Back to top

Banán, banán, és… mi is még?

Ecuador lesz a februári Fruit Logistica partnerországa, a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs kereskedelmi találkozóján ez pedig hatalmas lehetőség egy országnak, hogy bemutassa színes exportpalettáját és új külkereskedelmi kapcsolatokat építsen. De vajon csak sztereotípia, vagy tényleg igaz, hogy Ecuador = banán?

A globális frisszöldség-biznisz legnagyobb találkozóján az Andok hegyein elterülő Ecuador komoly múltú agrárországként, nemzetközi rutinnal rendelkező, sokoldalú és fenntartható zöldség-gyümölcs termesztést felmutatni képes exportőrként fog bemutatkozni – olvasható a Fruit Logistica sajtóközleményében.

A 2019-es Fruit Logisticán írta alá a partnerországi megállapodást Xavier Enrique Lazo Guerrero, Ecuador agrárminisztere (balra), valamint dr. Christian Göke, a Messe Berlin igazgatótanácsának elnöke
Fotó: Messe Berlin

Igen nagy lehetőség ez, hiszen több tízezer (tavaly majdnem 80 ezer) látogató keresi fel a berlini szakvásárt, ahol mindig extra programokkal, jól szervezett bemutatkozási lehetőségekkel, külön pavilonnal támogatják meg a partnerországot, és a kiemelt sajtófigyelem is garantált.

De mit is kell tudnunk Ecuadorról? Mármint azon kívül, ami körülbelül mindenkinek elsőre eszébe jut róla, vagyis, hogy ők látják el Európát banánnal. Nos, a sajtóközleményből az derül ki, hogy

nem jár messze a valóságtól, aki a banánnal azonosítja az ország gyümölcstermesztését,

Sárkánygyümölcs is terem exportképes minőségben és mennyiségben
Fotó: Lebensmittelfotos / Pixabay
ugyanis míg különféle banánokból millió tonnás nagyságrendű az exportjuk, addig a képzeletbeli dobogó második helyét elfoglaló ananászból a százas nagyságrendet sem éri el, vagyis tízezerszeres a különbség a banán és minden más között. Egész pontosan így nézett ki a ranglista a 2014–2018-as időszakban: banán (6 millió tonna), főzőbanán (212 tonna), bébibanán (139 tonna), ananász (81 tonna), brokkoli (74 tonna), és mangó (60 tonna).

Ez az egyoldalúság változhat meg, ha sikerrel kihasználják a világtalálkozó adta lehetőségeket

az ország potenciális exportőrei. Mert valójában terem náluk exportképes szőlő, papaya, ananász, avokádó, de még olyan egzotikumok is, mint a sárkánygyümölcs, a graviola, a tamarillo vagy a mortiño, vagyis andoki áfonya. Aki február 5–7. között Berlinbe látogat, maga is megkóstolhatja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

Eredményes ágazat visszatartó tényezőkkel - szlovák sörök

Egyelőre sikeres a szlovákiai sör- és malátagyártás, ennek ellenére az ágazatnak van egy komoly problémája, mégpedig a belföldön előállított sörárpa mennyiségével és minőségével. A mintegy 380 ezer tonnás sörárpaszükséglet jelentős hányadát, csaknem 100 ezer tonna alapanyagot külföldről kell behoznia az országnak.

Idén 16 százalékkal nőtt a támogatott agrárbiztosítások díjállománya

Idén várhatóan a 11,4 milliárd forintot is megközelíti a gazdálkodók által befizetett támogatott növénybiztosítási díjak állománya, ami 16 százalékkal haladja meg az előző évi szintet - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) kedden az MTI-vel.

Az idei szüret csak a portugáloknak sikerült igazán jól

Portugália az egyetlen uniós ország, mely növelni tudta bortermelését az idén. Míg a világ bortermelése 11 százalékkal csökkent, addig a portugálok 10 százalékkal több bort állítottak elő idén, mint tavaly.

Gesztenye: jobban alkalmazkodó fákra lenne szükség

A gesztenye főként a karácsonyi ünnepi időszak közeledtével kerül előtérbe: a vásárok kedvenc csemegéje a sült gesztenye. A hazai szelídgesztenye-termőterület az utóbbi két évben stabilizálódott, az éves termésmennyiség közel 500 tonna.