Back to top

Banán, banán, és… mi is még?

Ecuador lesz a februári Fruit Logistica partnerországa, a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs kereskedelmi találkozóján ez pedig hatalmas lehetőség egy országnak, hogy bemutassa színes exportpalettáját és új külkereskedelmi kapcsolatokat építsen. De vajon csak sztereotípia, vagy tényleg igaz, hogy Ecuador = banán?

A globális frisszöldség-biznisz legnagyobb találkozóján az Andok hegyein elterülő Ecuador komoly múltú agrárországként, nemzetközi rutinnal rendelkező, sokoldalú és fenntartható zöldség-gyümölcs termesztést felmutatni képes exportőrként fog bemutatkozni – olvasható a Fruit Logistica sajtóközleményében.

A 2019-es Fruit Logisticán írta alá a partnerországi megállapodást Xavier Enrique Lazo Guerrero, Ecuador agrárminisztere (balra), valamint dr. Christian Göke, a Messe Berlin igazgatótanácsának elnöke
Fotó: Messe Berlin

Igen nagy lehetőség ez, hiszen több tízezer (tavaly majdnem 80 ezer) látogató keresi fel a berlini szakvásárt, ahol mindig extra programokkal, jól szervezett bemutatkozási lehetőségekkel, külön pavilonnal támogatják meg a partnerországot, és a kiemelt sajtófigyelem is garantált.

De mit is kell tudnunk Ecuadorról? Mármint azon kívül, ami körülbelül mindenkinek elsőre eszébe jut róla, vagyis, hogy ők látják el Európát banánnal. Nos, a sajtóközleményből az derül ki, hogy

nem jár messze a valóságtól, aki a banánnal azonosítja az ország gyümölcstermesztését,

Sárkánygyümölcs is terem exportképes minőségben és mennyiségben
Fotó: Lebensmittelfotos / Pixabay
ugyanis míg különféle banánokból millió tonnás nagyságrendű az exportjuk, addig a képzeletbeli dobogó második helyét elfoglaló ananászból a százas nagyságrendet sem éri el, vagyis tízezerszeres a különbség a banán és minden más között. Egész pontosan így nézett ki a ranglista a 2014–2018-as időszakban: banán (6 millió tonna), főzőbanán (212 tonna), bébibanán (139 tonna), ananász (81 tonna), brokkoli (74 tonna), és mangó (60 tonna).

Ez az egyoldalúság változhat meg, ha sikerrel kihasználják a világtalálkozó adta lehetőségeket

az ország potenciális exportőrei. Mert valójában terem náluk exportképes szőlő, papaya, ananász, avokádó, de még olyan egzotikumok is, mint a sárkánygyümölcs, a graviola, a tamarillo vagy a mortiño, vagyis andoki áfonya. Aki február 5–7. között Berlinbe látogat, maga is megkóstolhatja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

A vártnál erősebben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban júliusban

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban júliusban az előző hónaphoz képest, de a termelői infláció így is nyomott maradt, miközben a jelek szerint a gazdaság a korábban gondoltnál lassabban lábal ki a koronavírus-járvány által okozott recesszióból.

Nagy közös koccintás a Vajdahunyadvárban

A BorÉRT Turisztikai Egyesület a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésével augusztus 29-én, szombaton rendezi a Koccintás 2020, valamint a 10. Magyar Bor Napja záróeseményét a városligeti Vajdahunyadvárban. Kiállítói helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, de egyelőre várják az érdeklődő borászatok jelentkezését. A kiállítói részvétel feltétele egy karton bor.

Szellemi Tulajdon Hivatala: nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása

Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.