Back to top

Kókuszecet, az új természetes „orvosság”

Az almaecetet mindenki ismerni, ott van szinte minden háztartásban. Nem csak a természetes szépségápolás eszköze, de az egészségmegőrzés egyik fontos szereplője is. A kókuszecet hasonló jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, egyre többen ismerik és szeretik.

Délkelet-Ázsiában és Indiában már régóta használják a kókuszecetet, amit a kókuszdió fa leveléből, hajtásából vagy virágából készítenek, a kipréselt lé fermentációjával. Nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, enzimeket, és probiotikumokat.

Vásárlásnál mindig figyeljünk arra, miből állították elő, hogy a tényleges jótékony hatásait élvezni tudjuk. Amit a kókuszdió húsából vagy kókuszvízből gyártanak, ne vegyük meg.

A kókuszecet rendkívül egészséges, számos jótékony hatása van, állítja Lynnley Huey, dietetikus és táplálkozási szakember. Többek közt segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő és immunerősítő.

A kókuszecet jótékony hatásai:

  • Mivel erjedéssel állítják elő, természetes probiotikum forrás, amely segít a bélflóra egyensúlyának megtartásában és helyreállításában.
  • A kókuszecet ecetsavat tartalmaz, egy tanulmány szerint ennek köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet.
  • Egy egereken végzett kutatás alapján megállapították, hogy gyulladásgátló hatása van, amely természetes úton segíthet az elhízás elleni harcban és az egészséges testsúly fenntartásában.
Huey, a dietetikus figyelmeztet, mielőtt bárki alkalmazni kezdené a kókuszecetet, konzultáljon orvossal, különösen ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed.

A konyhában is hasznát vehetjük. Egészséges és ízletes salátaöntetet készíthetünk belőle egy kis mustár és olaj hozzáadásával. Csakúgy mint az almaecetből, kókuszecetből is készíthetünk reggeli „tisztító italt”. Enyhébb és lágyabb az íze, mint az almaeceté.

Elkészítés: Adjunk egy pohár vízhez egy kevés kókuszecetet, és tegyünk bele mézet.

Napi egy-két evőkanálnál nem ajánl többet a táplálkozási szakember.

A szépségápolásban is hasonlóan alkalmazzák, mint az almaecetet. Mikrobaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért pattanásokra és napégésre is alkalmazható. Huey szerint óvatosan kell vele bánni, mert tanulmányok még nem bizonyították a hatását, és hogy biztonságos-e.

Az egészségtudatos táplálkozásban az almaecetnek és a kókuszecetnek is helye van, tulajdonképpen egymás alternatívái lehetnek.

Forrás: 
thehealthy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

A legrövidebb utat támogatják

Az értékesítési láncot minél jobban le kell rövidíteni, hogy a termelők zsebében haszon maradjon. Az értékesítés legrövidebb útja, ha a kistermelő és a vásárló személyesen találkozik, ráadásul ez kölcsönös előnyökkel jár a két fél számára, hangzott el Zalaudvarnokon, az I. Vadvirág Fesztiválon. Az esemény céljáról Németh Zsuzsanna főszervezőt, a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnökét kérdezte tudósítónk.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.