Back to top

Újabb agrárlogisztikai együttműködés Ázsiában

Mezőgazdasági és logisztikai együttműködésről írt alá nagyszabású megállapodást két indonéz tartomány. Az egyezség szerint Lampung térsége alapvetű élelmiszeralapanyagokat fog nagy mennyiségben szállítani Jakarta egyre növekvő lakosságának. Az agrárlogisztika az egyik leggyorsabban fejlődő iparág jelenleg Dél-Kelet Ázsiában.

Egyetértési nyilatkozatot írt alá az Indonéz Lampung tartomány kormányzója, Sjachroedin ZP és a fővárost is magába foglaló tartomány, Jakarta első embere, Joko Widodo. A megállapodás szerint Lampung 14 alapvető mezőgazdasági ágazat agrártermékeit fogja szállítani Jakartába. A kontraktus része a hulladék elszállítása is – számol be a BeritaJakarta.com nevű indonéz hírportál.

Az együttműködés 14 agrártermék-csoportra terjed ki, ezek között hagyományos szántóföldi, kertészeti, halászati és erdészeti termékek is vannak.

A megegyezés az aláírók szerint mindkét provinciának előnyös, hiszen míg a nagyon komoly népességgel rendelkező Jakartának élelmiszert, a vidéki Lampungnak munkahelyeket és megélhetést jelent az agrárlogisztikai megállapodás.

Jakartának ezen felül azért is előnyös a megállapodás, mert az intézményesített szállítás Lampungból a tengeren keresztül valósulhat meg, szemben a korábbi, szárazföldi beszerzéssel (Lampung és Jakarta tartományt pusztán egy keskeny tengersáv választja el egymástól). Ez a megállapodás tehát tehermentesítheti az amúgy is túlterhelt jakartai közutakat, azáltal, hogy a kamionos szállítás helyett a teherhajókra helyeződik át a főváros élelmiszerellátásának nagy része.

Forrás: 
BeritaJakarta.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Bendegúz, dínók és a gyerekvasút

A lillafüredi és a gemenci után, a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján kalauzolja olvasóit. Bendegúz Mk-45-ös dízelmozdony és barátai különleges és humoros eseményekbe keverednek, a történetek közben pedig megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, közelmúltbeli és évszázados történetét.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Jól teljesít az agrárium, de még erősíthető

Ha tartani akarja a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek élénk fejlődési ütemét, akkor komoly beruházásokat kell eszközölni, tovább kell erősíteni a versenyképességet és csökkenteni kell a támogatásoktól való függőséget.

Szakmai mestereket avattak

Patkolókovácsok, méhészek és pékek, összesen 21 ember vehetett át mesteroklevelet kedden Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében szerzett mesterlevél a szakmák hírnevét öregbíti.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

A klímaváltozás hatása a szén- és a kék cinegék költésére

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportja együttműködése lehetőséget teremtett arra, hogy az ELTE kutatói nyomon követhessék az utóbbi évtizedek klímaváltozásának hatását a Szentendrei Erdészet területén költő cinegék viselkedésére. A közelmúltban 32 év vizsgálati eredményeit ismertették.

Vége a korlátlan ételfogyasztásnak?

Véget vetnének egyes szállodák a korlátlan és ingyenes élelmiszerfogyasztás gyakorlatának, mert rendkívül pazarló és sok erőforrást feleslegesen köt le. Ahol megpróbálkoztak a váltással, meglepő, de nem érkezett panasz.