A globális frisszöldség-biznisz legnagyobb találkozóján az Andok hegyein elterülő Ecuador komoly múltú agrárországként, nemzetközi rutinnal rendelkező, sokoldalú és fenntartható zöldség-gyümölcs termesztést felmutatni képes exportőrként fog bemutatkozni – olvasható a Fruit Logistica sajtóközleményében.
Igen nagy lehetőség ez, hiszen több tízezer (tavaly majdnem 80 ezer) látogató keresi fel a berlini szakvásárt, ahol mindig extra programokkal, jól szervezett bemutatkozási lehetőségekkel, külön pavilonnal támogatják meg a partnerországot, és a kiemelt sajtófigyelem is garantált.
De mit is kell tudnunk Ecuadorról? Mármint azon kívül, ami körülbelül mindenkinek elsőre eszébe jut róla, vagyis, hogy ők látják el Európát banánnal. Nos, a sajtóközleményből az derül ki, hogy
nem jár messze a valóságtól, aki a banánnal azonosítja az ország gyümölcstermesztését,
ugyanis míg különféle banánokból millió tonnás nagyságrendű az exportjuk, addig a képzeletbeli dobogó második helyét elfoglaló ananászból a százas nagyságrendet sem éri el, vagyis tízezerszeres a különbség a banán és minden más között. Egész pontosan így nézett ki a ranglista a 2014–2018-as időszakban: banán (6 millió tonna), főzőbanán (212 tonna), bébibanán (139 tonna), ananász (81 tonna), brokkoli (74 tonna), és mangó (60 tonna).
Ez az egyoldalúság változhat meg, ha sikerrel kihasználják a világtalálkozó adta lehetőségeket
az ország potenciális exportőrei. Mert valójában terem náluk exportképes szőlő, papaya, ananász, avokádó, de még olyan egzotikumok is, mint a sárkánygyümölcs, a graviola, a tamarillo vagy a mortiño, vagyis andoki áfonya. Aki február 5–7. között Berlinbe látogat, maga is megkóstolhatja.