Back to top

Ételt ne dobj ki – sült és főtt húsok

Világszerte minden hatodik ember nem jut elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű ételhez. Az alultápláltság minden harmadik gyermeket érint a fejlődő világban. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget, illetve a „gazdag országokban” a pazarlást kell mérsékelni. A pazarlást vagy takarékosságot pedig otthon kell megtanulni és a konyhában elkezdeni.

Kétszer is gondoljuk át, mielőtt kidobnánk valamit a kukába! A maradék sült hús remekül passzol salátákhoz, szendvicsekhez vagy tortillákhoz. Csak egy csomó zöldség kell hozzá. A pörköltből kiváló gulyásleves vagy székelykáposzta készülhet. Akár még szalonnából kisülő zsírt és eltehetjük a későbbi sütésekhez vagy a zsíros kenyérhez. A felhasználásnak csak a fantáziánk szabhat határt – az pedig, ugye határtalan!

Saláta maradék grillkolbásszal

  • A maradék főtt húst feldarabolva hússalátába használhatjuk fel.
  • A főtt hús maradéka ledarálva-felfűszerezve darált húshoz hasonlóan használható pizzához, de spagettiszószt is főzhetünk belőle.
  • A maradék főtt húsból pástétomot készíthetünk. Fontos, hogy erőteljesebben ízesítsük, mint a nyers húsból készült ételt!
  • A főtt húst felhasználhatjuk tölteléknek, készíthetünk belőle főzelékre feltétet.
  • A sültek szeletelve, vagy a maradéka apróra vágva is kiváló szendvicsekbe
    Melegszendvicsre is rápakolhatjuk a főtt húst, vagy a belőle készült krémet.
  • Főtt máj maradékából levesbetétként kis gombócokat vagy galuskákat készíthetünk.
  • A sült húsok maradékából szinte bármi lehet: szendvics, saláta, szósz, hasétöltelék vagy töltött palacsinta, vagdalt, valamint rizses és tésztás ételek.
  • A sült hús maradéka ledarálva tökéletesen helyettesíti a nyers darált húst.
  • A maradék sült csirkét beletehetjük rizottóba, felhasználhatjuk hasék megtöltésére. 
  • A kisebb sültcsirke-darabokból krumplipürével összekeverve, krokettet vagy pogácsát formázhatunk és olajban kisüthetjük őket.
  • A megmaradt főtt és sült húsokból, halakból remek fasírtokat készíthetünk, összetépkedve pedig salátánkra szendvicseinkre is pakolhatjuk őket.
  • Megdarálva vagy apróra vágva tölteléket készíthetünk a sült húsból burgonyába, gombába, paradicsomba vagy más zöldfélébe, tölthetünk vele palacsintát, vagy felhasználhatjuk különböző rakott ételekhez.
  • A sültekből megmaradt csontokból zöldségekkel kitűnő leves vagy alaplé főzhető.
  • A bográcsolás végén szinte mindig van maradék
    A pörköltből megmaradt húsból gulyáslevest főzhetünk (lehet sima gulyás, bab- vagy lencsegulyás).
  • A maradék pörköltet keverjük össze főtt savanyúkáposztával és már kész is a székelykáposzta.
  • A ledarált pörkölthús jó rakott zöldségekbe, töltött húsos palacsintába. A zsírját tejföllel elkeverve öntsük az ételre!
  • A pörrköltmaradékból olaszos fűszerezéssel bolognai mártás is készülhet.
  • A füstölt szalonna bőrkéjét tegyük műanyag tasakba és fagyasszuk le! Minden olyan ételhez elővehetjük és belefőzhetjük, amihez illik egy kis füstölt íz.
A sült sonka felszeletelve pizza- vagy szendvicsfeltétként használható. Fagyasztható is, így bármikor elővehetjük a hűtőből.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Hölgyek a borért országszerte

Ötödik alkalommal rendezte meg a Lorántffy Zsuzsanna Borrend a „Hölgyek a borért országszerte” konferenciát. Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületét 1996-ban alapította negyven lelkes, a szőlőtermesztés és borkészítés munkája iránt érdeklődő valamint a borászati szakmát választott és abban elkötelezett hölgy.

Inna egy kávét? Most már a csészét is megeheti utána

Mi lehet jobb egy csésze forró kávénál? Talán egy kávé, aminek még a csészéje is fogyasztható. Az Air New Zealand teszt jelleggel ehető csészékkel szolgálja fel a kávét a járatain, hogy csökkentsék a fedélzeten keletkező hulladék mennyiségét.

Az erdőgazdálkodás és a természetvédelem összhangja

A Pilisi Parkerdő folytatta fél évszázados küldetését a természetesebb erdők és az erdők értékeire nyitott emberek érdekében: bővítette a fővárosi erdők ökoturisztikai funkcióit, fejlesztette a gyermekek környezeti nevelését szolgáló intézményeket, kutatásokat, szakmai programokat szervezett a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmében, valamint filmet is készített az 50 éves évfordulóra.

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Köszönjük meg nekik: 2973 nap alatt 4644 magot gyűjtöttek be a tudósok

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Lehet, hogy kávéhiány lesz jövőre

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.