Back to top

Most beleszólhat Budapest zöldfelületeinek tervezésébe, ne hagyja ki!

Budapesten él? Akkor szánjon pár percet erre a zöldfelületi kérdőívre, ne utólag zsörtölődjön, hogy mit hogyan kellett volna csinálni. Majdnem 750 helyszínről van szó, a legtöbbjük nem is „igazi” park, hanem valamilyen lakótelepi zöldfelület. Érdemes megnézni, hátha pont az ön lakóhelyén is van egy.

Keresse meg a térképen kedvenc helyeit, majd töltse ki az adatlapokhoz tartozó kérdőíveket! – szól a felhívás a ZIFFA, vagyis a budapesti zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv honlapján. Érdemes kitölteni, mert

minden egyes válasz hozzájárul ahhoz, hogy az adott terület legjobb ismerőinek véleményére is támaszkodhassanak

a zöldfelületi tervezésekkor a tájépítészek és a várostervezők.

A Margit-sziget egyik klasszikusa
Fotó: Tömpe Anna

Budapest Főváros Önkormányzata középtávú stratégiát és akciótervet készít idén a város zöldfelületeinek védelme és fejlesztése érdekében. A ZIFFA (zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv) elnevezés ezt a tervet jelöli. Itt nyomon követhető a tervezési folyamat, de ami még jobb, nemcsak nyomon követhetjük, de hozzá is szólhatunk.

A Feneketlen-tó környéke (11. kerület)
Fotó: Tömpe Anna

A főlapon rögtön megjelenik egy térkép, azt kinagyítva találhatja meg mindenki az őt érdeklő zöldfelületeket, majd egy konkrét területet kiválasztva egy kérdőív jelenik meg. Nemcsak egyet lehet kitölteni, érdemes minden olyan zöldfelületnél válaszolni a kérdésekre, amelyiknél úgy érezzük, hogy érdemben hozzá tudunk szólni a témához.

Az adatbázis nem teljes körű, de így is

majdnem 750 parkot, erdőrészt és lakótelepi zöldfelületet tartalmaz, olvasható a honlapon. Tehát nézzen rá mindenki,

mert nemcsak a „klasszikus” parkok, de például a panelházak közötti zöldek is szerepelnek benne. Egyébként az érintett területeken kis táblákkal is felhívták a gyalogosan arra járók figyelmét a projektre, persze ezek a táblák idővel eltünedeztek.

Ilyen táblák mutatják (mutatták, amíg el nem tűntek) az érintett területeket
Fotó: Tömpe Anna
Az általános kérdéseken túl (mennyire elégedett a területtel; mennyi időt tölt itt; miért ezt a parkot választja; van-e a parkban kedvenc vagy éppen nem kedvelt helye) egyebek között arra kérdeznek rá a szakemberek, hogy mennyire vagyunk elégedettek a növényzet állapotával és fenntartásával; a berendezéseinek és az utak állapotával; a tisztasággal; az eseményeinek rendszerességével; valamint a park biztonságosságával és megközelíthetőségével.

Választ adhatunk arra is, hogy

milyen funkciókat és infrastrukturális elemeket hiányolunk vagy kevesellünk,

szükségesnek tartjuk-e a közpark bekerítését és éjszakai zárva tartását; végül pedig, hogy véleményünk szerint az adott park környezetében mi a prioritás: ennek a parknak a fejlesztése, más meglévő park fejlesztése, vagy új park létesítése.

És hogy miért érdemes kitölteni a kérdőívet?

 

Nemcsak "klasszikus" parkok, hanem ehhez hasonló lakótelepi zöldfelületek is szerepelnek az adatbázisban
Fotó: Tömpe Anna

A honlapon azt ígérik, hogy a ZIFFA egy olyan dokumentum lesz, melyet a konkrét zöldfelületi tervezésekkor használnak majd a tájépítészek, várostervezők, illetve az önkormányzatok fejlesztési és fenntartási részlegei. Az akciótervben megfogalmazottak a fejlesztések irányelveit, célját, esetlegesen előfeltételeit határozzák meg. Budapest Főváros Önkormányzata a saját kezelésű területein a ZIFFA-ban megfogalmazott feladatokat fogja megvalósítani, a kerületek számára pedig iránymutatást, szakmai és anyagi támogatást nyújt a most meghatározandó célok megvalósulásához. Minden kitöltött kérdőív hozzájárul ahhoz, hogy a stratégia minél inkább a városlakók igényeire épüljön, írják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.

Kutatók értékelték a tőzegmentes kertészet fejlődési irányát

A Coventry Egyetem egy kimutatást készített arról, hogy az Egyesült Királyság kertészeti tevékenysége milyen eredményeket tud felmutatni a tőzegmentes növénytermesztés területén. A brit kormány évek óta elkötelezett a tőzegfelhasználás csökkentése mellett.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Az év utolsó hónapjának növénye: a pálmaliliom

A Holland Virágiroda a Yuccát, másnéven pálmaliliomot választotta december hónap növényének. A következő évtől a Virágiroda szakít a sok éves hagyománnyal, többé nem havonta fogja megnevezni a célzott reklámkampánnyal támogatott növényeket, hanem szezononként állít össze trend kollekciókat.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Megkezdődött a madáretetési szezon

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is - olvasható a Magyar Madártani Egyesület közleményében.