Back to top

Újabb agrárlogisztikai együttműködés Ázsiában

Mezőgazdasági és logisztikai együttműködésről írt alá nagyszabású megállapodást két indonéz tartomány. Az egyezség szerint Lampung térsége alapvetű élelmiszeralapanyagokat fog nagy mennyiségben szállítani Jakarta egyre növekvő lakosságának. Az agrárlogisztika az egyik leggyorsabban fejlődő iparág jelenleg Dél-Kelet Ázsiában.

Egyetértési nyilatkozatot írt alá az Indonéz Lampung tartomány kormányzója, Sjachroedin ZP és a fővárost is magába foglaló tartomány, Jakarta első embere, Joko Widodo. A megállapodás szerint Lampung 14 alapvető mezőgazdasági ágazat agrártermékeit fogja szállítani Jakartába. A kontraktus része a hulladék elszállítása is – számol be a BeritaJakarta.com nevű indonéz hírportál.

Az együttműködés 14 agrártermék-csoportra terjed ki, ezek között hagyományos szántóföldi, kertészeti, halászati és erdészeti termékek is vannak.

A megegyezés az aláírók szerint mindkét provinciának előnyös, hiszen míg a nagyon komoly népességgel rendelkező Jakartának élelmiszert, a vidéki Lampungnak munkahelyeket és megélhetést jelent az agrárlogisztikai megállapodás.

Jakartának ezen felül azért is előnyös a megállapodás, mert az intézményesített szállítás Lampungból a tengeren keresztül valósulhat meg, szemben a korábbi, szárazföldi beszerzéssel (Lampung és Jakarta tartományt pusztán egy keskeny tengersáv választja el egymástól). Ez a megállapodás tehát tehermentesítheti az amúgy is túlterhelt jakartai közutakat, azáltal, hogy a kamionos szállítás helyett a teherhajókra helyeződik át a főváros élelmiszerellátásának nagy része.

Forrás: 
BeritaJakarta.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyító alatt az állatok szállítása

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állít fel, amely az állatok szállításának hiányosságait vizsgálja, ennek során arra lesznek kíváncsiak, hogy a tagállamok hogyan hajtják végre az uniós jogszabályokat.

Nagyot javított tavaly a GYSEV Cargo

Az előző évinél gyengébben szerepelt tavaly az ország legnagyobb vasúti áruszállító társasága. A Rail Cargo Hungaria Zrt. egyik fő, de a saját lábán alig-alig álló szolgáltatásától hazai vállalkozások ezreinek a működése múlik.

Mekkora valójában a csomagolások környezetterhelése?

Az elmúlt időszakban a koronavírus miatt az élelmiszer-biztonság jelentős mértékben felértékelődött, míg korábban a csomagolás elsősorban a környezetterhelés kapcsán került elő. Vajon miként alakul a továbbiakban az élelmiszerek csomagolása, illetve melyek a mai trendek. Erről kérdeztük Nagy Miklóst, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkárát.

Hűtőraktár-kapacitást dupláz az Aldi

A rugalmas foglalkoztatási modell sikerét igazolja, hogy a többség részmunkaidőben dolgozik az Aldinál, mégis kimagasló, más szektorokkal is versenyképes bért tudhat magáénak – mondta a Világgazsaságnak Bernhard Haider, a diszkontlánc hazai ügyvezető igazgatója, aki a különadóról, a plázastopról és a magyar beszállítók arányának növeléséről is beszélt a lapnak.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Lelassult a globális erdőveszteség

A felmérések szerint a globális erdőveszteség 2015-2019-ben lelassult, annak ellenére, hogy Brazíliában az utóbbi időben viszont jelentősen megnőtt az erdőirtás.

Szója helyett borsó - a fehérjetermelés jövője

A növényi eredetű fehérjetermelés drámaian megnő annak érdekében, hogy a 2050-re várhatóan 10 milliárdosra növekvő globális népesség igényeit kielégítse. „Növényi fehérjék: jelen és jövő” című jelentésében a Lux Research 24 növényt és azok termesztését értékeli aszerint, hogy növényi fehérjeforrásként mennyire előnyösek.

Antibakteriális raklap: a fa jobbnak bizonyult, mint a műanyag

A drezdai faipari intézet egyik tanulmányában 2018. február és 2019. december között összehasonlították a szokásos EPAL Euro raklapok mikrobiológiai tulajdonságait a H1 műanyag raklapokéval.