Back to top

Most beleszólhat Budapest zöldfelületeinek tervezésébe, ne hagyja ki!

Budapesten él? Akkor szánjon pár percet erre a zöldfelületi kérdőívre, ne utólag zsörtölődjön, hogy mit hogyan kellett volna csinálni. Majdnem 750 helyszínről van szó, a legtöbbjük nem is „igazi” park, hanem valamilyen lakótelepi zöldfelület. Érdemes megnézni, hátha pont az ön lakóhelyén is van egy.

Keresse meg a térképen kedvenc helyeit, majd töltse ki az adatlapokhoz tartozó kérdőíveket! – szól a felhívás a ZIFFA, vagyis a budapesti zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv honlapján. Érdemes kitölteni, mert

minden egyes válasz hozzájárul ahhoz, hogy az adott terület legjobb ismerőinek véleményére is támaszkodhassanak

a zöldfelületi tervezésekkor a tájépítészek és a várostervezők.

A Margit-sziget egyik klasszikusa
Fotó: Tömpe Anna

Budapest Főváros Önkormányzata középtávú stratégiát és akciótervet készít idén a város zöldfelületeinek védelme és fejlesztése érdekében. A ZIFFA (zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv) elnevezés ezt a tervet jelöli. Itt nyomon követhető a tervezési folyamat, de ami még jobb, nemcsak nyomon követhetjük, de hozzá is szólhatunk.

A Feneketlen-tó környéke (11. kerület)
Fotó: Tömpe Anna

A főlapon rögtön megjelenik egy térkép, azt kinagyítva találhatja meg mindenki az őt érdeklő zöldfelületeket, majd egy konkrét területet kiválasztva egy kérdőív jelenik meg. Nemcsak egyet lehet kitölteni, érdemes minden olyan zöldfelületnél válaszolni a kérdésekre, amelyiknél úgy érezzük, hogy érdemben hozzá tudunk szólni a témához.

Az adatbázis nem teljes körű, de így is

majdnem 750 parkot, erdőrészt és lakótelepi zöldfelületet tartalmaz, olvasható a honlapon. Tehát nézzen rá mindenki,

mert nemcsak a „klasszikus” parkok, de például a panelházak közötti zöldek is szerepelnek benne. Egyébként az érintett területeken kis táblákkal is felhívták a gyalogosan arra járók figyelmét a projektre, persze ezek a táblák idővel eltünedeztek.

Ilyen táblák mutatják (mutatták, amíg el nem tűntek) az érintett területeket
Fotó: Tömpe Anna
Az általános kérdéseken túl (mennyire elégedett a területtel; mennyi időt tölt itt; miért ezt a parkot választja; van-e a parkban kedvenc vagy éppen nem kedvelt helye) egyebek között arra kérdeznek rá a szakemberek, hogy mennyire vagyunk elégedettek a növényzet állapotával és fenntartásával; a berendezéseinek és az utak állapotával; a tisztasággal; az eseményeinek rendszerességével; valamint a park biztonságosságával és megközelíthetőségével.

Választ adhatunk arra is, hogy

milyen funkciókat és infrastrukturális elemeket hiányolunk vagy kevesellünk,

szükségesnek tartjuk-e a közpark bekerítését és éjszakai zárva tartását; végül pedig, hogy véleményünk szerint az adott park környezetében mi a prioritás: ennek a parknak a fejlesztése, más meglévő park fejlesztése, vagy új park létesítése.

És hogy miért érdemes kitölteni a kérdőívet?

 

Nemcsak "klasszikus" parkok, hanem ehhez hasonló lakótelepi zöldfelületek is szerepelnek az adatbázisban
Fotó: Tömpe Anna

A honlapon azt ígérik, hogy a ZIFFA egy olyan dokumentum lesz, melyet a konkrét zöldfelületi tervezésekkor használnak majd a tájépítészek, várostervezők, illetve az önkormányzatok fejlesztési és fenntartási részlegei. Az akciótervben megfogalmazottak a fejlesztések irányelveit, célját, esetlegesen előfeltételeit határozzák meg. Budapest Főváros Önkormányzata a saját kezelésű területein a ZIFFA-ban megfogalmazott feladatokat fogja megvalósítani, a kerületek számára pedig iránymutatást, szakmai és anyagi támogatást nyújt a most meghatározandó célok megvalósulásához. Minden kitöltött kérdőív hozzájárul ahhoz, hogy a stratégia minél inkább a városlakók igényeire épüljön, írják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.