Back to top

Az automatizált mezőgazdaság környezetszennyezőbb?

A mezőgazdasági és a gépjárműipart átalakította az automatizálás - de ha hagyjuk „elszabadulni” a fejlett technológiát, a bolygó szenvedni fog. Minderről Laurie Wright, a southamptoni Solent Egyetem tanszékvezetője beszélt az Independent című brit lapban.

Az emberek által jelenleg elvégzendő feladatok közel felét már a technológia jelenlegi szintjén is lehetett automatizálni. A következő évtizedben valószínű, hogy a társadalom nagy része új munkahelyeket fog keresni.

Mindezt negyedik ipari forradalomnak vagy „ipar 4.0” -nak hívják. Az első ipari forradalom gőzenergiát használt a termelés gépesítéséhez. A második elektromos energiát használt a tömegtermeléshez, míg a harmadik számítógépeket vezetett be a termelés automatizálására. Az ipar 4.0 forradalom jelenleg zajlik, ebben az úgynevezett diszruptív, vagyis az iparágakat átformáló technológiák - ideértve a „dolgok internetét” (ilyenek például az interneten elérhető háztarási gépek, fűtésvezérlés stb.), a virtuális valóságot, a robotikát és a mesterséges intelligenciát -, megváltoztatják azt a módot, ahogy kommunikálunk, ahogy dolgozunk, vagyis az életvitelünket.

A nagymértékben automatizált, intelligens rendszerek azt ígérik, hogy átalakítják az emberek életét, de ezzel együtt magát az ember szerepét is megkérdőjelezik.

A szélerőmű sem mindenütt rentábilis
Mit jelent ez az éghajlatváltozás szempontjából? A válasz bonyolult. Ezek az innovációk jelentősen csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és példátlan mértékű rálátást és adatokat nyújtanak a klímaváltozás csökkentéséhez. Megfelelő megfontolás nélkül azonban a tömeges automatizálás rossz lehet, ami növeli a fogyasztást és a kibocsátást is.

Annak bemutatására, hogy mi a tömeges automatizálás környezeti hatása, lássunk két olyan ágazatot, ahol az emberi munkát már nagyrészt helyettesítették a gépek: a mezőgazdaságot és az autókat.

Autót mindenkinek

A 20. század elején az autó kizárólag a gazdagok játéka volt. De amint Henry Ford megalkotta a futószalagos termelést, hamarosan az amerikai autópiac közel felét uralta.

A Ford előtt az autók kézműves termékek voltak, amelyeket speciálisan képzett mesteremberek készítettek. Csak miután az egyik autó elkészült, utána kezdett a csapat a következőn dolgozni.

Ford átszervezte ezt a folyamatot: több állomás volt, mindegyiken az összeszerelési folyamat egy-egy részével foglalkoztak, és az autók sorrendben haladtak az egyik gyártási folyamattól a másikig.

Manapság az autógyártás nagyrészt teljesen automatizált, az emberi csapatokat robotmunkások helyettesítik. A robotok és az ipar 4.0 egyéb technológiái hatékonyabb energiagazdálkodást tesznek lehetővé a gyárakban. A jobb adatok azt jelentik, hogy jobban irányított ellátási láncok vannak. Ez lehetővé tette a gyártók számára, hogy csökkentsék a hulladékot és a kibocsátást a termékek, például az autók teljes életciklusa alatt - a kiindulási fémektől és ásványoktól kezdve a termékek forgalomba hozatalához szükséges energiáig.

A gazdálkodásnak óriási környezeti hatása van

Akárcsak a Ford autói, a gépesítés fejlődése - traktorok, kombájnok és így tovább - lehetővé tette, hogy több élelmet kevesebb munkaerővel lehessen előállítani. Ennek ellenére, mivel a világ népessége és az élelmiszer iránti igény gyorsan növekszik, a mezőgazdaság felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséért és a nagy területen pusztuló környezetért.

Létfontosságú, hogy módszereket találjunk a hatékonyság további javítására és az élelmiszer-előállításból származó kibocsátás csökkentésére.

Önvezető traktorok munka közben
De az autókhoz hasonlóan a mezőgazdaság is alapvetően megváltozik a tömeges automatizálás és az intelligens technológiák megjelenésével. A robotok az öntözéstől a kártevő irtásig vagy a betakarításig már számos mezőgazdasági feladatban felváltják az emberi munkaerőt. Még a traktorok is önvezetők lesznek. Teljesen automatizált, függőleges gazdaságok épülnek, maximalizálva a helyet és a termelés hatékonyságát. Ezek és számos más innováció és kialakulóban lévő technológia, ideértve a hálózatfüggetlen megújuló energiarendszereket is, a hatékonyabb élelmiszertermelés és csökkenő kibocsátás ígéretét hordozzák.

