Back to top

Megijedtek a gyorséttermek kalóriaadataitól

Kisebb kalóriatartalmú rendeléseket adtak le a fogyasztók a gyorséttermeknek azok után, hogy azok közzétették a termékeik energiatartalmát Texas és Mississippi államban – írja az NBCnews.com. A lap hozzáteszi: a hatás nem tartott sokáig.
Összességében mintegy 60 kalóriával tartalmazott kevesebb energiát egy-egy rendelés azt követően, hogy a két amerikai tagállamban kötelező lett feltüntetni a kalóriaértékeket minden termék esetében – áll egy most közzétett tanulmányban.

Fotó: projectbestlife
Ez négy százalékos csökkenésnek felel meg, és főleg abból adódik, hogy a vásárlók nem adtak hozzá bizonyos extrákat a rendelésükhöz, például lemondtak a plusz sült krumpliról, vagy a desszertekről.

Egy évvel később azonban már a csökkenés mértéke csupán 23 kalória volt. A rendeléseket ráadásul gyakran több emberre adják le, vagyis a hatás még kisebb lehet.

A kapott értékek ezen felül átlagok, vagyis bizonyos emberek nagyobb mértékben igyekeztek megtartóztatni magukat, másokra viszont egyáltalán nem hatott a kalóriatáblázat – állítja a tanulmány társszerzője Joshua Petimar. A Harvard's School of Public Health munkatársa: az erősebb hatás csak rövidebb távon érvényesül, míg hosszabb távon csak nagyon kis eredménnyel járt a lépés.

A kalóriatáblázatok nyilvánossá tétele egy lépés az elhízás elleni küzdelemben, amely egyre aggasztóbb mértéket ölt a fejlett világban, és Magyarországon is kirívó közegészségügyi probléma. Az egészséges étrendbe ugyan néha belefér a gyorséttermi koszt is, ám a legjobb valóban az, ha mérsékeljük a cukor, a só és a zsír bevitelét, és lehetőleg minél több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Különösen a mediterrán diéta követése jelent nagy előnyt az egészségre nézve – állítják a kutatók.
Forrás: 
nbcnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá.

Több mint harmadával nőtt az online vásárlások összértéke egy felmérés szerint

A tavalyi azonos időszakhoz képest a második negyedévben 34 százalékkal nőtt, és elérte a 188 milliárd forintot az online vásárlások összege Magyarországon - derül ki a Jófogás internetes kereskedelmi portál, és a GKI Digital tanácsadó cég csütörtökön közölt összesítéséből.

Hogyan fagyasszuk jól a gombát?

Az idén csapadékos nyárral jelentkezett a természet. Nézzük a jó oldalát, ez sok gombát jelent! Sokan nem fagyasztják, mert tartanak attól, hogy kiolvadás után az állaga megváltozik. De vannak praktikák, amivel ez megelőzhető.

Ételallergia, élelmiszeradományozás, higiénia - változik a szabályozás

Változnak a közeljövőben az európai uniós élelmiszerhigiéniai szabályozások. A módosítások az élelmiszer-biztonság erősítését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését célozzák, egyben támogatják a jótékony célú élelmiszer-adományozásokat. Ugyancsak cél az egyre gyakoribb ételallergiák elleni küzdelem, az élelmiszer-ellátási lánc során a keresztszennyeződések kiküszöbölése.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.