Back to top

Lecsapott az aszály Ausztráliára - drágulni fog az élelmiszer

Áremelkedéstől tartanak az ausztrál élelmiszer-termékpálya szereplői, amelynek hátterében az országot sújtó szárazság áll. A drágulás egyelőre minimális mértékű, de borítékolható, hogy gyorsan elkezdenek emelkedni az árak.
A szárazság szűkösséget, ezáltal pedig áremelkedést okozhat az ausztrál élelmiszerpiacon, a termékpálya szereplői aggódnak a kevés eső miatt

paradicsom
paradicsom
Fotó: MMG
– számol be az Afr.com ausztrál gazdasági hírportál. A lap cikkében egy bolttulajdonost mutat be, akinek Clevelandben van üzlete és biotermékeket árul. Scott Donaldot aggasztja, hogy túlságosan kevés csapadék hullott az elmúlt időszakban, és ez a következő hat hónapban emelheti az árakat, amelyeket nehéz lesz elfogadtatni vevőivel. „Egyelőre nem indult el az áremelkedés, de látjuk, hogy hamarosan be fog következni” – mondta el a boltvezető a lapnak.

A kereskedő hozzátette: rendszeresen tárgyal ez ügyben a termelőkkel, akik szerint a mostani szárazság egyértelműen áremelkedést fog okozni a jövőben. A jelenség egyelőre tényleg csak kopogtat az ajtón: a gyümölcsárak még csökkentek is 3,1 százalékkal, ám a teljes élelmiszerár-index már növekedett 0,4 százalékkal. Ez egyelőre nem nagy áremelkedés, de a piac szereplői meg vannak győződve arról, hogy hamarosan nagymértékű drágulás lesz a szárazság okozta szűkös kínálat következtében.

A jelenség többféle zöldséget és gyümölcsöt érint, de még a méztermelésre is kihatással van. Ausztráliában ezekben a hónapokban van tavasz, ám a virágzás nagymértékben alulmúlja a szokásos mértéket a kevés eső miatt – teszi hozzá az Afr.com.
Forrás: 
Afr.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Évszázados éttermek, ahol ma is vacsorázhatunk

Szívesen vacsorázna Mozart, Napóleon, esetleg Toulouse Lautrec törzshelyén? Megmutatjuk Európa tíz legrégebbi éttermét, amelyekbe ma is elkölthetünk egy ebédet, vagy vacsorát.

Brexit: bizakodó kormány, szkeptikus gazdák

A brit kormány az országnak az Európai Unióból történő kiválása után meg kíván válni a közös agrárpolitika keretében kialakított bürokráciától és nagyobb pénzügyi támogatással tervezi elismerni többek között a gazdák környezetbarát kezdeményezéseit. Vannak persze bírálatok és kétségek is, elsősorban az élelmiszer-biztonsággal és a kereskedelemmel kapcsolatban.

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 2019. évi bevalláshoz kapcsolódó felügyeleti díj második részletének fizetési határideje 2020. január 31. napja. A díj átutalása kizárólag az e célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető.

Támogatás a vadvilág fellendítéséért és a klímaváltozás ellen

Az új angol mezőgazdasági törvény szerint a gazdálkodóknak a „közjóért”, például a vadvilág fellendítéséért és a klímaváltozás megakadályozásáért fizetnek.

Még tart a szemléletformálás

Lassan, de változik a magyar fogyasztók hozzáállása, a vásárlók egyre inkább a jobb minőséget képviselő, magyar eredetű, esetenként akár a drágább termékeket keresik – azonban még korántsem ért véget a folyamat, véli Zsigó Róbert.

Online élelmiszervásárlás - új szereplő a piacon

Kifli.hu néven új online szupermarket és piactér nyílt Magyarországon; mivel a már működő cseh rendszert vezették be, így az induláshoz szükséges ráfordítás 5-6 millió euró volt - tájékoztatta a Kifli.hu Shop Kft. kedden az MTI-t.

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.