Back to top

Huszonöt éves az első hazai borút, a villány-siklósi

Október végén ünnepelte fennállásának 25. jubileumát a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A Siklósi Vár Lovagtermében gyűlt össze a tagság, a volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők, hogy megemlékezzenek negyedszázad munkájáról és eredményeiről. Ez az évforduló jelentős mérföldkő az egyesület életében, és a Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott ez az időszak.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították, összesen 19-en. Azóta további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak hozzá.

A térségi szervezet kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban.

Jelenleg a Borút teljes Villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

Tiffán Ede
Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület
A gálaeseményen elsőként Tiffán Ede, a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke számolt be a szervezet megalakulásáról és a kezdeti időszakról, majd Takáts Gyula, a borút hajdani alelnöke sorolta föl az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit, mint például a minősítési rendszer kialakítását, a Villány jelképeként ismert borkapuk felállítását, a borvidéki közösségi márkák népszerűsítését, valamint a minden évben megrendezett közönségprogramokat.

Számos figyelemre méltó eredmény övezte a Borút tevékenységét, ami a Marketing Műhely megalapításával, illetve a borvidékkel való együttműködés során csak még hatékonyabbá vált. Az alapításkori szervező elvek most is áthatják a napi tevékenységet, most is az együttműködésben hisznek, mondta Kovács Boglárka Dóra, a Borút elnöke. Együttműködnek tehát helyi szakmai partnerekkel, amire jó példa a sok sikeres nyári rendezvény az egyedülálló adottságokkal bíró Siklósi Várban. A borvidékkel együttműködve sikerült a Borkapuk komplett megújítása.

 

Ez egy nagyon szerencsés egyesület, ahol a tagok tesznek és nem csak elvárnak, hangsúlyozta Kovács Boglárka Dóra.

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület
Az elmúlt 25 év tudatos munkájának köszönhetően mára a Villányi borvidék mondhatjuk, hogy az ország egyik vezető borturisztikai célpontja. Az borúti menedzsment célja most is a borvidék turisztikai fejlesztése a térség szolgáltatóinak az együttműködésével.

A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve az egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából megalapította meg a Becker Leonóra-emlékdíjat, amellyel a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket szeretné kétévente megjutalmazni. A díjat a Borút tagjai és a tagságon kívüli jelöltek is megkaphatják.

A díjak Kocka Kornélia keramikusművész felajánlásában készültek, ünnepélyes átadásukra szintén a 25 éves gálaeseményen került sor. Első alkalommal Tiffán Ede, valamint a Bartók Béla Férfikar nyerte el a megtisztelő elismerést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Villány-Siklósi Borút Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha megcsordul a Vince…

Január 22-én, Vince-napján a borásztársadalmon valami furcsa izgatottság lesz úrrá. Ezt a napot hagyományosan termésjósló ünnepnapnak tartják.

Alkoholok - A fogyasztók másképp gondolják

Minél jobban beleássa magát valaki az alkoholfogyasztással kapcsolatos statisztikai adatokba, annál jobban elbizonytalanodik. Abban viszonylag nagy az egyetértés, hogy az utóbbi évtizedekben enyhén csökken a hazai alkoholfogyasztás, és ez az irányzat nagyjából az egész kontinenst jellemzi. Érdekes kérdés, hogy az összes alkoholos italból milyen részarányt képviselnek az egyes italféleségek.

Elmarad a 2021-es ProWein a COVID-19 járvány miatt

A Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt a ProWein 2021-et - a világ vezető és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárát - nem tervezik megszervezni március 19-23 között. A következő ProWein kiállítást Düsseldorfban 2022. március 27-29 között tartják meg.

Uniós ellenérzés - marad az Uhudler?

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz, az osztrák ÖVP EU parlamenti képviselői „furcsának” tartják az Uhudlerrel kapcsolatos aggodalmakat, mert „az Uhudler nincs veszélyben, a KAP-tól függetlenül gyümölcsborként forgalmazható” olvashatjuk a Blick ins Land hírportál közleményében.

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Kósik Istvánra emlékezünk

Életének 93. évében elhunyt Kósik István nyugalmazott főkertész, szőlész-borász szakember, Gyöngyös díszpolgára.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

A nagyszüleink gyümölcsei voltak

Aki emlékszik a nagyszüleink korabeli régi gyümölcsök ízére és gyümölcsfát telepítene, az majdnem biztosan az őshonos fajták mellett teszi le a voksát, mondja Kaj István, aki számos „régi világbeli” alma- és körtefajta oltványát készíti és kínálja. A fiatalember a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesület elnöke és egyben őstermelő.