Kétszer is gondoljuk át, mielőtt kidobnánk valamit a kukába! A maradék sült hús remekül passzol salátákhoz, szendvicsekhez vagy tortillákhoz. Csak egy csomó zöldség kell hozzá. A pörköltből kiváló gulyásleves vagy székelykáposzta készülhet. Akár még szalonnából kisülő zsírt és eltehetjük a későbbi sütésekhez vagy a zsíros kenyérhez. A felhasználásnak csak a fantáziánk szabhat határt – az pedig, ugye határtalan!
- A maradék főtt húst feldarabolva hússalátába használhatjuk fel.
- A főtt hús maradéka ledarálva-felfűszerezve darált húshoz hasonlóan használható pizzához, de spagettiszószt is főzhetünk belőle.
- A maradék főtt húsból pástétomot készíthetünk. Fontos, hogy erőteljesebben ízesítsük, mint a nyers húsból készült ételt!
- A főtt húst felhasználhatjuk tölteléknek, készíthetünk belőle főzelékre feltétet.
- Melegszendvicsre is rápakolhatjuk a főtt húst, vagy a belőle készült krémet.
- Főtt máj maradékából levesbetétként kis gombócokat vagy galuskákat készíthetünk.
- A sült húsok maradékából szinte bármi lehet: szendvics, saláta, szósz, hasétöltelék vagy töltött palacsinta, vagdalt, valamint rizses és tésztás ételek.
- A sült hús maradéka ledarálva tökéletesen helyettesíti a nyers darált húst.
- A maradék sült csirkét beletehetjük rizottóba, felhasználhatjuk hasék megtöltésére.
- A kisebb sültcsirke-darabokból krumplipürével összekeverve, krokettet vagy pogácsát formázhatunk és olajban kisüthetjük őket.
- A megmaradt főtt és sült húsokból, halakból remek fasírtokat készíthetünk, összetépkedve pedig salátánkra szendvicseinkre is pakolhatjuk őket.
- Megdarálva vagy apróra vágva tölteléket készíthetünk a sült húsból burgonyába, gombába, paradicsomba vagy más zöldfélébe, tölthetünk vele palacsintát, vagy felhasználhatjuk különböző rakott ételekhez.
- A sültekből megmaradt csontokból zöldségekkel kitűnő leves vagy alaplé főzhető.
- A pörköltből megmaradt húsból gulyáslevest főzhetünk (lehet sima gulyás, bab- vagy lencsegulyás).
-
A maradék pörköltet keverjük össze főtt savanyúkáposztával és már kész is a székelykáposzta.
- A ledarált pörkölthús jó rakott zöldségekbe, töltött húsos palacsintába. A zsírját tejföllel elkeverve öntsük az ételre!
- A pörrköltmaradékból olaszos fűszerezéssel bolognai mártás is készülhet.
- A füstölt szalonna bőrkéjét tegyük műanyag tasakba és fagyasszuk le! Minden olyan ételhez elővehetjük és belefőzhetjük, amihez illik egy kis füstölt íz.