Back to top

Most beleszólhat Budapest zöldfelületeinek tervezésébe, ne hagyja ki!

Budapesten él? Akkor szánjon pár percet erre a zöldfelületi kérdőívre, ne utólag zsörtölődjön, hogy mit hogyan kellett volna csinálni. Majdnem 750 helyszínről van szó, a legtöbbjük nem is „igazi” park, hanem valamilyen lakótelepi zöldfelület. Érdemes megnézni, hátha pont az ön lakóhelyén is van egy.

Keresse meg a térképen kedvenc helyeit, majd töltse ki az adatlapokhoz tartozó kérdőíveket! – szól a felhívás a ZIFFA, vagyis a budapesti zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv honlapján. Érdemes kitölteni, mert

minden egyes válasz hozzájárul ahhoz, hogy az adott terület legjobb ismerőinek véleményére is támaszkodhassanak

a zöldfelületi tervezésekkor a tájépítészek és a várostervezők.

A Margit-sziget egyik klasszikusa
Fotó: Tömpe Anna

Budapest Főváros Önkormányzata középtávú stratégiát és akciótervet készít idén a város zöldfelületeinek védelme és fejlesztése érdekében. A ZIFFA (zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv) elnevezés ezt a tervet jelöli. Itt nyomon követhető a tervezési folyamat, de ami még jobb, nemcsak nyomon követhetjük, de hozzá is szólhatunk.

A Feneketlen-tó környéke (11. kerület)
Fotó: Tömpe Anna

A főlapon rögtön megjelenik egy térkép, azt kinagyítva találhatja meg mindenki az őt érdeklő zöldfelületeket, majd egy konkrét területet kiválasztva egy kérdőív jelenik meg. Nemcsak egyet lehet kitölteni, érdemes minden olyan zöldfelületnél válaszolni a kérdésekre, amelyiknél úgy érezzük, hogy érdemben hozzá tudunk szólni a témához.

Az adatbázis nem teljes körű, de így is

majdnem 750 parkot, erdőrészt és lakótelepi zöldfelületet tartalmaz, olvasható a honlapon. Tehát nézzen rá mindenki,

mert nemcsak a „klasszikus” parkok, de például a panelházak közötti zöldek is szerepelnek benne. Egyébként az érintett területeken kis táblákkal is felhívták a gyalogosan arra járók figyelmét a projektre, persze ezek a táblák idővel eltünedeztek.

Ilyen táblák mutatják (mutatták, amíg el nem tűntek) az érintett területeket
Fotó: Tömpe Anna
Az általános kérdéseken túl (mennyire elégedett a területtel; mennyi időt tölt itt; miért ezt a parkot választja; van-e a parkban kedvenc vagy éppen nem kedvelt helye) egyebek között arra kérdeznek rá a szakemberek, hogy mennyire vagyunk elégedettek a növényzet állapotával és fenntartásával; a berendezéseinek és az utak állapotával; a tisztasággal; az eseményeinek rendszerességével; valamint a park biztonságosságával és megközelíthetőségével.

Választ adhatunk arra is, hogy

milyen funkciókat és infrastrukturális elemeket hiányolunk vagy kevesellünk,

szükségesnek tartjuk-e a közpark bekerítését és éjszakai zárva tartását; végül pedig, hogy véleményünk szerint az adott park környezetében mi a prioritás: ennek a parknak a fejlesztése, más meglévő park fejlesztése, vagy új park létesítése.

És hogy miért érdemes kitölteni a kérdőívet?

 

Nemcsak "klasszikus" parkok, hanem ehhez hasonló lakótelepi zöldfelületek is szerepelnek az adatbázisban
Fotó: Tömpe Anna

A honlapon azt ígérik, hogy a ZIFFA egy olyan dokumentum lesz, melyet a konkrét zöldfelületi tervezésekkor használnak majd a tájépítészek, várostervezők, illetve az önkormányzatok fejlesztési és fenntartási részlegei. Az akciótervben megfogalmazottak a fejlesztések irányelveit, célját, esetlegesen előfeltételeit határozzák meg. Budapest Főváros Önkormányzata a saját kezelésű területein a ZIFFA-ban megfogalmazott feladatokat fogja megvalósítani, a kerületek számára pedig iránymutatást, szakmai és anyagi támogatást nyújt a most meghatározandó célok megvalósulásához. Minden kitöltött kérdőív hozzájárul ahhoz, hogy a stratégia minél inkább a városlakók igényeire épüljön, írják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.