Back to top

Kókuszecet, az új természetes „orvosság”

Az almaecetet mindenki ismerni, ott van szinte minden háztartásban. Nem csak a természetes szépségápolás eszköze, de az egészségmegőrzés egyik fontos szereplője is. A kókuszecet hasonló jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, egyre többen ismerik és szeretik.

Délkelet-Ázsiában és Indiában már régóta használják a kókuszecetet, amit a kókuszdió fa leveléből, hajtásából vagy virágából készítenek, a kipréselt lé fermentációjával. Nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, enzimeket, és probiotikumokat.

Vásárlásnál mindig figyeljünk arra, miből állították elő, hogy a tényleges jótékony hatásait élvezni tudjuk. Amit a kókuszdió húsából vagy kókuszvízből gyártanak, ne vegyük meg.

A kókuszecet rendkívül egészséges, számos jótékony hatása van, állítja Lynnley Huey, dietetikus és táplálkozási szakember. Többek közt segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő és immunerősítő.

A kókuszecet jótékony hatásai:

  • Mivel erjedéssel állítják elő, természetes probiotikum forrás, amely segít a bélflóra egyensúlyának megtartásában és helyreállításában.
  • A kókuszecet ecetsavat tartalmaz, egy tanulmány szerint ennek köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet.
  • Egy egereken végzett kutatás alapján megállapították, hogy gyulladásgátló hatása van, amely természetes úton segíthet az elhízás elleni harcban és az egészséges testsúly fenntartásában.
Huey, a dietetikus figyelmeztet, mielőtt bárki alkalmazni kezdené a kókuszecetet, konzultáljon orvossal, különösen ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed.

A konyhában is hasznát vehetjük. Egészséges és ízletes salátaöntetet készíthetünk belőle egy kis mustár és olaj hozzáadásával. Csakúgy mint az almaecetből, kókuszecetből is készíthetünk reggeli „tisztító italt”. Enyhébb és lágyabb az íze, mint az almaeceté.

Elkészítés: Adjunk egy pohár vízhez egy kevés kókuszecetet, és tegyünk bele mézet.

Napi egy-két evőkanálnál nem ajánl többet a táplálkozási szakember.

A szépségápolásban is hasonlóan alkalmazzák, mint az almaecetet. Mikrobaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért pattanásokra és napégésre is alkalmazható. Huey szerint óvatosan kell vele bánni, mert tanulmányok még nem bizonyították a hatását, és hogy biztonságos-e.

Az egészségtudatos táplálkozásban az almaecetnek és a kókuszecetnek is helye van, tulajdonképpen egymás alternatívái lehetnek.

Forrás: 
thehealthy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

A világ legöregebb méhe

Először találtak virágporral együtt megőrződött primitív méhet a kutatók egy 100 millió éves mianmari borostyánkőben. A lelet bizonyítja azt is, hogy a méhek ősei ragadozók voltak.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.