Back to top

Most beleszólhat Budapest zöldfelületeinek tervezésébe, ne hagyja ki!

Budapesten él? Akkor szánjon pár percet erre a zöldfelületi kérdőívre, ne utólag zsörtölődjön, hogy mit hogyan kellett volna csinálni. Majdnem 750 helyszínről van szó, a legtöbbjük nem is „igazi” park, hanem valamilyen lakótelepi zöldfelület. Érdemes megnézni, hátha pont az ön lakóhelyén is van egy.

Keresse meg a térképen kedvenc helyeit, majd töltse ki az adatlapokhoz tartozó kérdőíveket! – szól a felhívás a ZIFFA, vagyis a budapesti zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv honlapján. Érdemes kitölteni, mert

minden egyes válasz hozzájárul ahhoz, hogy az adott terület legjobb ismerőinek véleményére is támaszkodhassanak

a zöldfelületi tervezésekkor a tájépítészek és a várostervezők.

A Margit-sziget egyik klasszikusa
Fotó: Tömpe Anna

Budapest Főváros Önkormányzata középtávú stratégiát és akciótervet készít idén a város zöldfelületeinek védelme és fejlesztése érdekében. A ZIFFA (zöldinfrastruktúra-fejlesztési és fenntartási akcióterv) elnevezés ezt a tervet jelöli. Itt nyomon követhető a tervezési folyamat, de ami még jobb, nemcsak nyomon követhetjük, de hozzá is szólhatunk.

A Feneketlen-tó környéke (11. kerület)
Fotó: Tömpe Anna

A főlapon rögtön megjelenik egy térkép, azt kinagyítva találhatja meg mindenki az őt érdeklő zöldfelületeket, majd egy konkrét területet kiválasztva egy kérdőív jelenik meg. Nemcsak egyet lehet kitölteni, érdemes minden olyan zöldfelületnél válaszolni a kérdésekre, amelyiknél úgy érezzük, hogy érdemben hozzá tudunk szólni a témához.

Az adatbázis nem teljes körű, de így is

majdnem 750 parkot, erdőrészt és lakótelepi zöldfelületet tartalmaz, olvasható a honlapon. Tehát nézzen rá mindenki,

mert nemcsak a „klasszikus” parkok, de például a panelházak közötti zöldek is szerepelnek benne. Egyébként az érintett területeken kis táblákkal is felhívták a gyalogosan arra járók figyelmét a projektre, persze ezek a táblák idővel eltünedeztek.

Ilyen táblák mutatják (mutatták, amíg el nem tűntek) az érintett területeket
Fotó: Tömpe Anna
Az általános kérdéseken túl (mennyire elégedett a területtel; mennyi időt tölt itt; miért ezt a parkot választja; van-e a parkban kedvenc vagy éppen nem kedvelt helye) egyebek között arra kérdeznek rá a szakemberek, hogy mennyire vagyunk elégedettek a növényzet állapotával és fenntartásával; a berendezéseinek és az utak állapotával; a tisztasággal; az eseményeinek rendszerességével; valamint a park biztonságosságával és megközelíthetőségével.

Választ adhatunk arra is, hogy

milyen funkciókat és infrastrukturális elemeket hiányolunk vagy kevesellünk,

szükségesnek tartjuk-e a közpark bekerítését és éjszakai zárva tartását; végül pedig, hogy véleményünk szerint az adott park környezetében mi a prioritás: ennek a parknak a fejlesztése, más meglévő park fejlesztése, vagy új park létesítése.

És hogy miért érdemes kitölteni a kérdőívet?

 

Nemcsak "klasszikus" parkok, hanem ehhez hasonló lakótelepi zöldfelületek is szerepelnek az adatbázisban
Fotó: Tömpe Anna

A honlapon azt ígérik, hogy a ZIFFA egy olyan dokumentum lesz, melyet a konkrét zöldfelületi tervezésekkor használnak majd a tájépítészek, várostervezők, illetve az önkormányzatok fejlesztési és fenntartási részlegei. Az akciótervben megfogalmazottak a fejlesztések irányelveit, célját, esetlegesen előfeltételeit határozzák meg. Budapest Főváros Önkormányzata a saját kezelésű területein a ZIFFA-ban megfogalmazott feladatokat fogja megvalósítani, a kerületek számára pedig iránymutatást, szakmai és anyagi támogatást nyújt a most meghatározandó célok megvalósulásához. Minden kitöltött kérdőív hozzájárul ahhoz, hogy a stratégia minél inkább a városlakók igényeire épüljön, írják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomok: azaz növények rosszkor, rossz helyen

Gyomok: azaz növények épp rossz helyen... A gyom fogalma szubjektív, hiszen minden növény gyom, amelyik ott van, ahol nem kellene lennie. Egyesek kertészeti szempontból nem igazán tekinthetők károsnak, de akadnak olyanok is, melyek megjelenése és szaporodása súlyos problémát okozhat a kultúrnövényeinknek.

Rangos elismeréseket osztott ki az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

Zöldborsó öntözött körülmények között

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. összesen 1750 hektáron gazdálkodik. Ebből 1000 hektáron csak zöldborsóval és csemegekukoricával foglalkoznak, ami jól érzékelteti a két növényfaj szerepét és súlyát a gazdálkodásukban. A zöldborsót csakis öntözött körülmények között termesztik, és ez a másodvetésű csemegekukoricára feltétlenül érvényes. Az idei feltételekről beszélgettünk Erdélyi Zoltán elnök-igazgatóval.

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Az alkalmazkodás nagymesterei

A magyar erdők sok millió egérnek adnak otthont a Kárpát-medencében. Az óvilágban előforduló 542 egérformából nálunk kilenc honos (köztük patkányok is vannak), az erdei egereknek pedig csak négy faja él hazánkban. Mégis nagy szerepet töltenek be a magyar vadonban, már csak azért is, mert sok ragadozónak biztosítanak táplálékot.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.