A visszahatás vagy rebound

A fejlesztések azt sugallhatják, hogy ezek a technológiák csökkentik a kibocsátást és segítik a környezetet. Elvégre a robotok hatékonyabban építenek autót és termelnek élelmiszert, mint az emberek, nem igaz?

Nagyüzemi szarvasmarhatartás
A helyzet az, hogy a jelentősen javuló energia- és erőforrás-hatékonyság, abszolút mértékben nem csökkentette a környezeti hatást. Valójában az általános környezeti hatás növekszik.

Néhány kommentátor azt mondja, hogy a technológiai fejlesztések valójában a növelték a fogyasztást.

Ezt a jelenséget általában „rebound hatásnak” nevezik.

Például az autók esetében a robotok által elért hatékonyság azt jelentette, hogy több ember engedheti meg magának az autóvásárlást, növelve az autók számát és az onnan származó összkibocsátást. Még ha ezeket az autókat nulla kibocsátású elektromos autókra cserélik is, továbbra is van kibocsátás a gyártás, a szállítás, valamint az elektromos ellátás területén.

Hasonlóképpen, az automatizált folyamatok és a hatalmas iparosított mezőgazdasági üzemek azt jelentik, hogy több élelmiszer hatékonyabban termelhető.

Ugyanakkor az olcsóbb élelmiszer és az egyre növekvő átlagos jólét növeli a nagy beltartalmú élelmiszerek, például a vörös hús fogyasztását, ami valószínűleg jelentős hatással van a klímaváltozásra és a biodiverzitásra.

Tehát az egyre növekvő automatizálás és az intelligens technológiák átfogó társadalmi változásokat ígérnek, azzal a lehetőséggel, hogy felszabadítsák az emberi népességet a röghöz kötöttségből. Ha gondosan kezelik, akkor ez a technológiai forradalom jelentős környezeti előnyökkel járhat. De van itt egy nagy ha. Az automatizálás nem feltétlenül eredményez pozitív eredményt a fenntarthatóság szempontjából - kezelnünk kell a fogyasztásunkat, még akkor is, amikor a legújabb technológiai forradalom előttünk áll.

Forrás: 
The Independent

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Jogszabályi labirintusban a traktorok és a munkagépek

Az AGROmashEXPO egyik szakmai programján a zsúfolásig megtelt konferenciaterem is igazolta, hogy igazán aktuális témát választott Dikán András munkavédelmi szakmérnök. „Mezőgazdasági járművek a paragrafusok útvesztőiben” című előadása sokakat érint, ugyanis valóban nagyon nehéz eligazodni a mezőgazdasági járművek műszaki és közigazgatási követelményei között.

Prémium olasz ültetvénytraktorok a magyar cég kínálatában

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 50 ezer négyzetméternél is nagyobb rendezvényterületén közel 350 kiállító sorakoztatta fel az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások legjavát. A látogatók szemügyre vehették egyebek mellett a kiállítás termékversenyén Prémium Oklevéllel elismert Carraro Compact VLB keskeny nyomtávú ültetvénytraktort is, mely a Navik Alfa Kft. standján kapott helyet.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Veszélyezteti az állatokat és a mezőgazdasági termést a hőingadozás

Hiányzik a csapadék a földekről, és a viszonylag enyhe idő sem tesz jót a mezőgazdaságnak. A szakemberek szerint nagyon kellene a hó, mert a növények rosszul tűrik a hőingadozást. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti.

Minitraktorok kicsiknek és nagyoknak

Az idei AGROmashEXPO-n a felnőttek „játékai” mellett a gyerekek is megtalálhatták a kedvükre való játékszereket. Kicsi-nagy, mindenféle ajándéktárgyak közül választhattak az érdeklődők, de hozzá kell tenni, ahogy azt Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója is elmondta, nemcsak a gyerekek számára keresett termékekről beszélünk.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Futurisztikus a japánok Álom Traktorja

A napokban mutatta be új fejlesztését az Oszakában található Kubota japán traktorgyár. Az elektromos meghajtású, mesterséges intelligenciával ellátott autonóm munkagépet Álom Traktornak nevezték el.

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.