma. Az egészséges étrendbe ugyan néha belefér a gyorséttermi koszt is, ám a legjobb valóban az, ha mérsékeljük a cukor, a só és a zsír bevitelét, és lehetőleg minél több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Különösen a mediterrán diéta követése jelent nagy előnyt az egészségre nézve – állítják a kutatók.
Forrás: 
nbcnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.