Back to top

Kókuszecet, az új természetes „orvosság”

Az almaecetet mindenki ismerni, ott van szinte minden háztartásban. Nem csak a természetes szépségápolás eszköze, de az egészségmegőrzés egyik fontos szereplője is. A kókuszecet hasonló jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, egyre többen ismerik és szeretik.

Délkelet-Ázsiában és Indiában már régóta használják a kókuszecetet, amit a kókuszdió fa leveléből, hajtásából vagy virágából készítenek, a kipréselt lé fermentációjával. Nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, enzimeket, és probiotikumokat.

Vásárlásnál mindig figyeljünk arra, miből állították elő, hogy a tényleges jótékony hatásait élvezni tudjuk. Amit a kókuszdió húsából vagy kókuszvízből gyártanak, ne vegyük meg.

A kókuszecet rendkívül egészséges, számos jótékony hatása van, állítja Lynnley Huey, dietetikus és táplálkozási szakember. Többek közt segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő és immunerősítő.

A kókuszecet jótékony hatásai:

  • Mivel erjedéssel állítják elő, természetes probiotikum forrás, amely segít a bélflóra egyensúlyának megtartásában és helyreállításában.
  • A kókuszecet ecetsavat tartalmaz, egy tanulmány szerint ennek köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet.
  • Egy egereken végzett kutatás alapján megállapították, hogy gyulladásgátló hatása van, amely természetes úton segíthet az elhízás elleni harcban és az egészséges testsúly fenntartásában.
Huey, a dietetikus figyelmeztet, mielőtt bárki alkalmazni kezdené a kókuszecetet, konzultáljon orvossal, különösen ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed.

A konyhában is hasznát vehetjük. Egészséges és ízletes salátaöntetet készíthetünk belőle egy kis mustár és olaj hozzáadásával. Csakúgy mint az almaecetből, kókuszecetből is készíthetünk reggeli „tisztító italt”. Enyhébb és lágyabb az íze, mint az almaeceté.

Elkészítés: Adjunk egy pohár vízhez egy kevés kókuszecetet, és tegyünk bele mézet.

Napi egy-két evőkanálnál nem ajánl többet a táplálkozási szakember.

A szépségápolásban is hasonlóan alkalmazzák, mint az almaecetet. Mikrobaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért pattanásokra és napégésre is alkalmazható. Huey szerint óvatosan kell vele bánni, mert tanulmányok még nem bizonyították a hatását, és hogy biztonságos-e.

Az egészségtudatos táplálkozásban az almaecetnek és a kókuszecetnek is helye van, tulajdonképpen egymás alternatívái lehetnek.

Forrás: 
thehealthy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai méhlegelők - Nyári aszpektus fás hordásnövényei

A fehér akác virágzása után a legfontosabb fás hordásnövényeink a hársak. A nemzetségük mintegy negyven fajából nálunk három őshonos: a kislevelű hárs (Tilia cordata), a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) és az ezüst hárs (Tilia tomentosa). E három hársfaj együttes területaránya a hazai erdők körülbelül 1%-a.

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

A gyümölcslevektől a gyógyszirupokig

Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatásuk miatt isszák majd a szirupjainkat, de aztán kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak – mondta Fatér Balázs István, a csáfordi Natúr Ízek Szociális Szövetkezet egyik alapítója és szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy miként jutottak el a gyógyteáktól a gyógynövényszirupokig, illetve, hogy miért tartja fontosnak, hogy óvodásoknak szervezzenek programot.

Ezért érdemes gyakran kölest enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

Szárnyaló e-kereskedelem

Úgy tűnik, az Amazon szárnyalása megállíthatatlan. Az eredetileg online kereskedelemben érdekelt, és mostanra ott már vezető pozíciót elért vállalkozás más üzletágakba is beteszi a lábát, így az élelmiszer- és állateledel-forgalmazásba, de a pénzügyi szolgáltatások piacán is mind aktívabb.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.