Back to top

Ételt ne dobj ki – sült és főtt húsok

Világszerte minden hatodik ember nem jut elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű ételhez. Az alultápláltság minden harmadik gyermeket érint a fejlődő világban. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget, illetve a „gazdag országokban” a pazarlást kell mérsékelni. A pazarlást vagy takarékosságot pedig otthon kell megtanulni és a konyhában elkezdeni.

Kétszer is gondoljuk át, mielőtt kidobnánk valamit a kukába! A maradék sült hús remekül passzol salátákhoz, szendvicsekhez vagy tortillákhoz. Csak egy csomó zöldség kell hozzá. A pörköltből kiváló gulyásleves vagy székelykáposzta készülhet. Akár még szalonnából kisülő zsírt és eltehetjük a későbbi sütésekhez vagy a zsíros kenyérhez. A felhasználásnak csak a fantáziánk szabhat határt – az pedig, ugye határtalan!

Saláta maradék grillkolbásszal

  • A maradék főtt húst feldarabolva hússalátába használhatjuk fel.
  • A főtt hús maradéka ledarálva-felfűszerezve darált húshoz hasonlóan használható pizzához, de spagettiszószt is főzhetünk belőle.
  • A maradék főtt húsból pástétomot készíthetünk. Fontos, hogy erőteljesebben ízesítsük, mint a nyers húsból készült ételt!
  • A főtt húst felhasználhatjuk tölteléknek, készíthetünk belőle főzelékre feltétet.
  • A sültek szeletelve, vagy a maradéka apróra vágva is kiváló szendvicsekbe
    Melegszendvicsre is rápakolhatjuk a főtt húst, vagy a belőle készült krémet.
  • Főtt máj maradékából levesbetétként kis gombócokat vagy galuskákat készíthetünk.
  • A sült húsok maradékából szinte bármi lehet: szendvics, saláta, szósz, hasétöltelék vagy töltött palacsinta, vagdalt, valamint rizses és tésztás ételek.
  • A sült hús maradéka ledarálva tökéletesen helyettesíti a nyers darált húst.
  • A maradék sült csirkét beletehetjük rizottóba, felhasználhatjuk hasék megtöltésére. 
  • A kisebb sültcsirke-darabokból krumplipürével összekeverve, krokettet vagy pogácsát formázhatunk és olajban kisüthetjük őket.
  • A megmaradt főtt és sült húsokból, halakból remek fasírtokat készíthetünk, összetépkedve pedig salátánkra szendvicseinkre is pakolhatjuk őket.
  • Megdarálva vagy apróra vágva tölteléket készíthetünk a sült húsból burgonyába, gombába, paradicsomba vagy más zöldfélébe, tölthetünk vele palacsintát, vagy felhasználhatjuk különböző rakott ételekhez.
  • A sültekből megmaradt csontokból zöldségekkel kitűnő leves vagy alaplé főzhető.
  • A bográcsolás végén szinte mindig van maradék
    A pörköltből megmaradt húsból gulyáslevest főzhetünk (lehet sima gulyás, bab- vagy lencsegulyás).
  • A maradék pörköltet keverjük össze főtt savanyúkáposztával és már kész is a székelykáposzta.
  • A ledarált pörkölthús jó rakott zöldségekbe, töltött húsos palacsintába. A zsírját tejföllel elkeverve öntsük az ételre!
  • A pörrköltmaradékból olaszos fűszerezéssel bolognai mártás is készülhet.
  • A füstölt szalonna bőrkéjét tegyük műanyag tasakba és fagyasszuk le! Minden olyan ételhez elővehetjük és belefőzhetjük, amihez illik egy kis füstölt íz.
A sült sonka felszeletelve pizza- vagy szendvicsfeltétként használható. Fagyasztható is, így bármikor elővehetjük a hűtőből.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomi pillanatok

Paradicsomot bármelyik étkezéshez fogyaszthatunk. A kedvelt zöldség sokoldalúságára Wim van den Berg, a DOOR Partners marketingmenedzsere meglepő kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet.

Rangos elismeréseket osztott ki az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Milyen a kínai vásárló – avagy miért vesznek egyre több külföldi terméket?

A digitális nemzedék költekezik, és köreikben menő külföldi, drága terméket vásárolni. Az idősek meggondoltabbak, de ők is kedvelik a külföldi árut, viszont fontos az ár. Aki Kínába exportál jó, ha tisztában van a trendekkel.

Újabb találgatások a Tesco jövőjéről: marad vagy megy?

A londoni tőzsde szakértői továbbgombolyították a Tesco áruházlánc kelet-közép-európai vállalkozásainak jövőjével kapcsolatos találgatásokat. Úgy gondolják, hogy a kiskereskedő távozik a régióból.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Betett a home office a kávénak

Jelentősen visszaesett a kávéfogyasztás a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén, illetve otthoni munkavégzés miatt. Csaknem egy évtizede először a fogyasztás visszaesésére számítanak.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Az alkalmazkodás nagymesterei

A magyar erdők sok millió egérnek adnak otthont a Kárpát-medencében. Az óvilágban előforduló 542 egérformából nálunk kilenc honos (köztük patkányok is vannak), az erdei egereknek pedig csak négy faja él hazánkban. Mégis nagy szerepet töltenek be a magyar vadonban, már csak azért is, mert sok ragadozónak biztosítanak táplálékot.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.