Back to top

5 hasznos tipp a gépek kezeléséhez

Hasznos tippek az Agrotec Magyarország Kft.-tól a gépek kezeléséről, karbantartásáról, a megfelelő eszköz kiválasztásáról, az üzemeltetésről, valamint a szezonra való felkészítésről.

1. Kezelési utasítás

A gép használatba vétele előtt alaposan tanulmányozzuk a kezelési utasítást. Szánjunk időt a gép szerkezeti elemeinek, működésének megismerésére. Ne megszokások alapján kezdjünk a munkába, hanem az adott géptípus sajátosságainak, beállítási lehetőségeinek figyelembe vételével. Új gépeink értékesítése során biztosítjuk a gépkezelő képzését is. A tanfolyam során az elméleti oktatás mellett szakembereink gyakorlati tanácsokkal is el tudjuk látni a gépkezelőket.

2. Karbantartás

Egy gép élettartamát az üzemeltetés körülményei mellett a karbantartás minősége alapvetően meghatározza. Az előírt időszakos karbantartási műveletek szakszerű elvégzésével optimális értéken tarthatóak az üzemeltetési költségek, illetve az üzembiztonság alapvető feltételeit is biztosítottuk. Ügyelünk a gyártó által előírt minőségű és mennyiségű üzem- és kenőanyagok használatára.

3. Megfelelő munkaeszköz kiválasztás

Az adott munkaművelet minőségi és költséghatékony elvégzéséhez fontos az erőgép teljesítményéhez megfelelő munkagép használata. Túl kis munkagépnél alacsony területteljesítmény mellett magas üzemanyagfogyasztást, extrém esetben a munkagép károsodását érjük el. Túl nagy munkaeszközt pedig az optimálisnál alacsonyabb munkasebességgel, vagy munkamélységgel tudjuk használni. Továbbá fennáll az erőgép túlerőltetéséből adódó meghibásodás lehetősége.

4. Üzemeltetés

Használat során a helyes beállítások megkeresésével időt, energiát, üzemanyagot tudunk megtakarítani. A motorfordulatszám, haladási sebesség helyes beállítása mellett akár még a megfelelően beállított guminyomással, vagy a pótsúlyozással is lehet üzemanyagot megtakarítani. A kezelési utasítás ide vonatkozó fejezetei részletesen ismertetik a szakszerű beállítás, üzemeltetés folyamatát.

5. Felkészítés

A szezonra történő felkészülés mindig az előző szezon végi leállásnál kezdődik. Aki szeretné elkerülni a szezon során bekövetkező, munkából való kieséssel járó (tehát rendkívüli költségeket generáló) javításokat, az alapos felkészítéssel megalapozhatja az üzembiztosságot, ami a mai mezőgazdaságban már elengedhetetlen. A szezon befejeztével a gépet alaposan le kell takarítani, illetve egy alapos átvizsgálással fel kell tárni az esetlegesen már kialakult, de az üzemeltetést még nem befolyásoló hibákat. A holtidőben van idő a javítások szakszerű elvégzésére, a hibás alkatrészek kijavítására, cseréjére. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

A traktorvezetés öröme

Az idei Bábolnai Gazdanapok egyik különlegessége, hogy az Agrotec Kft. traktor-tesztvezetési lehetőséget biztosított a látogatók számára, továbbá egy úgynevezett „dühöngővel” várta a rakodógép-kezelőket, akik itt kipróbálhatták az újdonságokat.

Újra dübörögnek a gépek Bábolnán

A szeptember 5-én rajtoló 32. Bábolnai Gazdanapokon a mezőgazdasági gépeket forgalmazó cégek már felsorakoztatták széles kínálatukat. Az Agrotec Magyarország Kft. a megszokott szántóföldi bemutatóval igyekezte felkelteni a figyelmet New Holland gyártmányú forgalmazott gépeivel, ami nagy érdeklődést keltett a látogatók körében.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

A gépkereskedők utcájában az Agrotec telephelye

Az Axiál, a Dorker után az Agrotec is elfoglalta helyét Baján, a Szegedi úton. Illés Zoltán, elmondás szerint régóta tervezték már, hogy helyet foglalnak a hazai gépkereskedő óriások között.

Útvesztő is lehet a precíziós technológiák sokasága?

A modern mezőgazdasági technológiák alkalmazása a jelen s a jövő sikeres gazdálkodásának alapfeltétele, ám mindez nem jelenti azt, hogy nem futhat „lyukra” az, aki hirtelen jött ötlettől vezérelve akarja tartani a lépést. A téma szakértői a PREGA-n igyekeztek útmutatást adni előadásaikkal az innovációra nyitott gazdáknak.

New Holland: széleskörű gépkínálat

Az Agrotec Kft. piaci jelenléte dinamikusan fejlődött az elmúlt években. A stasztikai számok azt mutatják, hogy mind gép, mind alkatrész értékesítésében az országos trendet meghaladóan növekedtek. A gépkapcsolások segítik a hatékony munkavégzés, ugyanakkor a gazdák az időjárási kockázatok miatt mind kevesebb időt szeretnének a földön tölteni.

Mindig van tovább: elkészült a legmodernebb AGROTEC-telephely

Meghozta „gyümölcsét” az első májusi esős nap a Dél-Dunántúlon: itt adta át ugyanis új telephelyét az elsősorban a New Holland mezőgazdasági gépek hivatalos itthoni forgalmazójaként ismertté vált AGROTEC Magyarország Kft. A Marcaliban felépült központ a cég legmodernebb létesítménye az országban, amely a régió gazdálkodóinak gépek, alkatrészek és szerviz iránti igényeit igyekszik kiszolgálni.

Ötödével nagyobb teljesítmény a New Holland Roll-Belt hevederes bálázóknál

A New Holland úttörő a változó kamrás bálázók fejlesztésében. A Roll-Belt széria a továbbfejlesztett hevederes technológiának hála 20 százalékkal nagyobb teljesítményre képes az elődmodellekhez képest, míg a bálasűrűség 5 százalékkal emelkedett. Az RB sorozat gépei 150 és 180 centiméter közötti maximális bálaátmérőt kínálnak. 

Íme, a 2018-as AGROmashEXPO Termékdíjasai

A január 24-27. között nyitva tartó 36. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 8. AgrárgépShow Termékversenyére 36 hazai és nemzetközi fejlesztést neveztek. Kétfordulós értékelés után, komoly szakmai vitákat követően, Input, Gépesítés és Logisztika kategóriákban ítélték oda a díjakat.